Binnenland

Regering kan instemmen met wetgeving zonder dat parlement akkoord is: ‘Buitengewoon problematisch’

Help anderen door dit met iedereen op je social media te delen!

Sommige Europese wetten hebben grote gevolgen voor Nederland. Denk aan de vogel- en habitatrichtlijn, die hebben geleid tot onze stikstofwetgeving, en de pensioenrichtlijnen.

Het lastige is dat Europese wetten – verordeningen en richtlijnen – rechtstreeks werkend zijn, zei Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt in zijn Thorbeckelezing. “Dit betekent dat Europees recht boven Nederlands recht gaat. Dat is in 1953 op een voor mij nogal ondoorgrondelijke wijze in de grondwet opgenomen.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

(Video verwijderd? Klik hier...)

Buitengewoon problematisch

De regering stemt in Brussel voor of tegen nieuwe richtlijnen en daarop is absoluut te weinig controle. De richtlijn moet ingevoerd worden en je kunt dan niets meer doen als ze grote onuitvoerbare gevolgen hebben, aldus Omtzigt.

De regering stemde ook in met wetgeving, zoals het digitale paspoort, terwijl de Kamer een motie had aangenomen om dat niet te doen in deze vorm. “De regering kan instemmen met wetgeving, zonder dat het parlement akkoord is. Dat is buitengewoon problematisch.”

Buiten onze eigen grondwet om

De gebieden waarover de EU wetten maakt, dijen ook snel uit, waarschuwde Omtzigt. “Het is de hoogste tijd om ten minste de grenzen daarvan af te bakenen.”

“Dit is slechts een kort begin van een langere en diepere discussie over Europees en Internationaal Recht die we echt moeten voeren, omdat ingrijpende wetgeving tot stand komt buiten onze eigen grondwet om, buiten ons eigen parlement om.”

4.8 168 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

111 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Paulien
Paulien
10 maanden geleden

Ik zou wel eens willen weten, Wie dat toen onder welke omstandigheden dat in 1953 heeft besloten. Wat was het doel? En op welke manier was Nederland daar bij gebaat? Die zogenaamde ongekozen regeringsleiders in Brussel waren toen nog niet geboren. .. Maar delen nu wel de lakens uit ..

Tanya
Tanya
10 maanden geleden

Eruit gaan is DE oplossing

Tryn
Tryn
10 maanden geleden

De enigste en allerbeste oplossing is NEXIT NEXIT NEXIT !!

bezorgde burger
bezorgde burger
10 maanden geleden

Zolang die fascisten van d66 vvd cda pvda en gl een meerderheid hebben, zal dit alleen maar doorgaan

Back to top button
111
0
We lezen graag je reactie!x