Homepagina » Archeologie » Stenen van Stonehenge hebben bijzondere muzikale eigenschappen
Stenen van Stonehenge hebben bijzondere muzikale eigenschappen

Stenen van Stonehenge hebben bijzondere muzikale eigenschappen

Onderzoekers van het Royal College of Art (RCA) in Londen hebben ontdekt dat de stenen van Stonehenge bijzondere muzikale eigenschappen hebben. Ze klinken onder meer als een bel, een trom en een gong.

Experts deden voor het eerst akoestisch onderzoek bij Stonehenge. Ze ontdekten dat de monolieten verschillende muzieknoten produceren.

Dergelijke stenen worden ook wel een lithofoon genoemd, een muziekinstrument dat bestaat uit één of meer stukken steen die een klank geven als men erop slaat. De onderzoekers gooiden losse stenen naar de monolieten en namen de geluiden op. Aan de hand van een aantal parameters werd nagegaan of die geluiden verschillende akoestische eigenschappen als toonhoogte en klankkleur hadden.

Akoestische energie

De stenen produceren verschillende geluiden, aldus de onderzoekers. Er is ook bewijs gevonden dat heel lang geleden al op de stenen is geslagen. Men denkt dat deze ‘akoestische energie’ de belangrijkste reden is geweest dat de stenen uit de Preseli Hills zijn gehaald, zo’n 320 kilometer van Stonehenge. Om nog onbekende redenen werden de blauwstenen gezien als speciale stenen.

Volgens Jon Wozencroft van de RCA is het goed mogelijk dat de prehistorische mens op de hoogte was van de bijzondere eigenschappen van de stenen. Hij wees op uitkepingen die zijn gevonden op de stenen, waarvan een theorie luidt dat ze werden gebruikt om talismannen van te maken. De akoestische eigenschappen zouden dan een extra betekenis kunnen geven aan de talisman.

Communicatiefunctie

Het onderzoek spitste zich ook toe op locaties in het zuidwesten van Wales, waar de stenen van Stonehenge vandaan zouden komen. Op dolmensites in Wales werden stenen aangetroffen die door hun ligging meer uitgesproken akoestische eigenschappen hadden dan in Stonehenge.

Als de prehistorische mens op zulke stenen sloeg, moet dat een geluid hebben voortgebracht dat tot ver in de omtrek was te horen. De onderzoekers namen zelfs afstanden tot anderhalve kilometer in de mond, wat geruchten voedt dat dolmensites een communicatiefunctie hadden.

Bron: Ancient-origins.net

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie interessant? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. jip met de muziek van rolling stones pietsnot?

  1 likes
 2. en nu allemaal naar stonehenge,in een kringetje gaan zitten en op(stonehenge)stenen gaan slaan, ojaa!! vergeet je trommeltje-tamboerijn-haarbandjes-strohoedjes en wierook niet.

  0 likes
 3. Ja, vibes overal. En nog veel meer dan we zien en horen.

  0 likes
 4. Diep onder de indruk ben ik van dit
  15 seconden durende filmpje.

  Het geheim van Stonehenge is voor mij nu eindelijk ontrafeld.
  Ik haal gelijk mijn wollentrui uit de kast en ga op mijn geiten wollen sokken solliciteren bij de dichts bij zijnde universiteit als onderzoeker.

  Ik vraag subsidie aan om te promoveren op stenen gooien naar Stonehenge. en zo de geheimen van de mensheid en het universum te ontsluiten.

  0 likes
 5. Dit ligt in het verlengde van de lezing van Michael Tellinger. (zie Niburu nieuws 2 dec.) “Stones that ring like Bells.” Dit heeft alles te maken met de bouw van Coral Castle, de Piramides etc. maar ook met de anti-gravitatie experimentjes van Hutchinson. De Russen maakten ooit curieuze opnames in een Tibetaanse grot, waar je ook gong-achtige geluiden hoort uit het binnenste der aarde. Welnu, als de Aarde in zijn geheel een soort kosmische radio is, is het dan ook niet logisch dat alles erop op dezelfde frequenties resoneert? Stem erop af, en je moet welhaast gratis energie krijgen als je weet hoe je dat af moet tappen. Dat laatste is dus de vraag, maar voor hoe lang nog. Geluid is de technologie van de toekomst, maar vermoedelijk op een heel andere manier dan nu het geval is. “Energy harvesting” wordt nu al een beetje gedaan, door een radiostation op te vangen en de energie daarvan terug om te zetten in een spanninkje. Maar dat is een lachertje, als je even denkt aan die enorme monumenten wereldwijd die hoogst waarschijnlijk ooit hetzelfde doel hebben gediend. Tijd dus om te ontdekken hoe dat precies werkte. En anno 2013, klopt er een mens op een steen van een oud monument. Het lijkt een beetje op de mens die voor het eerst vuur ontdekt…

  0 likes
 6. Ze zijn even vergeten te relateren aan hun artikel van vorige week maandag: https://www.ninefornews.nl/het-complot/5535-michael-tellinger-verloren-beschavingen-en-vrije-energie-video

  Erg interessante presentatie overigens.

  0 likes
 7. Hornfell stones – Michael Tellinger – Stones That Ring Like Bells : http://youtu.be/uX2P8utjk3A

  En Adam’s Calendar, South Africa:

  http://www.youtube.com/watch?v=SNhYtTdhRuo

  Michael Tellinger takes you on a tour of Adam’s Calendar – now called Enki’s Calendar. The Flagship among the millions of circular stone ruins of southern Africa

  Al deze stenen hebben dezelfde eigenschap. De 10-duizenden stenen cirkels (allemaal uniek in vorm, sommige concentrisch) hebben ook nog andere bijzonder eigenschappen.

  http://www.youtube.com/watch?v=3m2hRIXXo_Y

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zelfrespect

Ken jij de relatie tussen welzijn, zelfrespect en zelfdiscipline?

Wij mensen leven ieder op een bepaald ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

jeffrey epstein

Gaat de FBI Bill Gates ondervragen over zijn banden met Jeffrey Epstein?

Ghislaine Maxwell, de vertrouweling van de overleden ...