Homepagina » Natuur en Milieu » 95% van plastic afval in oceanen komt heel ergens anders vandaan dan je zou denken
95% van plastic afval in oceanen niet afkomstig uit westerse landen. Hier komt het vandaan

95% van plastic afval in oceanen komt heel ergens anders vandaan dan je zou denken

De mainstream media bombarderen ons met nieuws over de plasticsoep in de oceanen. We moeten plastic in het Westen uitfaseren om het milieu te beschermen, luidt het.

Maar hoeveel plastic afval in de zeeën is eigenlijk afkomstig uit het Westen? Heel weinig.

De mainstream media zijn een ware kruistocht begonnen tegen het gebruik van plastic in ontwikkelde landen. Daarbij richten ze zich vooral op plastic tassen en plastic rietjes.

Heel anders

Als ze daadwerkelijk iets willen bereiken, kunnen ze zich beter richten tot Chinezen of Afrikanen.

Ten eerste wordt afval in westerse landen heel anders verwerkt dan in ontwikkelingslanden, in onder meer Afrika en Azië.

In ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Zuid-Korea en Europese landen wordt steeds meer afval gereycled.

In het Westen wordt veel meer plastic, glas, karton en papier hergebruikt dan in Zuid-Amerika, Azië of Afrika.

95 procent

Twee van de 10 meest vervuilde rivieren op aarde bevinden zich in Afrika: de Niger en de Nijl.

Twee andere worden gevonden in Zuid-Azië – de Indus en de Ganges – en de resterende zes bevinden zich in Oost- en Zuidoost-Azië.

Ruim 95 procent van het plastic afval in de oceanen is afkomstig uit deze 10 rivieren.

Het zijn de Aziatische landen die onze oceanen vervuilen en het zeeleven bedreigen. China is het meest vervuilende land ter wereld, gevolgd door landen als Indonesië, de Filipijnen, Vietnam, Thailand en Maleisië.

Visnetten

Je ziet de laatste tijd vaak plaatjes voorbij komen van zeeschildpadden met plastic rietjes in hun neus of zeeleeuwen die stikken in plastic tassen.


Dat is triest, maar volgens onderzoekers worden veruit de meeste dieren gevangen in visnetten, heel veel visnetten.

Als je dus iets wilt doen aan de plasticsoep, moet je in Azië zijn. En als je wilt voorkomen dat dieren gevangen raken, moet je vissers straffen die netten achterlaten in het water.

[Voice of Europe]


Vond je dit artikel leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. Er is van de week weer zo’n beestje vol plastic op een strand aangespeld…….wat maakt t uit wie de hoofdschuldige. Is,,,
  Dat zijn we met z’n allen volgevreten en al…….Iden dito met die vissers.,, ga maar wat anders verzinnen..
  Ik vind het om te huilen de mensheid , er zijn best regels voor te maken…..en strenge ook.
  Hoe ziek ben je in je kop als je een hele planeet plus de zee verampeneerd…….
  En nog zotter als je denkt gered te worden door deze of gene……

  20 likes
  • “En nog zotter als je denkt gered te worden door deze of gene…… ” heeel mooi “gezegd” !

   7 likes
  • Ik zag kortgeleden een programma over de Waddenzee en wat plastic doet met mens,dier en natuur. Nog vervelender wordt het wanneer al dat plastic tot microplastic uiteenvalt. Vogels krijgen het o.a binnen met de vissen en wormen die ze eten. Zelfs de wormen eten het microplastic. Zo subtiel gaat dat in z’n werk, maar daar blijft het echter niet bij. Microplastic vind je terug in bepaalde producten zoals in sommige honing. Kun je nagaan wat de mens zoal niet binnenkrijgt.

   Heb een link gevonden hierover:

   https://www.scientias.nl/microplastics-piepklein-maar-een-enorm-probleem/

   2 likes
   • Helemaal goed thomass30 ik had het al op scientias gelezen, uiteindelijk vergiftigen we onszelf ermee…..Hardleers de mensheid …..Wordt tijd voor een grote verandering en als we zelf niet bij zinnen komen, gaat het leven zelf voor een verandering zorgen , Hetzelfde met luchtverontreiniging , Nederland op de eerste plaats en al voldoende mensen met long,luchtwegen en hersenproblemen……Mensen snappen nog steeds niet dat als je dood gaat dat je helemaal niks aan geld hebt…….

    2 likes
   • En zo zit het.

    De micro deeltjes in ons drinkwater komt op deze manier, iets wat zelfs filters er niet uit kunnen filteren.

    2 likes
 2. Bij dergelijke foto’s als boven vraag ik me af in hoeverre dit de dagelijkse realiteit is en niet incidenteel of zelfs in scène/gereconstrueerd is, even voor een shockerend plaatje die de klimaat/mileu jankers op tilt laat springen. Het grote geld en de multinationals scheppen daarbij maar wat hraag nieuwe verdienmodellen.

  Neemt niet weg dat er inderdaad een milieuprobleem lijkt rond plastic. Maar even los van Aziatische en Afrikaanse landen die een geheel andere etos hebben rond milieubescherming en afval dumpen, maar hoeveel afval dumpen oceaan schepen illegaal? Ook illegale gifdumpingen op de grote oceanen lijkt me op deze wijze een eitje.

  17 likes
  • Beste Weg met ons, de wetgeving wat betreft afval aan boord van schepen is behoorlijk streng(google maar op MARPOL). Dmv logboek word bijgehouden hoeveel afval er is afgegeven. Dus als je met je schip in een haven komt met weinig afval en je hebt inspectie, dan kijken de authoriteiten in dit logboek en de certificaten die door haven authoriteiten worden verstrekt na afgifte van afval. En dat kan beter maar kloppen want de boetes zijn gigantisch.
   Op de vaar routes zag je inderdaad minder of geen afval zoals voorheen. Alleen bij aanloop van land……ja dan is dat anders.

   4 likes
  • Lees Hens Azie, Weg Met ONS.

   Je wilt niet weten wat voor boete een schip krijgt en ze kunnen het traceren van welk schip het komt en gemakkelijker dan je denkt.

   0 likes
 3. Continue moet de gewone burger in het Westen

  – Denkt ie dat ie als gewone blanke niet ok is ( afwijkend is de norm: weg zwarte piet, transgender wc noodzakelijk)

  – Moet ie meer belasting betalen ( verschil rijk arm steeds groter)

  – dat er een klimaatprobleem, waarvan hij/zij de oorzaak is, dus weer meer betalen ( nooit echt aangetoond)

  – Toch maar weer moet stemmen,( terwijl hij/zij weet, dat er nooit echt naar hem/haar geluisterd wordt)

  – We de Russen moeten haten ( en stiekem ook de moslim, maar dat komt later tot explosie, zodat ie weer voor kanonnenvoer gemaakt kan worden)

  – en dan nu dit plasticverhaal

  continue wordt ie/ze ergens voor misbruikt

  Denk niet dat Baudet dit gaat oplossen.
  Dit wordt niet meer opgelost.
  Ik weet het, angstige gedachte

  Wie weet weten we het nog jaren en jaren te rekken

  16 likes
 4. Laten we vooral naar een ander wijzen en zelf niks doen!

  4 likes
  • We kunnen beter ons als totaal onbetekenend mini landje, wat in vergelijking de zaken goed op orde heeft, helemaal onze kaatste Euro uitgeven aan zaken die absoluut geen enkel effect sorteren op mondiaal niveau. We zoden wel gek zijn toch ? Nou als het aan Den Haag ligt nog meer dan dat.

   2 likes
   • Verbeter de wereld, begin bij jezelf

    Simpeler wordt het niet

    2 likes
    • Klopt @pleiadian, wij waren dan ook al lang en zeer fanatiek bezig en staan daar nog steeds bijna alleen in. Mogen we nu dan eerst ook iets verwachten van landen die echt verschil zouden kunnen maken ? Of moeten wij hier echt de laatste Euro’s ook nog over de balk mikken totaal voor Jan Doedel ? Als wij hier één kolencentrale sluiten bouwen ze er in China 50 bij, en dat keer op keer. Wat willen wij nou bereiken met een paar onbetaalbare warmtepompjes en peperdure elektrische bolides voor de rijke lui die bij nader inzien ook nog niet eens milieuvriendelijk blijken te zijn. Totaal onbetekenend gemier in de marge voor onbeschoft veel te veel geld daar hoeven wij echt niet aan te beginnen, daar schiet helemaal niemand wat mee op.

     2 likes
     • Calm down…je wind je net zo hard onlogisch op als het windpark Monden
      Alweer een project waarbij niet naar de bevolking geluisterd word…waarbij ze in de documentatie stellen dat de zon harder schijnt als het niet waait!!! Wat een nonsens wordt er verkocht…om de zin door te drijven!!!
      Het is om te huilen
      Net als het hele circus rondom het klimaat
      Gelukkig is er in Azie geen Brussels of Parijs
      ‘We’ hebben hier andere belangrijke zaken op te lossen…
      Gelukkig is het scheepsvervoer met olie, de beruchte olietankers aan banden gelegd, all liggen de tankers nog wel in ‘onze’ wateren daar dat voordeliger blijkt te zijn voor het land van herkomst van het schip…profit(eurs)

      Economie is de wet van de schaarste, waarbij voorbijgegaan wordt aan de goe gemeenschap Het wordt de grootste gemeenschappelijke dealer, het volk de gever…

      De beinvloeding van het westen uit koloniale tijden is hier helaas nog een groot erfgoed waardoor ‘we’ nog steeds met de gebakken peren zitten… Veel goeds heeft het zeker niet gebracht, wel veel ontnomen en genomen
      Sta daar eens bij stil…

      Onderstaande link maakt duidelijk dat ‘kool’ niet dood is…het leeft!!!
      Wellicht de kooltjes weer eens uit het vuur gaan halen en de wieken laten draaien van echte stevig gebouwde molens, de molenaar het werk laten doen…de leermeesters zonder universitaire graad, met ruggegraat!!! Die de leerling toont wat een echt vak inhoud en daarmee een beroep doet voor de mensheid
      Het Gilde, het molenaars gilde! Op die markt is de gulden een daalder waard. Helaas vergane glories

      https://www.forbes.com/sites/judeclemente/2019/01/23/coal-is-not-dead-china-proves-it/#341af4d165fa

      Wens Jullie Allen een goede vrijdag,
      Liefs uit het Verre Oosten 🙂

      1 likes
 5. westerse landen exporteren vuilnis naar bovengenoemde landen en laten het dus daar dumpen…

  10 likes
 6. Idd de plastic soup is hoofdzakkelijk het gevolg van de ontwikkelings landen , lokale Schepen gooien alles over de muur, terwijl westerse schepen een afval administratie moeten bijhouden waar je uuuh tegen zegt, en de boeten voor het niet bijhouden van de administratie zijn niet mals .
  Afrika spant ruimschoots de kroon wat je voor olie en plastic afval ziet in de Nigeriaanse delta in onvoorstelbaar alles wordt gewoon in de delta gedumpt.

  6 likes
 7. Hoe komt er een eind aan het ( werelwijde) gedrag: “ikke ikke ikke en de rest kan stikken?”

  4 likes
  • Juist, een beter milieu begint bij jezelf, door vingertjewijzen wordt het probleem enkel verplaatst en dat doen we al decennia. Maar aangezien geld belangrijker is dan milieu zal dit nóg decennia duren… Idd, ikke ikke ikke en de rest kan (in plastic) stikke…

   2 likes
 8. Vorig jaar heb ik nog gezwommen in de plastick soup. Echter kon niet een etiket met nederlandse letters ontdekken. Wel heel erg veel chinese tekens ect.

  Plastick soup is geen hoax. Dat dieren er aan dood gaan is ook geen hoax. Dat wij de schuldige zijn is echter totale onzin. Want dat plastick ligt daar niet alleen in de oceaan. Maar er ligt net zoveel in de jungle als in de steden.

  In die asiatische landen moeten de regels strenger. Niet hier.

  5 likes
 9. Juist! Dus tijd om die landen te helpen milieu vriendelijk te industrialiseren!

  4 likes
 10. Het was ook nooit de bedoeling van de wereld om “Regeringen” op te zetten ….Daar is het al fout gegaan..

  4 likes
 11. leef zelf in Yangzhou gelokeerd tussen Nanjing en Shanghai. Als je spreekt over verwerking van plastic dan zou ik eerst even rondneuzen in dit gedeerlte van China voordat je China op de lijst zet betreffende plastic verwerking. ja dan nee.

  2 likes
 12. Het is niet alleen de aarde, die vervuild wordt. Denk aan ruimtepuin.

  2 likes
 13. De mensen in die zwaar vervuilende landen kumnen er ook vrij weinig aan doen.Het is tóch weer de “Regering”die het de mensen moeilijk maakt om schoner om te gaan met het milieu..

  2 likes
 14. Wij kunnen er niks aan doen wij zijn maar pionnen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

corona

Corona-expert: ‘Dit virus kan uit een biolab in Wuhan zijn gelekt’

Corona-expert Richard Ebright heeft in niet mis ...

coronavirus

Coronavirus ontsnapt uit lab in Wuhan? Volgens overheidsbronnen wordt deze theorie niet langer uitgesloten

Britse ministers vrezen dat de corona-pandemie is ...