Gezondheid

RIVM: nanodeeltjes in mondkapjes kunnen schadelijk zijn voor de mens

Help mee door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het RIVM laat weten dat er in niet-medische mondkapjes, die de meeste Nederlanders dragen, kleine deeltjes van chemische materialen kunnen zitten. Het is niet bekend of deze zogeheten nanomaterialen wel veilig zijn voor de mens, aldus het RIVM.

Fabrikanten van niet-medische mondkapjes voegen nanomaterialen toe omdat ze een antibacterieel of desinfecterend effect zouden hebben of beter zouden filteren. De nanodeeltjes zijn gemaakt van bijvoorbeeld zilver, koper, zink, grafeen of kunstmatige vezels.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
Schadelijk

Volgens het RIVM is er nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van de nanomaterialen in de mondkapjes. Van sommige nanomaterialen die in mondkapjes zitten, is wel bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor de mens. Als ze vrijkomen uit mondkapjes kunnen mensen ze inademen. Ze kunnen ook via de huid of mond in het lichaam komen.

De Belgische overheid heeft mensen recentelijk afgeraden om de gratis verstrekte witte stoffen mondkapjes nog te gebruiken. Ze bevatten namelijk nanodeeltjes van zilver en titaniumdioxide die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Desinfectiemiddelen

Bol.com besloot onlangs om een mondkapje met nanozilver uit de handel te halen. Ook het Duitse Instituut voor Risicoanalyse (BfR) en het Franse Nationale Agentschap voor Volksgezondheid (Anses) raden het gebruik van nanozilver in mondkapjes af.

Daarnaast worden er steeds meer desinfectiemiddelen, zogeheten biociden, toegevoegd aan mondkapjes. Die kunnen ook een nadelige invloed hebben op de gezondheid, waarschuwt het RIVM.

[RIVM]

4.7 47 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

102 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nou en!
nou en!
3 jaren geleden

kappen met kapjes!

Zoekenvind
Zoekenvind
3 jaren geleden

RIVM komt met Oud nieuws er staat tegenwoordig op de verpakking dat het kankerverwekkend is en meer.

https://www.trouw.nl/buitenland/gratis-mondmaskers-van-de-belgische-overheid-blijken-mogelijk-giftig~b29f1253/

PowerFlower
PowerFlower
3 jaren geleden

O natuurlijk komen ze nu met dit bericht, hoe doorzichtig alles weer. Nu kunnen ze ‘geoorloofd’ de ‘medische slavenmaskers’ verplicht gaan stellen. Laat nou net die dingen nog erger zijn. In China moeten ze nu verplicht op de (medische) wegwerpmaskers vermelden dat ze kankerverwekkend zijn, geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken en niet beschermen tegen Covid of andere virussen. Ik heb weer zo’n dag waarop mijn boosheid om alles stijgt en zal maar niet typen wat ik ene B.G. toewens om censuur te voorkomen.. Hoe kan het zijn dat de wereld geregeerd wordt door een stel psychopaten en dat het gros van de mensheid daar nog in mee gaat ook? 🙁

RJS
RJS
3 jaren geleden

Inderdaad, gewoon stoppen met die onzin muilkorf

Back to top button
102
0
We lezen graag je reactie!x