Gezondheid

Positieve gevoelens beschermen hart en bloedvaten

Help anderen door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De laatste jaren zijn er veel verschillende studies verschenen over de negatieve invloed van depressie, woede, angst en vijandigheid op het hart en de bloedvaten.

Daarentegen is minder bekend over de invloed van positieve psychologische eigenschappen op de gezondheid van het hart. De Hardvard School of Public Health heeft daar nu voor het eerst grootschalig onderzoek naar gedaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Onderzoekers ontdekten dat positief psychologisch welzijn het risico op hartaanvallen, beroertes en aanverwante aandoeningen vermindert. De studie is verschenen in Psychological Bulletin.

Optimisme, tevredenheid en geluk

Volgens cijfers van de American Heart Assocation overlijden per dag 2.200 Amerikanen aan een cardiovasculaire ziekte. Daarnaast blijkt 1 op de 18 sterftegevallen te worden veroorzaakt door een beroerte.

“De afwezigheid van het negatieve is niet hetzelfde als de aanwezigheid van het positieve,” zei auteur Julia Boehm van de Harvard School of Public Health. “We ontdekten dat er een verband is tussen factoren als optimisme, tevredenheid en geluk en een verminderde kans op cardiovasculaire ziekten, ongeacht leeftijd, sociaal-economische status, lichaamsgewicht en of de persoon al dan niet rookt. De meest optimistische individuen hadden 50 procent minder kans op aandoeningen aan het hart en de bloedvaten dan minder optimistische respondenten.”

Bescherming

Boehm en co-auteur Laura Kubzansky van de Hardvard School of Public Health legden 200 studies uit twee grote wetenschappelijke databases naast elkaar en ontdekten dat optimisme en positieve emoties bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Dezelfde factoren blijken de ontwikkeling van de ziekten ook te remmen.

Om verder te begrijpen hoe psychologisch welzijn en hart- en vaatziekten aan elkaar zijn gerelateerd deden Boehm en Kubzansky tevens onderzoek naar zaken als beweging, het eten van een uitgebalanceerd dieet en zorgen voor voldoende slaap. Er werd een verband gevonden tussen een groter welzijn en betere biologische functies zoals een lagere bloeddruk, een gezonder bloedvetprofiel en een normaal lichaamsgewicht.

Nieuwe behandelmethoden

De bevindingen dat tevredenheid, optimisme en geluk van invloed zijn op de cardiovasculaire gezondheid hebben belangrijke gevolgen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden. “Onze conclusies suggereren dat de nadruk vooral moet komen te liggen op het versterken van de psychologische kracht in plaats van het verlichten van psychologische gebreken,” besloot Kuzbansky.

Bron: Sciencedaily.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x