Het Complot

Psychiater krijgt felle kritiek na tweet over complottheorieën: ‘Problematisch’

Help ons door deze info met kennissen op je socials te delen!

Vrijdag kreeg premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie een aantal vragen over complottheorieën, onder meer rond Davos en het World Economic Forum. Hij deed dergelijke theorieën af als onzin, maar voegde eraan toe dat het ‘uiteindelijk ook een keuze’ is van iemand om in een complottheorie te geloven.

Psychiater Esther van Fenema zei vervolgens dat ze dagelijks mensen bij de crisisdienst ziet die geloven in ‘mainstream’ complottheorieën. “Het onderscheid met de ‘echte’ psychiatrie wordt steeds lastiger. ‘Gewoon een keuze’ lijkt me dan ook een brute versimpeling van de werkelijkheid,” stelde ze op Twitter.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Haar tweet veroorzaakte veel kritische reacties. “Anderen voor complotdenker verslijten is dé manier om de communicatie te verbreken. Je plaatst jezelf boven die ander, want kennelijk vind je jezelf in staat om te bepalen wat een complottheorie is en wat niet,” merkt huisarts Els van Veen op.

Hoe minder transparantie, hoe meer reden voor complotten

Annelies Strikkers legt de psychiater een vraag voor: “Ooit was je een complotdenker als je aangaf dat je niet geloofde dat Irak massavernietigingswapens had. Had je zo iemand ook weggezet als psychiatrisch patiënt?”

“Hoor je wel eens iemand die nog nooit in enig onbewezen complot geloofd heeft, zeggen: ‘ik ben bang dat er een soort van complot is tegen mensen die als ‘complotdenkers’ bestempeld worden’?” vraagt arts en advocaat Lucas Bergkamp.

“Hoe minder transparantie vanuit de overheid, hoe meer reden voor complotten,” schrijft ondernemer Rutger van den Noort.

Feitelijker dan het actuele weerbericht

Neuroloog Jan Bonte reageert: “Wellicht moet je je afvragen, als het inderdaad zo moeilijk is om dit onderscheid te maken, of sommige complottheorieën de werkelijkheid wel heel dicht benaderen, of er zelfs mee samensmelten.” Arts Paul van Hoek haakt hierop in: “De meeste van die zogenaamde complottheorieën zijn helaas werkelijkheid.”

Jurist Sietske Bergsma wijst erop dat de complottheorieën waar Van Fenema naar verwijst feitelijker zijn dan het actuele weerbericht. “Je schaalt de ‘gekte’ op naar het geloof zelf. Problematisch vind ik.”

4.8 139 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

158 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

De wereld van vandaag hangt aaneen met duistere complotten, maar we moeten allemaal geloven dat alles gedaan wordt voor ons welzijn. Niet dus.

Henk-J
Henk-J
1 jaar geleden

Kaag is heel gevaarlijk bezig- D66-leider Kaag roept op tot meer openlijk verzet tegen rechts-extremisten en complot-populisten. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland is de voedingsbodem voor extremisme “zorgwekkend vruchtbaar”, zei ze in een toespraak op een partijbijeenkomst in Den Haag. Ze roept “alle redelijke krachten” in Nederland op om niet langer te zwijgen en stelling te nemen tegen bedreiging van de democratie. “Sta op, spreek tegen.”

Greet Resist
Greet Resist
1 jaar geleden

Het is vrij simpel; georganiseerde midaad doe je nu eenmaal niet in je eentje.
is dat zo moeilijk te begrijpen?
Het wordt tijd dat mensen gaan inzien prooi te zijn geworden van ‘5th-generation Warfare’, zoek dat maar eens op.

Nowhere to be found.
Nowhere to be found.
1 jaar geleden

Zo lang het bestaan van een ziekmakend en dodelijk virus niet bewezen is, zijn de handelingen van de regering een complot.

Daar het om leven en dood gaat, is het dus in feite een oorlog van de regering tegen zijn bevolking.

Dit geldt vrijwel voor elk land op deze wereld.

Back to top button
158
0
We lezen graag je reactie!x