Het Complot

Psychiater krijgt felle kritiek na tweet over complottheorieën: ‘Problematisch’

Help door deze info met vrienden op je social media te delen!

Vrijdag kreeg premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie een aantal vragen over complottheorieën, onder meer rond Davos en het World Economic Forum. Hij deed dergelijke theorieën af als onzin, maar voegde eraan toe dat het ‘uiteindelijk ook een keuze’ is van iemand om in een complottheorie te geloven.

Psychiater Esther van Fenema zei vervolgens dat ze dagelijks mensen bij de crisisdienst ziet die geloven in ‘mainstream’ complottheorieën. “Het onderscheid met de ‘echte’ psychiatrie wordt steeds lastiger. ‘Gewoon een keuze’ lijkt me dan ook een brute versimpeling van de werkelijkheid,” stelde ze op Twitter.

Haar tweet veroorzaakte veel kritische reacties. “Anderen voor complotdenker verslijten is dé manier om de communicatie te verbreken. Je plaatst jezelf boven die ander, want kennelijk vind je jezelf in staat om te bepalen wat een complottheorie is en wat niet,” merkt huisarts Els van Veen op.

Hoe minder transparantie, hoe meer reden voor complotten

Annelies Strikkers legt de psychiater een vraag voor: “Ooit was je een complotdenker als je aangaf dat je niet geloofde dat Irak massavernietigingswapens had. Had je zo iemand ook weggezet als psychiatrisch patiënt?”

“Hoor je wel eens iemand die nog nooit in enig onbewezen complot geloofd heeft, zeggen: ‘ik ben bang dat er een soort van complot is tegen mensen die als ‘complotdenkers’ bestempeld worden’?” vraagt arts en advocaat Lucas Bergkamp.

“Hoe minder transparantie vanuit de overheid, hoe meer reden voor complotten,” schrijft ondernemer Rutger van den Noort.

Feitelijker dan het actuele weerbericht

Neuroloog Jan Bonte reageert: “Wellicht moet je je afvragen, als het inderdaad zo moeilijk is om dit onderscheid te maken, of sommige complottheorieën de werkelijkheid wel heel dicht benaderen, of er zelfs mee samensmelten.” Arts Paul van Hoek haakt hierop in: “De meeste van die zogenaamde complottheorieën zijn helaas werkelijkheid.”

Jurist Sietske Bergsma wijst erop dat de complottheorieën waar Van Fenema naar verwijst feitelijker zijn dan het actuele weerbericht. “Je schaalt de ‘gekte’ op naar het geloof zelf. Problematisch vind ik.”

4.8 139 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
158 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Victor Hugo
Victor Hugo
2 maanden geleden

De wereld van vandaag hangt aaneen met duistere complotten, maar we moeten allemaal geloven dat alles gedaan wordt voor ons welzijn. Niet dus.

Henk-J
Henk-J
2 maanden geleden

Kaag is heel gevaarlijk bezig- D66-leider Kaag roept op tot meer openlijk verzet tegen rechts-extremisten en complot-populisten. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland is de voedingsbodem voor extremisme “zorgwekkend vruchtbaar”, zei ze in een toespraak op een partijbijeenkomst in Den Haag. Ze roept “alle redelijke krachten” in Nederland op om niet langer te zwijgen en stelling te nemen tegen bedreiging van de democratie. “Sta op, spreek tegen.”

Greet Resist
Greet Resist
2 maanden geleden

Het is vrij simpel; georganiseerde midaad doe je nu eenmaal niet in je eentje.
is dat zo moeilijk te begrijpen?
Het wordt tijd dat mensen gaan inzien prooi te zijn geworden van ‘5th-generation Warfare’, zoek dat maar eens op.

Nowhere to be found.
Nowhere to be found.
2 maanden geleden

Zo lang het bestaan van een ziekmakend en dodelijk virus niet bewezen is, zijn de handelingen van de regering een complot.

Daar het om leven en dood gaat, is het dus in feite een oorlog van de regering tegen zijn bevolking.

Dit geldt vrijwel voor elk land op deze wereld.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

158
0
We lezen graag je reactie!x