Homepagina » Bewustzijn » Is de realiteit slechts een illusie? Deze neurowetenschapper denkt van wel
Is de realiteit slechts een illusie? Deze neurowetenschapper denkt van wel

Is de realiteit slechts een illusie? Deze neurowetenschapper denkt van wel

De realiteit om ons heen is een voortvloeisel van onze hersenactiviteit. Dat zegt professor Anil Seth van de Universiteit van Sussex.

Hoe weten we dat we de echte wereld zien? Waarschijnlijk is de realiteit die we waarnemen een illusie, aldus Seth.

“Alles wat we waarnemen, alles wat we ervaren, is het resultaat van zintuiglijke informatieverwerking,” zegt hij.

We zien met ons brein

Perceptie is geen reflectie van de wereld om ons heen, maar een interpretatieproces. “Het is makkelijk om aan te nemen dat we met onze ogen zien, maar we zien met ons brein,” klinkt het.

Onze ogen zijn nodig om te kunnen zien, maar wat we daadwerkelijk zien is vooral het gevolg van de manier waarop ons brein alle informatie interpreteert die de ogen opvangen.

Om die reden zien sommige mensen wat anderen niet kunnen zien. “We denken dat de wereld om ons heen echt is, maar in werkelijkheid is het een constructie van het brein.”

Echt

Dus als je een bepaalde kleur ziet, betekent dat niet per definitie dat die kleur in het universum bestaat en dat jouw rode mok een kleur heeft die los staat van je geest en brein.

Rood is een kleur die je brein heeft aangemaakt om visuele informatie te interpreteren. En dit leidt tot de vraag: is alles wel echt? Is er überhaupt iets wat echt bestaat?

Bekijk het filmpje hieronder:

[Business Insider]


Vind je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Ik heb geen enkel probleem met de wetenschap dat ik dit niet snap ik heb dan ook geen slaapprobleem hiervan.
  Wat ik wel een probleem vindt, is dat er een organisatie in Nederland is, die exact weet hoeveel mensen zich in Nederland tevreden voelen.

  11 likes
 2. Ik ga me effe upgraden met wat Martial Arts-moves. En met de juiste “hack” kan ik misschien de juiste cijfers vinden van de lotto’s van komende maanden.

  Het is een feit dat wat wij zien, horen en in het geheel ervaren een perceptie is van ons brein en dat deze verschilt van mens tot mens of het wereld van al de levende wezens onderling. Een hond ziet geen kleur, maar neemt de wereld hoofdzakelijk waar in geuren. Een kat ziet de kleur rood niet en voor haar bestaat de kleur rood niet. Een koe heeft geen handen dus zal hij de wereld ook niet op dezelfde wijze aanraken (en waarnemen) als wat wij kunnen. Een blinde persoon neemt de wereld anders waar dan een ziende etc… in die zin is de wereld die we om ons heen zien verschillend van individu tot individu. Wat niet wil zeggen dat we in een virtuele realiteit leven of in een hologram. Onze hersenen nemen gewoon dat deel van de werkelijkheid waar dat voor ons nut heeft om te overleven. Ik heb ooit eens gelezen dat we maar een luttele percentage bewust waarnemen van het geheel.

  Echter is het onwaarschijnlijk dat dit alles bestaat uit eentjes en nulletjes. Tenzij de atomen, neutronen en fotonen tot die categorie horen.

  5 likes
 3. Nou er zijn een paar miljard mensen en die leven allemaal in hun eigen illusie …… Als we alleen met de hersenen zouden zien zou dat niet zo zijn…. We zijn niet ons brein, maar we hebben het brein wel nodig om alles wat er in het lichaam gebeurd te coördineren …. Het is het oude verhaal, van lichaam en ziel en geest en brein…… Het blijft een westerse manier van denken……. Mooier is de Oosterse Geneeskunde. daar staat alles met elkaar in verbinding, want dat is wie je bent en dat maakt ieder mens uniek…… Vootbeeld ,mensen met depressie krijgen pillen voor het brein in de hoop dat het helpt….het verdoofd in iedegeval maar opgelost wordt er niks…… over orgaan donatie, het lichaam stoot dat af als er iets vreemds inkomt, om een mens daarna te laten overleven moet je zware medicijnen slikken de rest van je leven….. Het mooiste van menszijn is het verschil , uiteindelijk wil je toch met niemand ruilen…..

  4 likes
 4. Het is natuurlijk niet het brein wat ziet, want dat is ook maar een tussenstation voor de zintuigen. Het is het bewustzijn dat verbonden is met ons brein en door een codering, die collectief is ongeveer hetzelfde kan waarnemen als anderen .

  Als we slapen zijn onze zintuigen in rust, toch kan het bewustzijn zich b.v. een droom herinneren in alle details. Dus er moet een bewustzijn aanwezig zijn die deze droom geregistreerd heeft. Dit bewustzijn is er ook nog steeds als er geen enkele hersenactiviteit meer word gemeten, b.v. bij mensen die dood zijn verklaart. Als ze later toch weer uit de dood ontwaken, hebben ze vaak veel gezien rond de operatietafel, maar ook indrukken van andere dimensies. Zelfs als dit maar fantasieen waren, dan moet er toch een bewustzijn aanwezig zijn geweest, die deze fantasieen heeft geregistreerd.

  4 likes
 5. De msm realiteit is in mijn beleving een zorgvuldig in elkaar gezet toneelstuk, waar ze het zo geregisseert hebben dat de duivel altijd op de grote hoop poept en slechts enkelen als winnaar naar voren komen.
  Maar de voostelling is afgelopen.

  3 likes
 6. Ik heb hier moeite mee. Ik zie de ellende op dit bolletje (als ik mijn interpretatie zo mag omschrijven) gebeuren en ik wil mijn ogen er voor sluiten. Maar ik wil anderzijds ook niet ontkennen dat de ellende er is.

  1 likes
 7. Realiteit is de visualisatie van de onzienlijke werkelijkheid.

  0 likes
 8. En God schiep de aarde in 6 dagen (dacht ik) Ja achter z’n computer kan dat wel, we leven in een soort computer programma. Maar ja beter dit dan een soort vliegend (de ziel?) wolkje te zijn, want dat is ook niet leuk.

  0 likes
 9. Ik denk dat ook, en magnetisme zorgt ervoor dat we allemaal een (bv) auto zien.

  0 likes
 10. ok, dan doen we vanaf nu allemaal wat we willen, het is toch allemaal nep. waarom laten we de kernraketten dan niet vertrekken?

  0 likes
  • goede vraagstelling Koen ! echt een doordenkertje voor de liefhebber
   verander alleen dan het woordje l a t e n en v e r t r e k k e n in DOMHEID om de waarheid niet te zien.. mocht het w e l waar zijn… kortom : het is gissen in het leven, niemand WEET HET, .. de enige zekerheid is dat we een keer de pijp uit vertrekken, de geboorte is geen zekerheid.. dat is een kwelling !

   0 likes
 11. Doet me denken aan F.Nietzsche…..
  “We begeven ons op de pad van de illusie die een werkelijkheid zodra we er een benaming aangeven”.

  Mijn aanvulling hierop is
  “Een mening/waarheid is de realistische illusie van een individu die pas een werkelijkheid wordt zodra anderen het zelfde waarnemen, beleven en ervaren als die gene die zijn mening/waarheid zit te verkondigen.”

  0 likes
 12. …ik ga naar Eye Wish………….hhhh …

  0 likes
 13. Meesters van illusies zijn weer bezig met mindfuck. Illusie vetaald naar het engels is illu-sion. Dit zijn de meesters van het VALSE licht creeëren in jouw ogen. Ik noem het eye-rape. Ze planten HUN EIGEN zaadjes in je hoofdje/strooit zand in de ogen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Artsen en geneeskundestudenten leren dit niet. Neuroloog doorprikt mythe rond 'hersendood'

Artsen en geneeskundestudenten leren dit niet. Neuroloog doorprikt mythe rond ‘hersendood’

Een gerespecteerde Braziliaanse neuroloog heeft de mythe rond ...

Er zijn aanwijzingen dat een spiegeluniversum tegen het onze aanschuurt. Lees alles over deze bizarre theorie

Er zijn aanwijzingen dat een spiegeluniversum tegen het onze aanschuurt. Lees alles over deze bizarre theorie

Er bestaat mogelijk nog een ander universum, ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.