Bewustzijn

Is de realiteit slechts een illusie? Deze neurowetenschapper denkt van wel

Help mee door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De realiteit om ons heen is een voortvloeisel van onze hersenactiviteit. Dat zegt professor Anil Seth van de Universiteit van Sussex.

Hoe weten we dat we de echte wereld zien? Waarschijnlijk is de realiteit die we waarnemen een illusie, aldus Seth.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

“Alles wat we waarnemen, alles wat we ervaren, is het resultaat van zintuiglijke informatieverwerking,” zegt hij.

We zien met ons brein

Perceptie is geen reflectie van de wereld om ons heen, maar een interpretatieproces. “Het is makkelijk om aan te nemen dat we met onze ogen zien, maar we zien met ons brein,” klinkt het.

Onze ogen zijn nodig om te kunnen zien, maar wat we daadwerkelijk zien is vooral het gevolg van de manier waarop ons brein alle informatie interpreteert die de ogen opvangen.

Om die reden zien sommige mensen wat anderen niet kunnen zien. “We denken dat de wereld om ons heen echt is, maar in werkelijkheid is het een constructie van het brein.”

Echt

Dus als je een bepaalde kleur ziet, betekent dat niet per definitie dat die kleur in het universum bestaat en dat jouw rode mok een kleur heeft die los staat van je geest en brein.

Rood is een kleur die je brein heeft aangemaakt om visuele informatie te interpreteren. En dit leidt tot de vraag: is alles wel echt? Is er überhaupt iets wat echt bestaat?

Bekijk het filmpje hieronder:

[Business Insider]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
H.J.
H.J.
6 jaren geleden

Ik heb geen enkel probleem met de wetenschap dat ik dit niet snap ik heb dan ook geen slaapprobleem hiervan.
Wat ik wel een probleem vindt, is dat er een organisatie in Nederland is, die exact weet hoeveel mensen zich in Nederland tevreden voelen.

P. Puk
P. Puk
6 jaren geleden

Realiteit is de visualisatie van de onzienlijke werkelijkheid.

Louise
Louise
6 jaren geleden

Nou er zijn een paar miljard mensen en die leven allemaal in hun eigen illusie …… Als we alleen met de hersenen zouden zien zou dat niet zo zijn…. We zijn niet ons brein, maar we hebben het brein wel nodig om alles wat er in het lichaam gebeurd te coördineren …. Het is het oude verhaal, van lichaam en ziel en geest en brein…… Het blijft een westerse manier van denken……. Mooier is de Oosterse Geneeskunde. daar staat alles met elkaar in verbinding, want dat is wie je bent en dat maakt ieder mens uniek…… Vootbeeld ,mensen met depressie krijgen pillen voor het brein in de hoop dat het helpt….het verdoofd in iedegeval maar opgelost wordt er niks…… over orgaan donatie, het lichaam stoot dat af als er iets vreemds inkomt, om een mens daarna te laten overleven moet je zware medicijnen slikken de rest van je leven….. Het mooiste van menszijn is het verschil , uiteindelijk wil je toch met niemand ruilen…..

maarten v
maarten v
6 jaren geleden

Ik ga me effe upgraden met wat Martial Arts-moves. En met de juiste “hack” kan ik misschien de juiste cijfers vinden van de lotto’s van komende maanden.

Het is een feit dat wat wij zien, horen en in het geheel ervaren een perceptie is van ons brein en dat deze verschilt van mens tot mens of het wereld van al de levende wezens onderling. Een hond ziet geen kleur, maar neemt de wereld hoofdzakelijk waar in geuren. Een kat ziet de kleur rood niet en voor haar bestaat de kleur rood niet. Een koe heeft geen handen dus zal hij de wereld ook niet op dezelfde wijze aanraken (en waarnemen) als wat wij kunnen. Een blinde persoon neemt de wereld anders waar dan een ziende etc… in die zin is de wereld die we om ons heen zien verschillend van individu tot individu. Wat niet wil zeggen dat we in een virtuele realiteit leven of in een hologram. Onze hersenen nemen gewoon dat deel van de werkelijkheid waar dat voor ons nut heeft om te overleven. Ik heb ooit eens gelezen dat we maar een luttele percentage bewust waarnemen van het geheel.

Echter is het onwaarschijnlijk dat dit alles bestaat uit eentjes en nulletjes. Tenzij de atomen, neutronen en fotonen tot die categorie horen.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x