Propaganda

Doorgeefluik voor propaganda: Wetenschapper onderzoekt Nederlandse media en komt tot harde conclusies

Help door dit met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De elites bepalen wat er op tv, in de krant en op de radio komt. Media zijn slechts een doorgeefluik. Dat stelt communicatiewetenschapper Tabe Bergman van de Xi’an Jiaotong-Liverpool University in China.

Bergman heeft onderzoek gedaan naar de Nederlandse media en kwam tot de conclusie dat die in handen zijn van een kleine groep elites die vooral denken aan geld.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het feit dat de journalistiek commercieel is, oefent een grote en negatieve invloed uit op de kwaliteit van de berichtgeving, aldus de wetenschapper.

Geen weerspiegeling

Hij wijst erop dat de krantenmarkt in Nederland bijna een monopolie is geworden. Persgroep en Mediahuis/Concentra hebben vrijwel alle Nederlandse kranten in handen.

Bergman merkt op dat de media geen weerspiegeling zijn van wat er leeft in de samenleving.

Een meerderheid van de Nederlanders was tegen de Irakoorlog in 2003, maar de media namen de valse berichten over massavernietigingswapens klakkeloos over.

Amerikaanse propagandamachine

“Het ‘domme volk’ snapte het, terwijl de meeste journalisten niet door hadden wat er gaande was, namelijk een Amerikaanse propagandamachine die honderdduizenden mensen het leven heeft gekost,” zegt hij.

De berichtgeving over de Irakoorlog is een duidelijk voorbeeld van het feit dat de Nederlandse media een versie van de werkelijkheid tonen die de belangen van de elites dient, aldus Bergman.

De journalistiek weerspiegelt volgens hem vooral de verschillen van meningen van de elites onderling. Wat de bevolking denkt doet er nauwelijks toe.

Allang achterhaald

Hij voegt toe dat bij de Nederlandse omroepen sinds oudsher de elites aan het roer staan.

Het idee van de journalistiek als waakhond van de democratie is allang achterhaald, stelt Bergman.

Hij wijst erop dat het internet betere mogelijkheden biedt voor kritische journalistiek. “Goede informatie is beschikbaar, maar het bevindt zich in de marges van of buiten de mainstream media.”

[Novini]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Gezinusk
Gezinusk
7 jaren geleden

Ik ben het eens met journalist Bart Schut die aangaf dat ze zo’n beetje de gehele avondprogrammering controleren. Startende met het NOS Journaal, Eenvandaag, Nieuwsuur, Pauw en Jinek, en voor de zondagen programma’s als buitenhof. Dat er vervolgens de hele nacht door herhalingen worden uitgezonden, en voor de ochtend, en middag, is niet toevallig.

Als het een kleine groep elite betreft die vooral bezig is met hun eigen belangen dan zijn er vast en zeker connecties met de VVD, PvdA, CDA en D66, gezien deze partijen de afgelopen twintig jaar er voor zorg droegen dat het nieuws op het publieke net in een staat van censuur werd gebracht zoals we die nu kennen. Het belooft ook weinig goeds gezien de VVD het ziet zitten om met het CDA en D66 een regering te vormen. Zet de propaganda en censuurmachine maar aan!

Robin
Robin
7 jaren geleden

Dat media een propogandamachine is snap ik met vele mensen ook wel zónder wetenschappelijk rapport.
Een kwestie van observeren en redeneren.

De bewering dat men zich beter kan informeren op internet klopt ook niet helemaal, want meer dan de helft van wat op internet staat is gelogen of verdraaid.
Aangezien het uitermate lastig is voor de meesten van ons om de wereld rond te reizen en zelf journalistiek te bedrijven, kan men maar beter niet alles klakkeloos overnemen en het gezonde boerenverstand erbij houden.

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallen nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
animous
animous
7 jaren geleden

Eens. Het internet bied betere mogelijkheden voor eerlijkere, kritische journalistiek en goede informatie.
Bijvoorbeeld ‘Kunnen we praten’ van Joris Luijendijk op de Correspondent. Ik heb dit met veel interesse gevolgd.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x