Gezondheid

Wat is E250 of natriumnitriet?

Help mee door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Natriumnitriet of E250 is een wit poeder dat veel wordt gebruikt als ingrediënt in vleeswaren. E250 komt voor als mineraal en wordt gewonnen uit natriumnitraat (E251).

Natriumnitriet heeft een zoute smaak en is oplosbaar in water. E250 bevat geen dierlijke bestanddelen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

E250 is in grote hoeveelheden van de poedervorm zeer giftig en mag als zodanig niet worden verkocht of gebruikt in voedselproducten voor kinderen jonger dan 6 maanden.

Botulisme

Nitriet in E250 kan in de maag worden omgezet in nitrosaminen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Hierover ontstond in de jaren zeventig ophef waarna de toegestane hoeveelheden in 1981 drastisch werden verlaagd. Het ingrediënt werd niet verboden omdat E250 de enige bekende stof was die het risico op botulisme sterk verlaagde.

Nitraten in groenten vormen in de mondholte nitriet. Er vormt zich dan vaak meer nitriet dan in vleeswaren, maar het effect wordt verkleind dankzij vitamine C. Deze vitamine gaat de vorming van schadelijke nitrosaminen tegen.

Natriumnitriet wordt ook wel vermeld als sodium nitrite, nitrous acid soda, nitrous acid sodium salt, erintrite coloroso en nitriet. Het conserveermiddel wordt onder andere toegevoegd aan hotdogs, rookworsten, ham, spek, corned beef, salami en ingeblikte rilettes. Je vindt het ook in rookvlees, boterhamworst, paté, gebraden gehakt, kipfilet en diepvriespizza’s. E250 zit ook gewoon in biologische vleeswaren.

Keukenzout

Voor de biologische sector geldt wel een lager maximum dan voor de gangbare vleesverwerkers. Bovendien mag E250 alleen in biologische vleeswaren worden gebruikt als de producent kan aantonen dat er geen gelijkwaardig alternatief is.

E250 wordt in combinatie met keukenzout ook ingezet als kleurstof of smaakversterker. Dit kleurzout of colorozo dient drie doelen. Ten eerste kleuren worst en vleeswaren door E250 roze. Door verhitting worden ze namelijk grijs. Daarnaast blijven de vleeswaren langer houdbaar. Tot slot gaat E250 de oxidatie van vetzuren tegen waardoor een vieze smaak van worst en vleeswaren wordt voorkomen.

Hoofdpijn

Nitriet uit natriumnitriet kan het zuurstoftransport in het bloed belemmeren doordat het hemoglobine oxideert. Baby’s zijn hier extra gevoelig voor en daarom is E250 verboden in producten voor kinderen jonger dan 6 maanden.

Nitriet en nitraat verwijden de bloedvaten en kunnen daardoor hoofdpijn, een lage bloeddruk, hyperventilatie en flauwvallen veroorzaken. Deze maand adviseerde de Gezondheidsraad nog dat zwangere vrouwen het beste geen vlees kunnen eten dat behandeld is met nitriet vanwege de onzekerheid over een oorzakelijk verband met kinderleukemie.

Levensmiddelenfabrikanten zijn verplicht E250 op de ingrediëntenlijst te zetten, maar niet de hoeveelheid. Je weet dus niet hoeveel natriumnitriet je dagelijks binnenkrijgt.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eden
Eden
11 jaren geleden

Het zit toch ook in wijnen vaak?

Paquita
Paquita
11 jaren geleden

[quote name=”Eden”]Het zit toch ook in wijnen vaak?[/quote]
Hopelijk van niet; in wijnen zit sulfiet (de fabrikant dient dit op het etiket aan te geven). Voor zover ik weet kunnen mannen prostaatkanker krijgen van het (veel) eten van bewerkte vleeswaren (cervelaat worsten e.d.).

luit westra
luit westra
11 jaren geleden

ja dat klopt.nitriet wordt aan de wijn toegevoegt zodra het alcoholpersentage
voldoet.nitriet dood de nog aanwezige gistcellen en moet voorkomen dat er in de gebottelde flessen een nagisting komt
waardoor de fles zou kunnen ontploffen

m&m
m&m
11 jaren geleden

[quote name=”Eden”]Het zit toch ook in wijnen vaak?[/quote]
ik dacht dat dat sulfiet was maar ik weet het ook niet precies.

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x