Spiritueel

Retourtje hiernamaals: een welkomstcomité in de hemel

Help anderen door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De documentaire ‘Retourtje hiernamaals’ gaat over de veranderingen die mensen ondergaan nadat ze een bijna-doodervaring hebben gehad. Drie verschillende mensen brengen een uitzonderlijk verslag uit van wat zij op de grens van leven en dood hebben ervaren. De film is gemaakt door Ingrid Wender en Maasja Ooms.

Industrieel ontwerper Sam van Haaster onderneemt een solotocht langs de poolcirkel in Noorwegen. Als hij door een lawine onder meters sneeuw bedolven raakt, krijgt hij van onverwachte zijde hulp.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Koos van Rijswijk, een volkse Hagenees, vertrouwt eigenlijk niemand tot hij na een levensbedreigend brommerongeluk in de hemel door een welkomstcomité wordt onthaald.

Delfts ingenieur Henriëtte ter Braake belandt met een acute longembolie in het ziekenhuis. Ze krijgt geen adem meer en terwijl de verpleegsters in paniek roepen om zuurstof, stik Henriëtte en vertrekt ze.

Bij terugkomst is het leven voor geen van hen meer hetzelfde. Van Rijswijk vertelt dat hij volgens zijn dochter ‘zulke lieve ogen’ heeft gekregen. Ter Braake heeft haar succesvolle carrière opgegeven en werkt nu als verdrijver van geesten. En Van Haaster voelt zich eindelijk bevrijd van het schuldgevoel over de dood van zijn moeder, die zijn hele vroegere leven bepaalde.

Retourtje hiernamaals: een welkomstcomité in de hemel
Ingrid Wender en Maasja Ooms

Alle drie zijn het andere mensen geworden. Kwetsbaarder, zachter, maar ook vrij van angst. “Er zijn mensen die zeggen dat onze hele identiteit een zorgvuldig opgebouwd verdedigingsmechanisme is, dat dient om ons te beschermen tegen de dreiging van de dood,” zei documentairemaker Ingrid Wender. “De mensen die wij hebben gesproken, zijn stuk voor stuk niet meer bang voor de dood. Het moet een veilig gevoel zijn als je hebt ervaren dat er zoiets liefdevols op je wacht.”

Van Rijswijk vertelt hoe hij na zijn brommerongeluk uit de wereld der levenden wegglijdt. Hij hoort prachtige muziek en ziet een lichtje in de verte. “Met een noodgang werd ik afgeschoten, richting dat lichtpuntje.” Opeens is hij in dat licht. Hij rijdt op een paard (“en ik haat paarden”), mensen zingen en zwaaien hem toe. Hij wordt omhelsd door een man met een lange witte baard, die intense liefde en warmte uitstraalt. Maar Van Rijswijk moet terug, krijgt hij te horen. “Het is je tijd nog niet.”

“Tijdens een bijna-doodervaring is naar mijn idee het normale functioneren van onze hersenen even niet dominant en kan zich iets anders openbaren,” aldus Wender. “In de vraag of deze ervaringen werkelijk zijn, ligt volgens mij de aanname besloten dat ons normale perspectief de werkelijkheid toont. Ik ben daar niet zo zeker van. Van mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt, begrijp ik dat ze de ervaring als meer werkelijk ervaren dan al het andere in hun leven.”

Bekijk hier alle verhalen die de film niet hebben gehaald.

[Holland Doc]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Harrie H. Braam
Harrie H. Braam
9 jaren geleden

Ik heb met bijzonder grote belangstelling de film bekeken en daarna een aantal niet geplaatste fragmenten op de website http://www.retourtjehiernamaals.nl. Het verhaal van Desirée Mertens intrigeerde me enorm. Mijn vader heeft me jaren, na het meemaken van zijn BDE, er uitvoerig over geïnformeerd. Het feit, dat ie na zij zogenaamde ‘op of er onder chirurgische ingreep’ in 1978 was veranderd in zijn houding was me opgevallen en dus ga je vragen stellen. Omdat ik al een andere richting in mijn leven had gekozen, nl. de natuurgeneeskunde vanwege eigen opvattingen en kleine stukjes opgedane levenservaring, die als puzzelstukjes steeds beter op elkaar aansloten, was voor mijn vader de reden, dat ie mij in 1992 over zijn BDE heeft verteld. Veel mensen begrepen hem ook niet in zijn houding.

Ik kan een ieder aanraden deze link aan anderen door te geven om zaken als BDE inzichtelijker te maken. Volledig begrip hoef je niet te verlangen of zelfs eisen, maar het inzicht, dat mensen door ervaringen in hun leven kunnen veranderen, geeft veelal ook een andere houding van de tot dan niet-begriptonenden tegenover de medemens. Minder veroordelend en accepterend waarom zaken zijn zoals ze zijn of door omstandigheden tevoorschijn zijn gekomen bijv. t.g.v. een BDE. Veelal groeien mensen ook meer en liefdevoller naar elkaar toe. Geen moeten dus, maar mogen en kunnen.

Dank voor het plaatsen van dit thema op jullie website.

Harrie

nunki
nunki
9 jaren geleden

Ik weet niet wat ik hiermee aanmoet. Ik denk dat al deze mensen hun waarheid eerlijk vertellen. Echter betwijfel ik het oprecht of dit wel bijna dood ervaringen zijn. Het is natuurlijk een biochemische reactie die je brein in een bepaalde stase brengt. Met sterke argumenten kan ik ook aanvoeren dat het misschien een soort beveiliging van het brein is. Het eerste filmpje van de niet gekozenen heb ik bekeken. Daar is een zeer traumatische gebeurtenis de trigger voor een bijna dood ervaring. Het is echter wetenschappelijk bewezen, (Daar ga ik even vanuit. Wetenschap, dus niet een absolute verklaring.) dat het brein in dit soort situaties zichzelf kan afsluiten van de realiteit. Een soort beveiligingsmechanisme om het trauma af te schermen/niet mee te krijgen, etc, etc.

Er staat op deze site ook een artikel over tripmiddelen. Daar geldt hetzelfde voor. Er wordt iets getriggert, waardoor je informatie anders gaat verwerken.

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Een mooie documentaire met ontroerende verhalen die op de waarheid berusten.

Back to top button
36
0
We lezen graag je reactie!x