Homepagina » Buitenland » Ik was geschokt over wat ik ontdekte. Ex-parlementslid schrijft controversieel boek over rovende royals
De rovende royals. Ex-parlementslid publiceert controversieel boek over het enorme fortuin van de Windsors

Ik was geschokt over wat ik ontdekte. Ex-parlementslid schrijft controversieel boek over rovende royals

De Britse royals zijn inmiddels een soort filmsterren geworden. Vaak worden ze onthaald als ware celebrities. Wat veel mensen niet weten is dat ze stilletjes een enorm fortuin hebben verzameld. En niet op een nette manier.

“Als voormalig parlementslid dacht ik veel te weten over de koninklijke familie, maar zelfs ik was geschokt over wat ik ontdekte tijdens het onderzoek voor mijn boek,” schrijft Norman Baker voor de Daily Mail.

In 2001 schatte de krant dat koningin Elizabeth omgerekend 1,3 miljard euro waard was. Alleen al haar postzegelverzameling werd geschat op ruim 100 miljoen euro.

Geheim

Neem maar van mij aan dat ze in de tussentijd een stuk rijker is geworden, aldus Baker.

Al sinds 1911 blijft het testament van een royal bij overlijden geheim. In mei 2002 vroeg hij toenmalig premier Tony Blair om het testament van de moeder van Elizabeth te openbaren, maar die weigerde.

Het testament van de zus van Elizabeth, prinses Margaret, bleef ook geheim, merkt Baker op. Beide royals stierven in 2002.

Geschat wordt dat prinses Margaret omgerekend 22 miljoen euro heeft achtergelaten aan haar familie.

Slot en grendel

“Hoe kwam de prinses aan die 22 miljoen?” vraagt Baker zich af. “De koninklijke familie wil het ons niet vertellen.”

Haar moeder beschikte naar verluidt over een fortuin van omgerekend bijna 80 miljoen euro. “Waar kwam dit geld vandaan?”

Wob-verzoeken die over de royals gaan, worden vrijwel nooit ingewilligd. Documenten over de leden van het koninklijk huis blijven vaak tot wel 30 jaar achter slot en grendel.

Vergoeding

In 2012 trad in Groot-Brittannië de zogeheten Sovereign Grant Act in werking. De vergoeding die de royals krijgen, verdubbelde dat jaar van 13,7 naar 31 miljoen pond.

Inmiddels is dat bedrag gestegen naar 82,8 miljoen pond, zegt Baker. Opgehoest door de belastingbetaler.

En maar zwaaien met die vlaggetjes.

[Daily Mail]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Eksegese schreef:

  Zeer corrupte en zwaar overbetaalde uitkeringstrekkers zijn het. Behalve het jatwerk voeren ze nul , nul uit, hebben ze alle macht en zijn onschendbaar en hebben zij geen last van concurrentie. Wie wil dat nou niet.

  • Rob schreef:

   @Eksegese

   Ik zou dat niet willen. Die wereld van macht en controle is zo fake als was. Fake titels, fake posities, fake onderscheidingen enz. Als je daar deel van wilt uitmaken dan moet je je ziel verkopen zodat je het leven niet eens meer ervaart. En dat is letterlijk zo als je werkelijk bewust wordt. Veel mensen praten over het universum en creatie. Als je deel uit maakt van hun wereldje dan is dat geen onderdeel meer van de creatie (of schepping), macht is vernietigend. Als je daar eenmaal in zit dan wordt je alleen maar steeds duisterder want dan is het nooit genoeg. Er moet altijd meer macht, meer geld etc bij want het is nooit vervullend. Je kunt beter een beetje zinvol leven hebben met weinig dan een zinloos leven (zoals dit soort individuen) met alleen maar bezitsdrang naar meer.

 • Elise schreef:

  Hoe ze aan het geld komen? Ze zijn grootaandeelhouder in allerlei producten/diensten, al vanaf de kolonisaties. Zij hoeven geen belasting te betalen. Ze krijgen geld door belasting. Here the same.
  Een president kost ook bergen met geld.(zie Macron) Een koningshuis is ook een soort van visite kaartje van een land. Denk aan handelsmissies. Ik ben niet helemaal tegen. Het staatshoofd kan alleen weg, als er oorlog is. Dus daarmee heb je wel een stabiele eindleider. Het mes snijdt 2 kanten.

  • André schreef:

   Ik denk dat je wat meer onderzoek moet doen naar koningshuizen. Het zijn illegale instituten, die tot doel hadden en hebben om mensen te onderdrukken. Als mensen eens wisten wat ze flikken, dan is het snel afgelopen met die lui.

   • Elise schreef:

    Dat weet ik wel, maar zijn we zonder echt beter af? Hun vermogen aan bezit(gebouwen/bedrijven etc) blijven ze houden. Met de handelsmissies hebben ze 700 miljoen aan contracten binnengehaald. Frankrijk is een republiek en daar gaat het ook slecht. Probeer het eens van meerdere kanten te bekijken. Die EU kost ook bergen geld bv. Dus de vraag is: gaan we het dan beter krijgen? Nee, want het systeem en zijn machthebbers/puppets/banken/grootaandeelhouders etc. blijven toch de baas. Tenzij wij gewone mensen alle rijken op deze wereld gaan uitmoorden.

  • Mikkie schreef:

   Die zogenaamde handelsmissies kunnen ook wel gedaan worden door een Minister President.

 • Ron schreef:

  Die van België zijn nog beter Congo leeg geroofd en nu wil ze de burgers laten opdraaien om compensaties te betalen. Stilaan worden we betalingsrijp gemaakt door deze kwestie meer en meer op tv los te laten en dit vooral met veel emotionele bombarie. De bedragen die je noemt zijn peanuts tegenover de werkelijke bedragen. Door wie betalen bedrijven een minimum aan belastingen in NL? Vraag het aan de koning die weet er alles van.

 • Elise schreef:

  Vandaag op de troonrede heeft ze wel bekend gemaakt, dat de brexit wel door gaat. Dus haar belangen hebben daar wel iets mee te maken.

 • Bas van Stapelberg schreef:

  Monarchie sowieso allang achterhaald.

 • Jantje schreef:

  Ze zijn de rijksten van de planeet.
  De Rotschildts zijn hun huisbankiers.
  De queen is veruit de grootste grootgrondbezitter ter wereld.
  Ze laten oorlogen starten om er aan te verdienen.

 • Rogier schreef:

  Laat het blauwe bloed maar snel plaatsmaken voor het verlichte bloed.

 • Josh schreef:

  Sorry hoor maar 20 miljoen in de naam van een prinses is niets, dat is kleingeld t.o.v. de meeste koninklijke families / leden. Zelfs een biljoen dollar stelt niets voor, ze zouden anders zelfs arm zijn t.o.v. een van de vele billionairs in het zakenleven.

 • x

  Check Also

  coronapolitie

  Coronapolitie stopt verjaardagsfeestje van 10-jarig meisje nadat buren kliklijn bellen

  In Schotland heeft de politie een einde ...

  britse

  Britse corona-adviseur heeft belang van 6 ton in fabrikant coronavaccins

  Ook in Groot-Brittannië klinkt steeds dezelfde mantra: ...

  >