Binnenland

Ruim 200 overledenen krijgen stempas: ‘Ook de doden mogen stemmen’

Help door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de gemeente Hoorn zijn 1500 stempassen op een fout adres bezorgd. Daarvan zijn zo’n 200 verstuurd naar overledenen. “We betreuren dit enorm,” schrijft burgemeester Jan Nieuwenburg in een brief. Volgens hem is niet duidelijk hoe de fout heeft kunnen ontstaan. Hij hoopt dat de oorzaak snel wordt achterhaald om herhaling te voorkomen.

De gemeente zegt ‘maatregelen te hebben getroffen om verdere problemen te voorkomen’. Er is overleg geweest met de landelijke Kiesraad en het ministerie van Binnenlandse Zaken ‘zodat een goed en veilig verkiezingsproces is gegarandeerd’. De stempassen zouden inmiddels ongeldig zijn gemaakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Als mensen die volgende maand hun stem per post uitbrengen vergeten hun stempas te ondertekenen, zal hun stem niet ongeldig worden verklaard, zo zei minister Kajsa Ollongren eerder deze maand. Ze reageerde op een proef die in Den Haag werd gehouden, waarbij ‘niet alles verliep zoals het moest’.

Amerikaanse toestanden

Veel mensen vrezen Amerikaanse toestanden. “Komt dit me nou bekend voor. Het is ook zo ontzettend doorzichtig allemaal,” schrijft ondernemer en podcastmaker Jorn Luka. Cis voegt toe: “Ruim 200 overledenen krijgen stempas toegestuurd. Wat komt me dat bekend voor zeg.” LouLaLa twittert: “Nee hoor, wat in de VS gebeurde, gebeurt hier niet…”

Het bericht doet bij politici de wenkbrauwen fronsen. PVV-Kamerlid Martin Bosma zegt:


Ook in de Verenigde Staten mochten de doden stemmen bij de presidentsverkiezingen. In de staat Georgia gaf de Trump-campagne overlijdensberichten vrij van mensen die al jaren dood waren, maar toch konden stemmen. In Pennsylvania zijn stembiljetten verstuurd naar 21.000 overledenen. Meer dan 70 mensen die hun stem uitbrachten, werden geboren in de 19e eeuw. In Michigan stemden in totaal 9500 overledenen, berichtte One America News. Judicial Watch ontdekte 1,8 miljoen ‘spookkiezers’ in 29 staten en waarschuwde voor ‘smerige verkiezingen’.

4.8 32 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

62 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Paca
Paca
3 jaren geleden

Klinkt bekend..

Meggie
Meggie
3 jaren geleden

Oh jee, dat is toch al eens ergens gebeurd dat overledenen kunnen stemmen! Dat beloofd nog wat..

mee 2
mee 2
3 jaren geleden

hoe zo eerlijk verkiezingen Elite weet raad mee

ProAsfalt
ProAsfalt
3 jaren geleden

“is alles goed geregeld?”

Voor de gevestigde orde in ieder geval wel.

Maar laten wij wel wezen. Het volk is nog steeds zodanig gehypnotiseerd dat het gros van de stemmen gewoon naar de VVD (mijn prognose: 45+ zetels) en naar de huidige coalitie (mijn prognose: 85+ zetels) gaan.
Triest maar waar.
Dit wordt vooral veroorzaak door de reguliere media waar de massa massaal op afstemt.
Zie deze legendarische uitspraak: https://www.dagelijksestandaard.nl/2017/03/hoofdredacteur-ad-geeft-toe-dat-hij-politieke-spelletjes-speelt-we-kunnen-wilders-ook-premier-maken/

Back to top button
62
0
We lezen graag je reactie!x