Homepagina » Universum » Japanse wetenschappers vinden achtste-eeuws mysterie in jaarringen

Japanse wetenschappers vinden achtste-eeuws mysterie in jaarringen

In de achtste eeuw is de aarde geraakt door een mysterieuze uitbarsting van kosmische straling, zo blijkt uit een Japanse studie die bewijs voor het incident aantrof in cederbomen.

Fusa Miyake van de Universiteit van Nagoya stelt dat de kosmische straling de aarde tussen het jaar 774 en 775 moet hebben bereikt.

De aarde wordt continu geraakt door protonen en andere subatomische deeltjes die door de ruimte worden geslingerd.

Gammastraling

Eén belangrijke bron van kosmische straling is de zon. De Zonnecyclus van Schwabe is de elfjarige cyclus van zonneactiviteit waarin het aantal zonnevlekken op de zon varieert. Het team van Miyake zegt in tijdschrift Nature dat de uitbarsting niet afkomstig kan zijn geweest van de zon. De uitbarsting was vele malen krachtiger dan bekende zonnevlammen.

Een andere mogelijkheid is een supernova, een ster die tegen het einde van zijn leven explodeert waarbij veel gammastraling vrijkomt. Er is echter niets bekend over een supernova die rond het jaar 775 te zien zou moeten zijn geweest.

Uit recent onderzoek naar kosmische straling blijkt dat er in die periode overblijfselen van twee nabije supernova’s waren, te weten Cassiopeia A en Vela Junior. Ze stonden waarschijnlijk te ver weg om verantwoordelijk te kunnen zijn voor de gemeten uitbarsting.

Extreem energetische gebeurtenis

“Op basis van onze huidige beschikbare kennis kunnen we de oorzaak van de gebeurtenis niet achterhalen,” gaf Miyake toe. “We kunnen wel zeggen dat rond 775 een extreem energetische gebeurtenis heeft plaatsgehad in de buurt van de aarde, maar dat een zonnevlam noch een supernova kan worden aangewezen als de veroorzaker.”

Intussen duikt het team nog dieper in het mysterie. De wetenschappers proberen de bron te achterhalen door te zoeken naar beryllium- en nitraatisotopen. Daarnaast willen ze historische documenten raadplegen om te onderzoeken of iemand 1237 jaar geleden een vreemde lichtflits heeft gezien in de lucht.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel belangrijk? Deel het dan met je vrienden op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. [quote]tussen het jaar 774 en 775[/quote]
  Wat zit daar tussen dan? Of is het precies op 00:00 uur gebeurd?

  0 likes
 2. @1 Paul Vanaf 31 dec 774 heb je 12 maanden, en dan krijg je 31 december 775.Weet jij wat er aan maanden tussen zit.12 stuks om precies te zijn.Nee geen 10 of minder maar exact 12.-)))) Gossie wat een reaktie!!!Ik heb nog wel een telraam voor je!!

  0 likes
 3. leuk om het te weten

  0 likes
 4. The 8th century BC was a period of great changes in civilizations. In Egypt, the 23rd and 24th dynasties led to rule from Nubia in the 25th Dynasty. The Neo-Assyrian Empire reaches the peak of its power, conquering the Kingdom of Israel as well as nearby countries. Greece colonizes other regions of the Mediterranean Sea and Black Sea. Rome is founded in 753 BC, and the Etruscan civilization expands in Italy. The 8th century BC is conventionally taken as the beginning of Classical Antiquity, with the first Olympiad set at 776 BC, and the epics of Homer dated to between 750 to 650 BC. http://www.answers.com/topic/8th-century-bc

  0 likes
 5. Jammer dat niet is beschreven wat de Japanners dan voor vreemds in de cederbomen hebben aangetroffen. Ben daar wel benieuwd naar.

  0 likes
 6. sorry maar ik moest toch wel smakelijk lachen hoe dit stukje beschreven wordt:”Een andere mogelijkheid is een supernova, een ster die tegen het einde van zijn leven explodeert waarbij veel gammastraling vrijkomt. Er is echter niets bekend over een supernova die rond het jaar 775 te zien zou moeten zijn geweest”. Het weer kan vandaag der dag niet eens voorspelt worden, maar ze kunnen wel vertellen dat er in de afgelopen give or take 1300 jaren geen supernove heeft plaatsgevonden. Ze spoelen namelijk gewoon het bandje even trug 🙂

  0 likes
 7. [quote name=”Kahlan”]sorry maar ik moest toch wel smakelijk lachen hoe dit stukje beschreven wordt:”Een andere mogelijkheid is een supernova, een ster die tegen het einde van zijn leven explodeert waarbij veel gammastraling vrijkomt. Er is echter niets bekend over een supernova die rond het jaar 775 te zien zou moeten zijn geweest”. Het weer kan vandaag der dag niet eens voorspelt worden, maar ze kunnen wel vertellen dat er in de afgelopen give or take 1300 jaren geen supernove heeft plaatsgevonden. Ze spoelen namelijk gewoon het bandje even trug :)[/quote]

  Geen bandje terugspoelen, een flits van een super nova kan dagenlang te zien zijn, dus er is vast wel iemand op de wereld die heeft vastgelegd, dat het gebeurt is. Dat terugspoelen, naar wanneer het gebeurt is, wordt gedaan met C-14 detectie.

  0 likes
 8. [quote name=”Sipco”]@1 Paul Vanaf 31 dec 774 heb je 12 maanden, en dan krijg je 31 december 775.Weet jij wat er aan maanden tussen zit.12 stuks om precies te zijn.Nee geen 10 of minder maar exact 12.-)))) Gossie wat een reaktie!!!Ik heb nog wel een telraam voor je!![/quote]
  Als het in 775 was, waarom schrijven ze dan niet gewoon dat het IN 775 was?

  Als je je vingers tussen de deur krijgt, zitten je vingers dan IN de deur? Of in het kozijn? Of tussen die twee?

  0 likes
 9. [quote name=”Lacsap”]The 8th century BC was a period of great changes in civilizations. In Egypt, the 23rd and 24th dynasties…..[/quote]

  BC? nice to know, but were talking about AD, aren’t we?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

libanese

Libanese journalist: ‘Dit addergebroed zit achter corona, conflict in Amerika’

De Libanese journalist dr. Hassan Hamade heeft ...

duitse

Duitse longarts: Corona-aanpak is ‘misdaad tegen de menselijkheid’

De Duitse longarts Wolfgang Wodarg heeft in ...