Universum

Japanse wetenschappers vinden achtste-eeuws mysterie in jaarringen

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de achtste eeuw is de aarde geraakt door een mysterieuze uitbarsting van kosmische straling, zo blijkt uit een Japanse studie die bewijs voor het incident aantrof in cederbomen.

Fusa Miyake van de Universiteit van Nagoya stelt dat de kosmische straling de aarde tussen het jaar 774 en 775 moet hebben bereikt.

De aarde wordt continu geraakt door protonen en andere subatomische deeltjes die door de ruimte worden geslingerd.

Gammastraling

Eén belangrijke bron van kosmische straling is de zon. De Zonnecyclus van Schwabe is de elfjarige cyclus van zonneactiviteit waarin het aantal zonnevlekken op de zon varieert. Het team van Miyake zegt in tijdschrift Nature dat de uitbarsting niet afkomstig kan zijn geweest van de zon. De uitbarsting was vele malen krachtiger dan bekende zonnevlammen.

Een andere mogelijkheid is een supernova, een ster die tegen het einde van zijn leven explodeert waarbij veel gammastraling vrijkomt. Er is echter niets bekend over een supernova die rond het jaar 775 te zien zou moeten zijn geweest.

Uit recent onderzoek naar kosmische straling blijkt dat er in die periode overblijfselen van twee nabije supernova’s waren, te weten Cassiopeia A en Vela Junior. Ze stonden waarschijnlijk te ver weg om verantwoordelijk te kunnen zijn voor de gemeten uitbarsting.

Extreem energetische gebeurtenis

“Op basis van onze huidige beschikbare kennis kunnen we de oorzaak van de gebeurtenis niet achterhalen,” gaf Miyake toe. “We kunnen wel zeggen dat rond 775 een extreem energetische gebeurtenis heeft plaatsgehad in de buurt van de aarde, maar dat een zonnevlam noch een supernova kan worden aangewezen als de veroorzaker.”

Intussen duikt het team nog dieper in het mysterie. De wetenschappers proberen de bron te achterhalen door te zoeken naar beryllium- en nitraatisotopen. Daarnaast willen ze historische documenten raadplegen om te onderzoeken of iemand 1237 jaar geleden een vreemde lichtflits heeft gezien in de lucht.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Paul
Paul
10 jaren geleden

[quote]tussen het jaar 774 en 775[/quote]
Wat zit daar tussen dan? Of is het precies op 00:00 uur gebeurd?

Sipco
Sipco
10 jaren geleden

@1 Paul Vanaf 31 dec 774 heb je 12 maanden, en dan krijg je 31 december 775.Weet jij wat er aan maanden tussen zit.12 stuks om precies te zijn.Nee geen 10 of minder maar exact 12.-)))) Gossie wat een reaktie!!!Ik heb nog wel een telraam voor je!!

cr
cr
10 jaren geleden

leuk om het te weten

Lacsap
Lacsap
10 jaren geleden

The 8th century BC was a period of great changes in civilizations. In Egypt, the 23rd and 24th dynasties led to rule from Nubia in the 25th Dynasty. The Neo-Assyrian Empire reaches the peak of its power, conquering the Kingdom of Israel as well as nearby countries. Greece colonizes other regions of the Mediterranean Sea and Black Sea. Rome is founded in 753 BC, and the Etruscan civilization expands in Italy. The 8th century BC is conventionally taken as the beginning of Classical Antiquity, with the first Olympiad set at 776 BC, and the epics of Homer dated to between 750 to 650 BC. http://www.answers.com/topic/8th-century-bc

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

9
0
We lezen graag je reactie!x