Homepagina » Binnenland » De NOS liegt alles bij elkaar. Deze voorbeelden zijn veelzeggend
De NOS liegt alles bij elkaar. Deze voorbeelden zijn veelzeggend

De NOS liegt alles bij elkaar. Deze voorbeelden zijn veelzeggend

Het Zwartboek NOS Journaal is al weer toe aan de negende editie. Onze nationale nieuwszender blijkt op grote schaal te discrimineren en te knoeien met cijfers. Jij als belastingbetaler betaalt hieraan mee.

Op zondag 12 augustus opende het NOS Journaal met een geplande demonstratie van extreemrechts in Washington.

De NOS-correspondent ter plaatse laat alleen twee tegendemonstranten aan het woord. Rechtse geluiden krijgen we niet te horen.

Geen spreektijd

De correspondent wist te melden dat ‘we de afgelopen jaren een forse toename hebben gezien van het aantal extreemrechtse demonstraties’. Feiten of cijfers noemde hij echter niet.

Een groot deel van het Journaal ging over de ‘demonstratie’ in Washington, waar uiteindelijk welgeteld 20 mensen kwamen opdagen. Twintig. Nou, dat hebben ze geweten daar in Washington.

Op 1 augustus besteedde de NOS aandacht aan het boerkaverbod in Denemarken. In dat land dragen zo’n 200 vrouwen gezichtsbedekkende kleding.

De NOS liet alleen mensen aan het woord die tegen het verbod waren. Mensen die voor het verbod waren en die de meerderheid van de Deense bevolking vertegenwoordigen, kregen geen spreektijd.

Voorlezer van overheidspersberichten

Op 6 augustus was er in het NOS Journaal aandacht voor de schuldenlast van Griekenland. De presentatrice zei: “Een mijlpaal. Ruim acht jaar na het uitbreken van de eurocrisis kreeg Griekenland vanmiddag de laatste 15 miljard overgemaakt uit het Europees noodfonds ESM.”

Economisch verslaggeefster Eva Wiessing: “Met deze laatste lening is de schuldencrisis in Griekenland feitelijk voorbij.”

Ton Verlind, oud-medewerker van het KRO-programma Brandpunt, vatte het goed samen op Facebook:

Crisis in Griekenland is over, meldde het NOS Journaal gisteravond. Daarmee papegaait de NOS-redactie trouw overheidsbulletins na, iets waarin de jongens en meisjes van de Nos heel goed zijn. Er zit geen enkele expertise bij de redactie die verder gaat dan 1 en 1 = 2, zo lijkt. Een kleine rondgang op internet maakt duidelijk dat de Griekse crisis helemaal niet over is, maar dat hij door een aantal trucs voorlopig aan ons zicht is onttrokken. Jammer dat de top van de NPO in zomerslaap is verzonken, anders zouden ze hier eens over na kunnen denken: paar amusementsprogramma’s eruit en de kwaliteit van de journalistieke redacties met een financiële boost omhoog. Ik houd niet zo van dat Journaal-bashen maar steeds vaker denk ik: jullie zijn toch niet veel meer dan een voorlezer van overheidspersberichten, trouw volgend, makkelijk om de tuin te leiden en te goed van vertrouwen.

Misleid door de NOS

In het NOS Journaal van 13 augustus wordt gewaarschuwd dat de kosten voor de geestelijke gezondheid in Nederland de pan uitrijzen.

“In 2015 waren de kosten voor psychische stoornissen bijna 21 miljard euro,” klinkt het. “En als er niks verandert dan stijgen die kosten in 2040 tot bijna 47 miljard euro.”

Op de achtergrond is een grafiek te zien met daaronder de tekst ‘Bron cijfers: RIVM’.

Eerstelijnspsycholoog Frits Bosch schreef naar aanleiding van dit bericht een artikel met de titel ‘GGZ-patiënten misleid door Menzis en NOS’ op Joop.nl.

De kosten van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland bedroegen volgens hem 6,1 miljard euro in 2015 en niet 21 miljard euro, zoals beweerd werd.

Feitelijke onjuistheden?!

In een reactie bevestigde het RIVM dat ‘in de RIVM-cijfers zoals gegeven door het NOS Journaal enkele feitelijke onjuistheden zaten’.

Feitelijke onjuistheden in het NOS Journaal? Het zal toch niet?

Journalist Arnold Karskens heeft vanwege dit geklungel van de NOS contact gezocht met de Europese organisatie die nepnieuws bestrijdt, maar heeft tot dusver nog geen enkele reactie ontvangen. Apart hoor.

Foto: Dqfn13 Wikimedia Commons

[The Karskens Times]


Vind je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Maakt niet uit welk nieuws je ook kijkt het is allemaal niet zo ‘authentiek’. Nieuws is er dan ook om mensen te hersenspoelen. Immigratie crisis , Rechts Radicaal etc.. Als je het allemaal uitzoekt klopt er niets van. Jammer genoeg denken de meeste mensen nog steeds dat er waarheid in het nieuws zit. Alle nieuws is het resultaat van agenda’s van de geheime diensten. Dit is al minstens sinds de jaren 60 zo.

  Alt-right wordt inmiddels zwaar gecensureerd op internet en het blijkt duidelijk dat alle sociale netwerken samenwerken om de standaard agenda door te drukken. Dit heeft niets te maken met politiek maar met vrijheid van meningsuiting. En deze is ver te zoeken bij de mainstream media dus ook bij de voorheen Nederlandse omroep stichting….

  NOS=LEUGENS

  48 likes
 2. Vandaag NOS journaal. Ik turfde 17 keer het woord Rechts-extremisme bij een item over protesten tegen de zoveelste steekpartij in Chemnitz Duitsland. Over de steekpartij zelf , die de volkswoede veroorzaakte, werd nauwelijks een woord gerept. Logisch want die daders hadden een migratie achtergrond.

  33 likes
 3. Op de VTM en VRT is het niks beter.
  Knoeien met cijfers en waarheden verdraaien .
  Gelukkig informeer ik mij langs meerdere kanalen.

  29 likes
 4. Niet Onze Specialiteit. Nu Onzin Spreken. NOS de manipulatie machine van de vazallen van macht en kapitaal. Maar ja wiens brood men eet diens woord met spreekt. In hun blindheid en doofheid willen ze van de belastingbetaler niets zien noch horen en steken hun hoofden in het zand.

  26 likes
 5. waar blijven de vragen? de lieden die zich journalist noemen zijn ook zo koosjer als ham

  19 likes
 6. blijf je de NOS kijken en luisteren, slaap wel en morgen weer vroeg op.

  17 likes
 7. quote : Journalist Arnold Karskens heeft vanwege dit geklungel van de NOS contact gezocht met de Europese organisatie die nepnieuws bestrijdt, maar heeft tot dusver nog geen enkele reactie ontvangen. Apart hoor.

  Nepnieuws wordt overduidelijk alleen nepnieuws genoemd als het dat feitelijk niet is en indruist tegen de leugens die in stand moeten worden gehouden. Als de msm dus van de daken schreeuwt over nepnieuws hebben we meestal zeker te maken met echt nieuws en andersom ook natuurlijk. De duivel draait alles om of zet het op z’n kop om z’n zin te krijgen. Kortom, waar het nieuws het allerhardst met veel bravoure op duikt daar zijn de feiten steevast verdraaid.

  17 likes
 8. Kuddedieren zonder eigen inzicht kan je alles wijsmaken. Nederland bestaat al jaren niet meer als land,politiek heeft alles aan Brussel gegeven en proberen telkens mooi weer te spelen,maar men ziet niet in dat de verdeeldheid in Nederland nog nooit zo groot is geweest.

  15 likes
 9. Ik vind het journaal in Nederland al jaren summier en beneden niveau. Voor nieuw kun je beter naar de radio luisteren. Bij BNR hoor je enkel nieuws en interviews. Geweldige bron van informatie waar de televisie niet aan kan tippen. Wil je wel tv kijken dan kun je beter voor het nieuws naar BBC of Belgie of Duitsland kijken.

  4 likes
  • Tsja BNR… Gistermorgen de autoradio uit ergernis uitgezet. Bas van Werven kan het niet laten minachtende privé opmerkingen tussendoor te uiten op het nieuws wat hij moet brengen.

   5 likes
 10. De media is een uiterst krachtig en effectief wapen. Het maakt met het grootste gemak onschuldigen schuldig en schuldigen onschuldig, waarheid wordt een leugen en leugen wordt waarheid. Alles wordt binnen de kortste keren zeer succesvol omgedraaid en nagenoeg niemand kan er zich aan onttrekken. (zie wat er met Jos Brech gebeurt, en wat er in het verleden met Jasper Steringa gebeurde)
  Het wordt echt hoog tijd dat we daar heel erg kritisch naar gaan kijken. Dan wint de waarheid vanzelf. Want foutloos zijn ze in geen geval, regelmatig zeer doorzichtig zelfs. Laten we dat gebruiken om ons te weren.

  9 likes
 11. Om maar te zwijgen over de selectieve verontwaardiging in Nieuwsuur. Ik zat met verbijstering te kijken toen de Nieuwsuur presentatrice onlangs de medische pers aanviel over het niet vermelden van onderzoeken die niets opleveren. Kom op smerige NOS. U weet donders goed dat in de gehele journalistiek EN OOK BIJ U, enkel aandacht wordt besteed aan nieuwsfeiten en geen aandacht aan onderzoeken of gebeurtenissen die niets opleveren. Zo walgelijk die gespeelde verontwaardiging. En dan de items over euthanasie. Tot mijn verbazing laten ze vaak na het O.M. om commentaar te vragen. Ik dacht, nobele NOS, dat u van de hoor en wederhoor was… Stop met het manipuleren van de maatschappij. Dit hoort thuis in een dictatuur.

  Nu weer 30 miljoen belastnggeld naar Hilversum. Tenminste als het aan de oubollige politieke partijen met een hoog MAX gehalte ligt. Wel grappig dat ze bij het item over aanvullende staatssponsering een aantal topverdieners op de stoep van het Mediapark lieten zien. Laten die lui opkrassen en zend een leerzame documentaires uit zoals de BBC en het ZDF bijvoorbeeld doen.

  Aan het gebral en geblaas van zogenaamd bekende Nederlanders die in steeds grotere kring onbekend zijn hebben we helemaal niets.

  Opdoeken die rommel. Het is einde oefening voor de oude media. Het is misdadig om deze zichzelf verheerlijkende personen, die alleen voor zichzelf omroepje spelen met belastinggeld, een “uitstel van executie injectie” te geven.

  9 likes
 12. Tja, de baas Reuters he? Alles wat hun naar buiten brengen word door de NOS klakkeloos zonder controle naar buiten gebracht. Deel 1 van Zwartboek over dat Poetin niet had gereageerd op vragen van een journalist. Dezelfde dag kon Martijn vd. NOS zwaar door het stof omdat luisteraars incl. ikzelf WEL het hele interview hadden gezien. Het stond ook aardig hoog WW trending. De app en sms van 3fm ontplofde zowat op dat moment.

  RT heeft nog de beste journalistieke weergave, ook is RT Engeland toch aardig Poetin positief… Maar wel eerlijker wat er in de rest vd wereld gebeurd.

  6 likes
 13. Zij die het nieuws voorlezen zijn brave acteurs.
  Sommige hebben elke dag andere kleren aan en functioneren ook nog als modepop op hoge hakjes.
  Indrukwekkend is dan het nieuws wel. Gaat erin als koek.

  4 likes
 14. Dat ze knoeien met statistieken over politiek gevoelige zaken boeit me eigenlijk niet zo omdat ik daar niet veel interesse in heb, maar…. ik heb wél interesse in sport.
  Studio Sport laat regelmatig ook allerlei statistieken zien, bijvoorbeeld met schaatsen en voetbal.

  nu vraag ik me af of daar óók mee geknoeid wordt!

  2 likes
 15. Persoonlijk kijk ik liever het nieuws op de VRT, en nog liever via de BBC. De NOS vind ik politiek niet neutraal en men brengt het nieuws wat hen het best uitkomt en laat veel slecht onderbouwde statistieken zien.

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

De NOS is geen kritische stem, eerder een verlengstuk van de macht. Baudet pitcht deze 3 ideeën om eindelijk een niet-links geluid te laten horen

De NOS is geen kritische stem, eerder een verlengstuk van de macht. Baudet pitcht deze 3 ideeën om eindelijk een niet-links geluid te laten horen

Steeds minder Nederlanders kijken tv of luisteren ...

'Gerrit Hiemstra is een verwarde man'. Jensen legt uit waarom de NOS-weerman mensen onterecht bang maakt voor klimaatverandering

‘Gerrit Hiemstra is een verwarde man’. Jensen legt uit waarom de NOS-weerman mensen onterecht bang maakt voor klimaatverandering

Robert Jensen reageerde onlangs met een knipoog ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.