Binnenland

De NOS liegt alles bij elkaar. Deze voorbeelden zijn veelzeggend

Help ons door dit met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Zwartboek NOS Journaal is al weer toe aan de negende editie. Onze nationale nieuwszender blijkt op grote schaal te discrimineren en te knoeien met cijfers. Jij als belastingbetaler betaalt hieraan mee.

Op zondag 12 augustus opende het NOS Journaal met een geplande demonstratie van extreemrechts in Washington.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/banner4.png

De NOS-correspondent ter plaatse laat alleen twee tegendemonstranten aan het woord. Rechtse geluiden krijgen we niet te horen.

Geen spreektijd

De correspondent wist te melden dat ‘we de afgelopen jaren een forse toename hebben gezien van het aantal extreemrechtse demonstraties’. Feiten of cijfers noemde hij echter niet.

Een groot deel van het Journaal ging over de ‘demonstratie’ in Washington, waar uiteindelijk welgeteld 20 mensen kwamen opdagen. Twintig. Nou, dat hebben ze geweten daar in Washington.

Op 1 augustus besteedde de NOS aandacht aan het boerkaverbod in Denemarken. In dat land dragen zo’n 200 vrouwen gezichtsbedekkende kleding.

De NOS liet alleen mensen aan het woord die tegen het verbod waren. Mensen die voor het verbod waren en die de meerderheid van de Deense bevolking vertegenwoordigen, kregen geen spreektijd.

Voorlezer van overheidspersberichten

Op 6 augustus was er in het NOS Journaal aandacht voor de schuldenlast van Griekenland. De presentatrice zei: “Een mijlpaal. Ruim acht jaar na het uitbreken van de eurocrisis kreeg Griekenland vanmiddag de laatste 15 miljard overgemaakt uit het Europees noodfonds ESM.”

Economisch verslaggeefster Eva Wiessing: “Met deze laatste lening is de schuldencrisis in Griekenland feitelijk voorbij.”

Ton Verlind, oud-medewerker van het KRO-programma Brandpunt, vatte het goed samen op Facebook:

Crisis in Griekenland is over, meldde het NOS Journaal gisteravond. Daarmee papegaait de NOS-redactie trouw overheidsbulletins na, iets waarin de jongens en meisjes van de Nos heel goed zijn. Er zit geen enkele expertise bij de redactie die verder gaat dan 1 en 1 = 2, zo lijkt. Een kleine rondgang op internet maakt duidelijk dat de Griekse crisis helemaal niet over is, maar dat hij door een aantal trucs voorlopig aan ons zicht is onttrokken. Jammer dat de top van de NPO in zomerslaap is verzonken, anders zouden ze hier eens over na kunnen denken: paar amusementsprogramma’s eruit en de kwaliteit van de journalistieke redacties met een financiële boost omhoog. Ik houd niet zo van dat Journaal-bashen maar steeds vaker denk ik: jullie zijn toch niet veel meer dan een voorlezer van overheidspersberichten, trouw volgend, makkelijk om de tuin te leiden en te goed van vertrouwen.

Misleid door de NOS

In het NOS Journaal van 13 augustus wordt gewaarschuwd dat de kosten voor de geestelijke gezondheid in Nederland de pan uitrijzen.

“In 2015 waren de kosten voor psychische stoornissen bijna 21 miljard euro,” klinkt het. “En als er niks verandert dan stijgen die kosten in 2040 tot bijna 47 miljard euro.”

Op de achtergrond is een grafiek te zien met daaronder de tekst ‘Bron cijfers: RIVM’.

Eerstelijnspsycholoog Frits Bosch schreef naar aanleiding van dit bericht een artikel met de titel ‘GGZ-patiënten misleid door Menzis en NOS’ op Joop.nl.

De kosten van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland bedroegen volgens hem 6,1 miljard euro in 2015 en niet 21 miljard euro, zoals beweerd werd.

Feitelijke onjuistheden?!

In een reactie bevestigde het RIVM dat ‘in de RIVM-cijfers zoals gegeven door het NOS Journaal enkele feitelijke onjuistheden zaten’.

Feitelijke onjuistheden in het NOS Journaal? Het zal toch niet?

Journalist Arnold Karskens heeft vanwege dit geklungel van de NOS contact gezocht met de Europese organisatie die nepnieuws bestrijdt, maar heeft tot dusver nog geen enkele reactie ontvangen. Apart hoor.

Foto: Dqfn13 Wikimedia Commons

[The Karskens Times]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
5 jaren geleden

waar blijven de vragen? de lieden die zich journalist noemen zijn ook zo koosjer als ham

guido
guido
5 jaren geleden

blijf je de NOS kijken en luisteren, slaap wel en morgen weer vroeg op.

Ron
Ron
5 jaren geleden

Op de VTM en VRT is het niks beter.
Knoeien met cijfers en waarheden verdraaien .
Gelukkig informeer ik mij langs meerdere kanalen.

Dirk van Haaren
Dirk van Haaren
5 jaren geleden

Niet Onze Specialiteit. Nu Onzin Spreken. NOS de manipulatie machine van de vazallen van macht en kapitaal. Maar ja wiens brood men eet diens woord met spreekt. In hun blindheid en doofheid willen ze van de belastingbetaler niets zien noch horen en steken hun hoofden in het zand.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x