Natuur en Milieu

Russen bereiken Antarctisch ‘buitenaards’ meer

Help mee door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Russische wetenschappers hebben in een race tegen de klok Amerikaanse en Britse collega’s verslagen doordat ze als eerste een meer onder de ijskap van Antarctica wisten te bereiken. Dat meldt persbureau Ria Novosti.

Het team boorde naar het Vostokmeer, het grootste van zo’n Antarctische 100 meren, dat al meer dan twintig miljoen jaar verscholen ligt onder een dikke ijslaag.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Omdat het meer al zo lang afgesloten is van de buitenwereld bevat het mogelijk levensvormen die nieuw zijn voor de wetenschap. Wetenschappers doen nu wat ze kunnen terwijl de bittere kou haar intrede begint te doen en de duisternis van de poolwinter nabij is.

Dicht bij

Professor John Priscu is in contact met de Russische onderzoekers en liet eerder vandaag al aan de BBC weten dat ze ‘heel erg dicht bij zijn’. Volgens het Arctisch en Antarctisch Onderzoeksinstituut in Sint-Petersburg begon het team op 2 januari jongstleden met boren en vorderden ze zo’n 1,75 meter per dag.

Priscu van de Universiteit van Montana liet weten dat het team haar activiteit op 12 januari enige tijd staakte om de boorkop te vervangen. Het Vostokmeer is ongeveer even groot als het Ontariomeer en ligt verscholen onder zo’n vier kilometer ijs.

Psychrofiel

Het meer zelf is ongeveer 14 miljoen jaar oud. Het water in het meer is mogelijk jonger – enkele tien- tot honderdduizenden jaren oud – omdat water van het ene meer naar het andere kan stromen.

Het meer bevat mogelijk psychrofiele organismen die millennia lang hun eigen evolutie hebben gevolgd. De Russen krijgen vriendschappelijke concurrentie van Amerikaanse en Britse teams. Onderzoekers van de British Antarctic Survey (Bas) hopen later dit jaar naar het Ellsworthmeer in Antarctica te boren.

‘Buitenaards’

Lake VostokDe temperatuur bij het Vostokmeer daalt al tot ruim 60 graden Celsius onder nul. De wetenschappers zullen het gebied snel moeten verlaten nu vliegtuigen nog kunnen vliegen. De Russen zullen hoe dan ook tot later dit jaar moeten wachten om watermonsters te nemen, meldt Scientific American.

Leven in het Vostokmeer kan betekenen dat ook op de Jupitermaan Europa leven mogelijk is. Op die maan bevindt zich een meer met vergelijkbare omstandigheden. Daardoor wordt het Vostokmeer ook wel eens ‘buitenaards’ genoemd.

Ook de theorie dat de nazi’s aan het meer een geheime basis zouden hebben gebouwd duikt weer op. Ze zouden het stoffelijk overschot van Adolf Hitler naar de basis hebben gebracht om te laten klonen.

Grootadmiraal Karl Dontiz zei in 1943 dat de Duitse vloot in Antarctica een onaantastbaar fort had gemaakt voor de Führer. Volgens Duitse archieven kwam onderzeeboot U-530 in april 1945 aan bij de Zuidpool na uit de haven van Kiel te zijn vertrokken. Bemanningsleden verborgen daar naar verluidt relikwieën van het Derde Rijk waaronder de geheime documenten van Hitler zelf.

Bron: Ria.ru

3 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x