Homepagina » Mens en Dier » Rutte onder vuur: ‘Grootste aanval op democratische rechtsstaat komt van onze premier’
rutte
Foto: EU2016 SK CC0 1.0

Rutte onder vuur: ‘Grootste aanval op democratische rechtsstaat komt van onze premier’

Kamerleden werden bij de toeslagenaffaire tegengewerkt, kregen bepaalde documenten niet en er waren allerlei dingen weggelakt. Dit wordt ook wel de Rutte-doctrine genoemd. “Dat is de doctrine dat de regering wel bepaalt welke informatie wij nodig hebben,” legde Kamerlid Pieter Omtzigt uit in Buitenhof.

Die Rutte-doctrine om stukken die betrekking hebben op intern beraad per definitie niet te delen met de Kamers is in strijd met de inlichtingenplicht die artikel 68 van de Grondwet oplegt aan bewindslieden, zegt hoogleraar Wim Voermans in NRC.

Die plicht houdt in dat inlichtingen waar één of meerdere Kamerleden om vragen moeten worden verstrekt, tenzij dat strijdt met het belang van de staat. Weigering vanwege het belang van de staat hoort zeer uitzonderlijk te zijn en het kwam dan ook tot een aantal jaar geleden nauwelijks voor dat informatie om die reden aan de Kamer werd geweigerd, aldus Voermans.

Wat Rutte doet, is volgens hem ‘ongrondwettig en schadelijk voor onze democratie’.

Wat hier gebeurde, is illegaal

Omtzigt zei bij Buitenhof ook dat hij pas na de dertigste Kamervraag een memo boven water kreeg waarin stond: wat hier gebeurde, is illegaal en hadden we niet moeten doen. Het memo was al geschreven voordat Omtzigt de eerste Kamervraag had gesteld.

“Als ze dit bij de eerste Kamervraag op tafel gelegd hadden, namelijk dat de Belastingdienst dit niet had moeten doen en de ouders had moeten compenseren, hadden we dit helemaal niet gehad,” zei Omtzigt, die benadrukte dat informatie constant weggehouden en zwartgelakt werd.

“Ondanks alle verwijten richting populistisch rechts, komt feitelijk de grootste aanval op de democratische rechtsstaat van onze premier zelf,” constateert ondernemer Rutger van den Noort.

4.9 82 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
90 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wim bierman
wim bierman
8 maanden geleden

ja lachen

wolfje168
wolfje168
8 maanden geleden

het klootjesvolk maakt hem 42 zetels wijs in 2021.

Geoffrey
Geoffrey
8 maanden geleden

Een docentje met het misplaatste geloof, dat hij ons allemaal wat moet leren… Een man die galant en vriendelijk lijkt te zijn, maar een echt wolf in schaapskleren, die achter de schermen opereert als een echte machtsbeluste maffioos.
.
OPRUTTE met die landverrader. 2021 het jaar van de afrekening

wim bierman
wim bierman
8 maanden geleden

Vanaf 1 januari 2021 begint minister Sigrid Kaag (D66) van ontwikkelingssamenwerking en handel met een nieuwe ronde van het grote uitdelen. Ook de fundamentalistische Moslimbroeders gaan deze keer mee profiteren

x

Check Also

sgp

Ook SGP zegt nee tegen coronapas: ‘Het kabinet slaat een heel gevaarlijke route in’

De drempel voor ongevaccineerden om aan het ...

advocaat

Topadvocaat start procedure om coronapas van tafel te vegen – ‘Ons doel: de staat op haar knieën dwingen’

Vrijheidsjurist en topadvocaat Bart Maes gaat een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

90
0
We lezen graag je reactie!x