In 2017 maakte de gemeente Zundert een plan om camping Fort Oranje in Rijsbergen schoon te vegen. Dat deed de gemeente samen met de politie, brandweer, defensie en de gemeenten Breda en Tilburg.
De campingeigenaren kregen hoogte van dat plan en besloten daarop de camping zelf te sluiten en elektriciteit en water af te sluiten.
De gemeente greep onmiddellijk in en nam het beheer over. De camping is daarna in fases ontmanteld.
Schrappen ‘in verband met politieke gevoeligheid’
Al jaren sleept er een juridisch conflict. In oktober 2022 legde Zundert beslag op de gronden. Bewakers hebben het terrein jarenlang beveiligd, wat de gemeente miljoenen kostte.
Jan Engel, zoon van campingeigenaar Cees, en jurist Jeroen Pols hebben de gemeente Zundert voor de rechter gesleept. Ze willen dat het beslag dat is gelegd op de gronden wordt opgeheven.
Lars Hobma dook voor zijn afstudeeronderzoek in potentiële ontwikkellocaties in Zundert. De gemeente zit met een forse woningbouwopgave. Tot en met 2040 moeten er meer dan 1000 woningen bij. De gemeente moet op zoek naar nieuwe ontwikkellocaties, maar die zijn schaars.
Eén potentiële ontwikkellocatie sprong er tussenuit: camping Fort Oranje. Vrij snel na het delen van deze conclusie werd Hobma met klem verzocht deze locatie ‘in verband met politieke gevoeligheid’ te schrappen.
Fort Oranje: Nederland is afgegleden tot een schurkenstaat waar burgers met medewerking van de rechtspraak op klaarlichte dag beroofd worden.
Gemeente Zundert plant stiekem grootschalige woningbouw op terrein Fort Oranje terwijl onderzoeker naar bouwlocaties campingterrein uit… pic.twitter.com/bi8bxTETXZ
— Jeroen Pols (@JeroenPols) January 22, 2024
Terecht
Aangezien het zijn afstudeeronderzoek betrof, heeft hij hier uiteindelijk gehoor aan gegeven, maar hij is wel gaan graven. Hobma kwam er al snel achter dat de gemeente Zundert andere plannen heeft met het terrein van Fort Oranje.
Het meest opvallende is een compleet overzicht met onder andere wat de grond per kavel op moet leveren en een woningbouwprogramma met een voorlopig ontwerpplan. De plannen zijn redelijk vergevorderd, ontdekte Hobma.
De huidige eigenaar was hier niet van op de hoogte en heeft in de ogen van Hobma terecht een rechtszaak aangespannen om zijn grond terug te krijgen. De uitspraak volgt over drie weken.
In deze reportage de registratie van de zitting die op 18 januari plaatsvond in de rechtbank Breda:
Afgegleden tot een schurkenstaat
Pols schrijft in een reactie op X dat Nederland ‘is afgegleden tot een schurkenstaat’ waar burgers met medewerking van de rechtspraak op klaarlichte dag beroofd worden. Hij spreekt van een ‘schokkend verhaal van ongekend bestuurlijk wangedrag’.
Volgens hem wil de gemeente de grond met vorderingen voortkomende uit ‘corruptie, fraude, valsheid in geschrifte en oplichting’ ontnemen.
Engel en Pols stellen dat de gemeente ‘een web van leugens en bedrog’ heeft gesponnen om rechters te misleiden.
“Wat een schandalige corruptie daar in de gemeente Zundert!” reageert topmodel Lonneke Engel. “Een schokkend verhaal dat je moet kennen: een samenwerking van diverse (overheids)instanties met als doel camping Fort Oranje af te pakken van de eigenaar, om uiteindelijk, je raadt het al, huizen op te bouwen!”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Partij Wybren van Haga VERBIEDT lidmaatschap van het WEF
Professor roert zich in coronadiscussie: ‘Dit is wat er echt aan de hand is in Italië’
Journalist: ‘Als er deze winter weer lockdowns komen, kun je toch wel stellen dat die vaccins niet de oplossing zijn’
Iets of iemand stuurt vanuit de ruimte signalen naar de aarde, en wetenschappers weten niet waarom
Australische Plaat breekt in tweeën
Artsen Covid Collectief (1500+ medici) van LinkedIn afgegooid: ‘Dit kán zo toch niet langer’
VIDEO: Waarom stemmen weinig zin heeft
UFO’s zo groot als een huis deden Nieuw-Zeelanders versteld staan. Wat hebben deze mensen gezien?
Der Spiegel verklaart Bush per ongeluk dood