Homepagina » Archeologie » Scheepswrak ‘bevat legendarische zonnesteen’
Ancient Aliens 5: De Vikinggoden

Scheepswrak ‘bevat legendarische zonnesteen’

In het wrak van een 16e-eeuws Brits oorlogsschip is volgens wetenschappers een zonnesteen gevonden: een langwerpig, welhaast mythisch kristal dat door de Vikingen werd gebruikt als een soort navigatiesysteem.

De steen bestaat uit de IJslandse vorm van het mineraal calciet. Het materiaal polariseert het licht en helpt op de zon te navigeren.

De zonnesteen is gevonden in de overblijfselen van een schip dat in 1592 door koningin Elizabeth I naar Frankrijk werd gestuurd. Het schip moest waarschuwen tegen een tweede Spaanse Armada, maar verging voor de kust van het eiland Alderney.

Solarsteinn

Britse en Franse wetenschappers zijn al geruime tijd van mening dat de vondst een zonnesteen is, een apparaat waarmee het licht kan worden gebroken zodat zeevaarders de richting van de zon konden bepalen, zelfs als hij achter de wolken of de horizon was verdwenen.

Zonnestenen hielpen de Vikingen naar verluidt om tussen 900 en 1200 naar IJsland en Noord-Amerika te varen, ver voordat het magnetische kompas in de 13e eeuw in Europa werd geïntroduceerd.

In de Noorse literatuur wordt gesproken van een ‘solarsteinn’. Onderzoekers beschrijven in het Britse tijdschrift Proceedings of the Royal Society A een chemische analyse van een deel van de zonnesteen. Ze bevestigden dat de romboëder bestaat uit calciet.

De wetenschappers gebruikten een kristal dat vrijwel identiek was aan de zonnesteen en konden de richting van de ondergaande zon bij weinig licht tot op één graad nauwkeurig bepalen. Ze konden de zon daarnaast tot 40 minuten na zonsondergang lokaliseren.

Vogelsoorten

Het magnetische kompas was in de 16e eeuw niet altijd betrouwbaar, omdat de meeste magnetische fenomenen niet werden begrepen. De onderzoekers wezen op eerdere studies waaruit bleek dat sommige vogelsoorten gepolariseerd licht in de natuur gebruiken om rond zonsopkomst en -ondergang te navigeren of hun magnetische kompas bij te stellen.

Hoe werkt een zonnesteen? Als je bovenop het kristal een stip zet en er vanaf de onderzijde naar kijkt, verschijnen twee stippen omdat het licht is ‘gedepolariseerd’ en langs verschillende assen wordt gebroken.

Je kunt het kristal vervolgens roteren tot de twee punten precies dezelfde intentisiteit of donkerheid hebben. Bij die hoek wijst het naar boven gerichte deel van het kristal in de richting van de zon.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 Vind je dit leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. [quote name=”Catharina R”]En wat belachelijk is dat wetenschapper’s moeilijk doen tewijl het makkelijk kan je zoekt een persoon van het het land en vraag het gewoon er zijn toch historiecus genoeg ? al dat onderzoek en dan hebben ze het soms nog verkeerd .[/quote]

  Soms?
  Wetenschappers hebben bijna nooit ergens gelijk in.
  Als er 1 beroep op deze wereld is, die we meteen kunnen missen is dat wel wetenschapper.
  Ze liegen, bedriegen, verdraaien de hele boel aan elkaar.

  1 likes
 2. Goh wat een moeilijke methode van die Vikingen.Ik had een naald wat vet gemaakt, en deze in een glas water laten drijven, en ik had ook geweten wat noord en zuid was.Een zonne navigator of een brandkristal voor het maken van vuur??

  0 likes
 3. Zo zie je maar weer hoe geavanceerd de Nordics waren, de cultuur van de Vikingen was vele malen mooier en geavanceerd dan de meesten mensen denken.

  Niet alleen hadden ze zo goed als heel de wereld in hun handen (dat is ook precies de reden waarom er op sommige plaatsen in de wereld mensen worden geboren met blond haar en blauwe ogen, waar dat helemaal niet zou moeten voorkomen)

  Ook hebben ze ons een van de meest mooie spirituele verhalen gebracht in de vorm van mythologie, kunst en muziek.

  Dit alles geridiculiseerd en zwart gemaakt door de kerk, en gedegradeerd tot heidenen en barbaarse bruten.

  En nu zijn de zionisten (ja joden) bezig heel het Germaanse ras uit te roeien, met de multiculturele samenleving als hun grootste wapen, iedereen met elkaar laten mixen zodat er geen cultuur/afkomst/geschiedenis/normen en waarden meer bestaan, zodat er alleen een volgzaam geesten dood ”gentile” gemixt volk achterblijft.

  En kom alsjeblieft niet met aanzetten met
  racistische aantijgingen.

  Ik hou van elk volk en elk ras, en elke cultuur, en daarom vind ik ook dat dat behouden moet blijven.

  0 likes
 4. [quote name=”Hunting Wolf”]Goh wat een moeilijke methode van die Vikingen.Ik had een naald wat vet gemaakt, en deze in een glas water laten drijven, en ik had ook geweten wat noord en zuid was.Een zonne navigator of een brandkristal voor het maken van vuur??[/quote]

  Jij weet van het bestaan van een magnetische noordpool en dat wisten zij niet 🙂

  0 likes
 5. [quote name=”Aurelia”][quote name=”Hunting Wolf”]Goh wat een moeilijke methode van die Vikingen.Ik had een naald wat vet gemaakt, en deze in een glas water laten drijven, en ik had ook geweten wat noord en zuid was.Een zonne navigator of een brandkristal voor het maken van vuur??[/quote]

  Jij weet van het bestaan van een magnetische noordpool en dat wisten zij niet :-)[/quote]
  tsjoe he, je hebt gelijk.

  0 likes
 6. dennis een zionist is niet per definitie een jood ,maar komen in alle zogenaamde geloven of ongeloven voor.

  0 likes
 7. [quote name=”Aurelia”][quote name=”Hunting Wolf”]Goh wat een moeilijke methode van die Vikingen.Ik had een naald wat vet gemaakt, en deze in een glas water laten drijven, en ik had ook geweten wat noord en zuid was.Een zonne navigator of een brandkristal voor het maken van vuur??[/quote]

  Jij weet van het bestaan van een magnetische noordpool en dat wisten zij niet :-)[/quote]
  mag het ook de magnetische pool zijn in plaats van de (noordpool)anders klopt er iets niet als je s,morgens kijkt waar de zon opkomt meer zuid-oost dan oost en dus ook zuid-noort ondergaat.kom je tot een andere conclusie.

  0 likes
 8. [quote name=”Hunting Wolf”]Goh wat een moeilijke methode van die Vikingen.Ik had een naald wat vet gemaakt, en deze in een glas water laten drijven[/quote]
  Dat gaat zeker goed werken een naald in een glas water op een hevig bewegend bootje.

  0 likes
 9. The Last Bier Tender

  Ja heb eens gehoord dat een Viking schip tijdens het varen een soort lucht bel creert waar hij over heen deint.
  Op volle snelheid zou hij minder weerstand ondervinden en dus sneller varen

  toch wel erg over na gedacht voor die tijd

  0 likes
 10. je zou bijna zeggen: hij ziet ze vliegen…

  0 likes
 11. Zo ik heb jullie allemaal geplust en weer eens heerlijk gelachen. Ik zie die vikingen al over die luchtbel surfen zelfs.:)

  0 likes
 12. [quote name=”Hunting Wolf”]Zo ik heb jullie allemaal geplust en weer eens heerlijk gelachen. Ik zie die vikingen al over die luchtbel surfen zelfs.:)[/quote]
  lachen is gezond, tot dat je een z,g ufo het water in en uit ziet gaan zonder dat er een druppel water op spat..dus is die techniek zo raar nog niet.en dat was zo,n 50 jaar geleden.dat ik het meemaakte.

  0 likes
 13. Citaat uit het AD: Met de vondst van de zonnesteen kunnen wetenschappers een uitleg proberen te vinden hoe de Scandinaviërs grote afstanden op zee aflegden, nog voor het magnetische kompas was uitgevonden. De steen, ter grootte van een pakje sigaretten, lag naast andere navigatiemiddelen, waardoor de onderzoekers denken dat het een onderdeel was van een groter apparaat.

  Het Britse schip zonk weliswaar in 1592, ruim drie eeuwen na de uitvinding van het magnetische kompas, maar toch geloven de onderzoekers dat Vikingen de zonnesteen gebruikten in hun hoogtijdagen in de negende en tiende eeuw. De zonnesteen zou als reserve-apparaat in schepen aanwezig geweest zijn.
  Sceptici
  Sommige onderzoekers twijfelen aan het kristal als navigatiemiddel van de Vikingen. In de Vikinglegenden wordt maar sporadisch verwezen naar het bestaan en gebruik van de zonnesteen.

  0 likes
 14. Deze steen werd gebruikt als kompas ja .maar ook voor anderen doelen ,Zij geloofde ook dat deze steen tegen ongelukken van zeevaart was .Zij gebruikte de steen ook als tegen ziekte en voornamelijk daadkracht wat deze steen hun gaf .een soort energiebron .

  0 likes
 15. En wat belachelijk is dat wetenschapper’s moeilijk doen tewijl het makkelijk kan je zoekt een persoon van het het land en vraag het gewoon er zijn toch historiecus genoeg ? al dat onderzoek en dan hebben ze het soms nog verkeerd .

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Faalangst

Faalangst! Hoe kom je er vanaf?

Ben je ooit zo bang of onzeker ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

faber

Mevrouw Faber ontmaskert klimaatactivist Lars (12) als naïef kindsoldaatje: ‘Je reinste manipulatie!’

PVV-senator Marjolein Faber las de 12-jarige ‘klimaatactivist’ ...

deutsche bank

Hoe u gaat meebetalen om Deutsche Bank, de bank van foute miljardairs en terreurverspreiders, overeind te houden

Deutsche Bank is technisch failliet. Hetzelfde geldt ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.