Archeologie

Scheepswrak ‘bevat legendarische zonnesteen’

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het wrak van een 16e-eeuws Brits oorlogsschip is volgens wetenschappers een zonnesteen gevonden: een langwerpig, welhaast mythisch kristal dat door de Vikingen werd gebruikt als een soort navigatiesysteem.

De steen bestaat uit de IJslandse vorm van het mineraal calciet. Het materiaal polariseert het licht en helpt op de zon te navigeren.

De zonnesteen is gevonden in de overblijfselen van een schip dat in 1592 door koningin Elizabeth I naar Frankrijk werd gestuurd. Het schip moest waarschuwen tegen een tweede Spaanse Armada, maar verging voor de kust van het eiland Alderney.

Solarsteinn

Britse en Franse wetenschappers zijn al geruime tijd van mening dat de vondst een zonnesteen is, een apparaat waarmee het licht kan worden gebroken zodat zeevaarders de richting van de zon konden bepalen, zelfs als hij achter de wolken of de horizon was verdwenen.

Zonnestenen hielpen de Vikingen naar verluidt om tussen 900 en 1200 naar IJsland en Noord-Amerika te varen, ver voordat het magnetische kompas in de 13e eeuw in Europa werd geïntroduceerd.

In de Noorse literatuur wordt gesproken van een ‘solarsteinn’. Onderzoekers beschrijven in het Britse tijdschrift Proceedings of the Royal Society A een chemische analyse van een deel van de zonnesteen. Ze bevestigden dat de romboëder bestaat uit calciet.

De wetenschappers gebruikten een kristal dat vrijwel identiek was aan de zonnesteen en konden de richting van de ondergaande zon bij weinig licht tot op één graad nauwkeurig bepalen. Ze konden de zon daarnaast tot 40 minuten na zonsondergang lokaliseren.

Vogelsoorten

Het magnetische kompas was in de 16e eeuw niet altijd betrouwbaar, omdat de meeste magnetische fenomenen niet werden begrepen. De onderzoekers wezen op eerdere studies waaruit bleek dat sommige vogelsoorten gepolariseerd licht in de natuur gebruiken om rond zonsopkomst en -ondergang te navigeren of hun magnetische kompas bij te stellen.

Hoe werkt een zonnesteen? Als je bovenop het kristal een stip zet en er vanaf de onderzijde naar kijkt, verschijnen twee stippen omdat het licht is ‘gedepolariseerd’ en langs verschillende assen wordt gebroken.

Je kunt het kristal vervolgens roteren tot de twee punten precies dezelfde intentisiteit of donkerheid hebben. Bij die hoek wijst het naar boven gerichte deel van het kristal in de richting van de zon.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

Goh wat een moeilijke methode van die Vikingen.Ik had een naald wat vet gemaakt, en deze in een glas water laten drijven, en ik had ook geweten wat noord en zuid was.Een zonne navigator of een brandkristal voor het maken van vuur??

Dennis
Dennis
9 jaren geleden

Zo zie je maar weer hoe geavanceerd de Nordics waren, de cultuur van de Vikingen was vele malen mooier en geavanceerd dan de meesten mensen denken.

Niet alleen hadden ze zo goed als heel de wereld in hun handen (dat is ook precies de reden waarom er op sommige plaatsen in de wereld mensen worden geboren met blond haar en blauwe ogen, waar dat helemaal niet zou moeten voorkomen)

Ook hebben ze ons een van de meest mooie spirituele verhalen gebracht in de vorm van mythologie, kunst en muziek.

Dit alles geridiculiseerd en zwart gemaakt door de kerk, en gedegradeerd tot heidenen en barbaarse bruten.

En nu zijn de zionisten (ja joden) bezig heel het Germaanse ras uit te roeien, met de multiculturele samenleving als hun grootste wapen, iedereen met elkaar laten mixen zodat er geen cultuur/afkomst/geschiedenis/normen en waarden meer bestaan, zodat er alleen een volgzaam geesten dood ”gentile” gemixt volk achterblijft.

En kom alsjeblieft niet met aanzetten met
racistische aantijgingen.

Ik hou van elk volk en elk ras, en elke cultuur, en daarom vind ik ook dat dat behouden moet blijven.

Aurelia
Aurelia
9 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Goh wat een moeilijke methode van die Vikingen.Ik had een naald wat vet gemaakt, en deze in een glas water laten drijven, en ik had ook geweten wat noord en zuid was.Een zonne navigator of een brandkristal voor het maken van vuur??[/quote]

Jij weet van het bestaan van een magnetische noordpool en dat wisten zij niet 🙂

Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

[quote name=”Aurelia”][quote name=”Hunting Wolf”]Goh wat een moeilijke methode van die Vikingen.Ik had een naald wat vet gemaakt, en deze in een glas water laten drijven, en ik had ook geweten wat noord en zuid was.Een zonne navigator of een brandkristal voor het maken van vuur??[/quote]

Jij weet van het bestaan van een magnetische noordpool en dat wisten zij niet :-)[/quote]
tsjoe he, je hebt gelijk.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x