Homepagina » Gezondheid » Wetenschap: door vitamine D kun je in Superman veranderen
Wetenschap: door vitamine D kun je in Superman veranderen

Wetenschap: door vitamine D kun je in Superman veranderen

De wintertijd is weer ingegaan. Het wordt kouder, de zon gaat eerder onder en je krijgt minder vitamine D. Een tekort aan vitamine D kan tot een hele reeks gezondheidsproblemen leiden.

Wetenschappers hebben afgelopen week een studie over vitamine D afgerond en kwamen tot de ontdekking dat mensen die genoeg van deze vitamine binnenkrijgen, minder kans hebben op hartziekte en minder moe worden na inspanningen. Simpel gezegd: door vitamine D verander je in Superman.

Botten en tanden

Vitamine D, tevens een hormoon, helpt bij de groei van botten en tanden en is nodig voor de opname van andere voedingsstoffen. Het is lastig om via voeding voldoende binnen te krijgen.

Als de zon op je huid schijnt, word je blootgesteld aan ultraviolet-B. Er wordt vervolgens vitamine D aangemaakt in het lichaam. In de winter hebben veel mensen moeite om genoeg van deze belangrijke vitamine binnen te krijgen.

Onderzoekers van de Queen Margaret University in het Schotse Edinburgh wilden weten welke gezondheidsvoordelen mensen met een vitamine D-tekort moeten missen. Tijdens de studie kregen proefpersonen twee weken lang iedere dag 50 microgram vitamine D of een placebo.

Cortisol

De mensen die het supplement kregen, hadden niet alleen een lagere bloeddruk, ook maakten ze minder van het stresshormoon cortisol aan. Deelnemers die vitamine D namen, konden tijdens een conditietest 6,5 kilometer fietsen in 20 minuten. Voor de periode van twee weken kwamen ze niet verder dan 5 kilometer.

Na de inspanningen waren deze mensen minder uitgeput omdat vitamine D het cortisolgehalte verlaagt. Cortisol zorgt ervoor dat de aderen en bloedvaten vernauwen.

Aangezien vitamine D mogelijk een rol speelt bij het voorkomen van kanker, hart- en vaatziekten, Alzheimer, diabetes, depressie en overgewicht en veel mensen er niet genoeg van krijgen, lijkt het geen slecht idee om deze winter een supplement te nemen. Er is alleen één bijwerking: je verandert langzaam in een knappe, gespierde man met een rode cape die kan vliegen.

[Details]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

gates

Bill Gates krijgt groen licht om de zon te blokkeren

Miljardair Bill Gates wil mensen niet alleen ...

arts

Canadese toparts over corona: ‘Dit is de grootste hoax ooit’

Een arts uit het Canadese Edmonton heeft ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x