Gezondheid

Wetenschap: door vitamine D kun je in Superman veranderen

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De wintertijd is weer ingegaan. Het wordt kouder, de zon gaat eerder onder en je krijgt minder vitamine D. Een tekort aan vitamine D kan tot een hele reeks gezondheidsproblemen leiden.

Wetenschappers hebben afgelopen week een studie over vitamine D afgerond en kwamen tot de ontdekking dat mensen die genoeg van deze vitamine binnenkrijgen, minder kans hebben op hartziekte en minder moe worden na inspanningen. Simpel gezegd: door vitamine D verander je in Superman.

Botten en tanden

Vitamine D, tevens een hormoon, helpt bij de groei van botten en tanden en is nodig voor de opname van andere voedingsstoffen. Het is lastig om via voeding voldoende binnen te krijgen.

Als de zon op je huid schijnt, word je blootgesteld aan ultraviolet-B. Er wordt vervolgens vitamine D aangemaakt in het lichaam. In de winter hebben veel mensen moeite om genoeg van deze belangrijke vitamine binnen te krijgen.

Onderzoekers van de Queen Margaret University in het Schotse Edinburgh wilden weten welke gezondheidsvoordelen mensen met een vitamine D-tekort moeten missen. Tijdens de studie kregen proefpersonen twee weken lang iedere dag 50 microgram vitamine D of een placebo.

Cortisol

De mensen die het supplement kregen, hadden niet alleen een lagere bloeddruk, ook maakten ze minder van het stresshormoon cortisol aan. Deelnemers die vitamine D namen, konden tijdens een conditietest 6,5 kilometer fietsen in 20 minuten. Voor de periode van twee weken kwamen ze niet verder dan 5 kilometer.

Na de inspanningen waren deze mensen minder uitgeput omdat vitamine D het cortisolgehalte verlaagt. Cortisol zorgt ervoor dat de aderen en bloedvaten vernauwen.

Aangezien vitamine D mogelijk een rol speelt bij het voorkomen van kanker, hart- en vaatziekten, Alzheimer, diabetes, depressie en overgewicht en veel mensen er niet genoeg van krijgen, lijkt het geen slecht idee om deze winter een supplement te nemen. Er is alleen één bijwerking: je verandert langzaam in een knappe, gespierde man met een rode cape die kan vliegen.

[Details]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x