Gezondheid

Wetenschap: door vitamine D kun je in Superman veranderen

Help door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De wintertijd is weer ingegaan. Het wordt kouder, de zon gaat eerder onder en je krijgt minder vitamine D. Een tekort aan vitamine D kan tot een hele reeks gezondheidsproblemen leiden.

Wetenschappers hebben afgelopen week een studie over vitamine D afgerond en kwamen tot de ontdekking dat mensen die genoeg van deze vitamine binnenkrijgen, minder kans hebben op hartziekte en minder moe worden na inspanningen. Simpel gezegd: door vitamine D verander je in Superman.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Botten en tanden

Vitamine D, tevens een hormoon, helpt bij de groei van botten en tanden en is nodig voor de opname van andere voedingsstoffen. Het is lastig om via voeding voldoende binnen te krijgen.

Als de zon op je huid schijnt, word je blootgesteld aan ultraviolet-B. Er wordt vervolgens vitamine D aangemaakt in het lichaam. In de winter hebben veel mensen moeite om genoeg van deze belangrijke vitamine binnen te krijgen.

Onderzoekers van de Queen Margaret University in het Schotse Edinburgh wilden weten welke gezondheidsvoordelen mensen met een vitamine D-tekort moeten missen. Tijdens de studie kregen proefpersonen twee weken lang iedere dag 50 microgram vitamine D of een placebo.

Cortisol

De mensen die het supplement kregen, hadden niet alleen een lagere bloeddruk, ook maakten ze minder van het stresshormoon cortisol aan. Deelnemers die vitamine D namen, konden tijdens een conditietest 6,5 kilometer fietsen in 20 minuten. Voor de periode van twee weken kwamen ze niet verder dan 5 kilometer.

Na de inspanningen waren deze mensen minder uitgeput omdat vitamine D het cortisolgehalte verlaagt. Cortisol zorgt ervoor dat de aderen en bloedvaten vernauwen.

Aangezien vitamine D mogelijk een rol speelt bij het voorkomen van kanker, hart- en vaatziekten, Alzheimer, diabetes, depressie en overgewicht en veel mensen er niet genoeg van krijgen, lijkt het geen slecht idee om deze winter een supplement te nemen. Er is alleen één bijwerking: je verandert langzaam in een knappe, gespierde man met een rode cape die kan vliegen.

[Details]

4 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x