Homepagina » UFO » Kwart 50Plus- en PVV-stemmers gelooft in vliegende schotels
Kwart 50Plus- en PVV-kiezers gelooft in vliegende schotels

Kwart 50Plus- en PVV-stemmers gelooft in vliegende schotels

Mensen die op SP en PVV stemmen geloven vaker in complottheorieën. Stemmers op christelijke partijen geloven het minst vaak in samenzweringen.

Dat concluderen onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, die het stemgedrag van Nederlanders en hun geloof in samenzweringen onder de loep namen.

Van de mensen die op de PVV of 50Plus stemmen, gelooft ongeveer een kwart in vliegende schotels. Meer dan 15 procent van de GroenLinks-stemmers en een achtste van de PvdA- en SP-stemmers gelooft dat overheden verzwijgen dat met enige regelmaat UFO’s op aarde landen.

Geheime macht

De onderzoekers, directeur van Kieskompas André Krouwel en sociaal psycholoog Jan-Willem Prooijen, vroegen Nederlanders naar hun stemgedrag en geloof in negen samenzweringstheorieën, variërend van ‘Met enige regelmaat landen UFO’s op aarde’ tot ‘De dood van Lady Di was het werk van de Britse geheime dienst’.

Wie zich politiek aan de uitersten bevindt, gelooft volgens de onderzoekers vaker dat een geheime macht de touwtjes in handen heeft. Hoewel complotdenkers vaker laag zijn opgeleid, kunnen ook hogeropgeleiden in samenzweringen geloven, aldus de onderzoekers in Trouw.

Rekening

PvdA-stemmers geloven vaker in financiële complotten en VVD’ers zien de opwarming van de aarde sneller als samenzwering van de wetenschap. De complottheorie dat politici geregeld worden omgekocht door lobbygroepen en grote bedrijven wordt het breedst gedragen.

Hoe het komt dat christenen minder vaak in samenzweringen geloven, is niet onderzocht. Ze scoren wel hoog op de stelling dat de opwarming van het klimaat door onderzoekers bewust wordt overdreven. Volgens het onderzoeksduo moet de politiek meer rekening houden met het feit dat mensen in complotten denken.

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel goed? Deel het dan met je kennissen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

28 reacties

 1. @ Kengai

  Ik ben een pvv’r en inderdaad zien wij dingen die jij als mensen niet wilt zien.
  Mooi toch!!

  Alleen de feit dat moslims slecht zijn is zeer dom geformuleerd door je.

  Mens types als jij leven in een zeer klein belletje ( het belletje van eigen ik)
  Islam is een gevaar voor ieder vrij denkende persoon , zoals ik!!!
  Maar goed kan een uur lullen tegen een dom kortzichtig figuur, maar helaas bestaan mensen zoals ik die dus niet in het verhaal mee gaat.

  En nog wat, domme mensen stemmen juist vvd en pvda , mooi toch al die extra rekeningen die je gaat krijgen.
  En als laatste denk jij weleens aan je toekomst???
  Het zal zeker jouw een biet zijn , en daarom heb je gelukkig mensen die dom genoeg zijn om op pvv te stemmen want die denken immmers na over hun toekomst.
  En wilders is een leider en geen dictator , daarvoor moet je bij Rutte zijn die iedereen voorliegt samen met duivel Samson.

  Lang Leve de vrijheid en Hollandse glorie!!

  1 likes
 2. Ben benieuwd hoe politici deze bevindingen gaan verwerken in hun wervingscampagnes, hoe ze hun doelgroep hiermee aangescherpt zullen gaan ‘aanspreken’.

  Of kom ik nu lagur opgulijt over? haha.

  0 likes
 3. ‘Stemmers op christelijke partijen geloven het minst vaak in samenzweringen.’
  Dat is natuurlijk logisch omdat het ook gelovigen zijn. mensen die zomaar van alles geloven kan je ook alles wijs maken! 🙂

  0 likes
 4. “De complottheorie dat politici geregeld worden omgekocht door lobbygroepen en grote bedrijven wordt het breedst gedragen.” Hoezo complottheorie?? Is dat dan niet waar? Ach, hoe dom van mij zoiets te denken!

  0 likes
 5. zegt genoeg over de gemiddelde reageerder op deze site denk ik…

  0 likes
 6. http://www.cip.nl/artikel/35686/Schilderswijk:-Wilders-schrikt-van-oprukkende-islam

  misschien is dit hier wel interessant om te plaatsen ..want ( bijna) iedereen die hier komt op de site van niburu gelooft wel in buitenaardsen. ik stem PVV trouwens

  0 likes
 7. ja en aangezien ze pvv-stemmers al als lager opgeleiden bestempeld hebben en hoogstwaarschijnlijk worden de 50-plussers morgen voor seniel verklaard door de media. de hetze tegen ‘complot-gekkies’ gaat een tandje hoger, let maar op. die christelijke stemmers zijn sowieso niet voor vol te nemen als ik bedenk wat voor ramp balkenende voor dit land geweest is. en dat minachtende lachje van die knakworst van het ‘nos-jounaal’ bij het voorlezen van dit bericht vergeef ik hem niet. bij deze, knakworst.

  0 likes
 8. Hadden die onderzoekers van de Vrije universiteit eerst niet eens moeten uitzoeken of bepaalde fenomenen wel terecht het stempel ‘complottheorie’ hebben opgedrukt gekregen? De gevestigde wetenschap, politiek en media zijn doof voor geluiden die hen niet van pas komen en dus is alles dat hen niet zint een complottheorie.

  Hetzelfde als bijvoorbeeld spierpijn als complottheorie bestempelen en dan een universiteit laten uitzoeken welke mensen het vaakst spierpijn hebben. De uitslag zal dan natuurlijk laten zien dat het de laagopgeleiden zijn en als reden daarvoor wordt dan opgemerkt dat ze minder scholing hebben dan zij die hoger opgeleid zijn en dus vaker denken dat ze spierpijn hebben. Dat het komt omdat juist die mensen zware arbeid verrichten en de grootste bijdrage leveren aan de economie door daadwerkelijk het werk te verrichten dat geld oplevert, komt niet bij de onderzoekers op.

  0 likes
 9. “Stemmers op christelijke partijen geloven het minst vaak in samenzweringen.”

  huhlolwhut? Naar mijn weten is de bijbel 1 van de grootste…. ach laat ook maar…

  0 likes
 10. Citaat
  Van de mensen die op de PVV of 50Plus stemmen, gelooft ongeveer een kwart in vliegende schotels.
  Meer dan 15 procent van de GroenLinks-stemmers en een achtste van de PvdA- en SP-stemmers gelooft dat overheden verzwijgen dat met enige regelmaat UFO’s op aarde landen.

  Klinkt als propaganda!
  Maar goed, het is weer even in het nieuws….wel apart dat er door de media, op deze wijze naar gerefereerd wordt.

  Zou het zijn, dat er binnenkort iets gaat gebeuren…..wat met het buitenaards te maken heeft!?!?!? Laatste tijd wel wat meer aandacht aan dat fenomeen.

  0 likes
 11. Volgens het onderzoeksduo moet de politiek meer rekening houden met het feit, dat mensen in complotten denken.Dan zal dit ook zo zijn, met de onderzoekers zelf.En Trouw als bron?Geloven die kerkmensen zelf niet in een buitenaardse Jezus?Die op wolk(uitlaatgassen raketmotor) naar zijn vader ging in de hemelen?

  0 likes
 12. Ik vind onderzoek eerder een afgeven op de stemmers van de diverse politieke stromingen om hen zo in een hokje te kunnen plaatsen.

  Het laagopgeleid zijn, de politieke stroming, en het geloof in samenzweringstheorieen ligt er net iets te dik bovenop.

  0 likes
 13. natuurlijk,de rijke zijn meer bezig met geld binnen te rammen en denken verder nergens aan.

  0 likes
 14. Iek ben zoo laeg obguleit, iek weed nie eens wad un komplod teori is….

  0 likes
 15. Dit soort onderzoeken heeft men klaar liggen voor het geval Wilders weer eens te populair dreigt te worden, nu weer i.v.m. die Schilderswijk afaire. Dit is de manier hoe tegenwoordig de kiezer wordt gemanipuleerd.

  Geprezen zijn die landen waar de islam of het wetenschappelijk socialisme, zoals bij de VU, de boventoon voert (NOT).

  0 likes
 16. PVV = Partij voor verbod, onderdeel van het grote complot. Wie dit niet ziet is ongeacht opleiding nogal …. ach je weet het.

  0 likes
 17. hallo, ik en mijn collega hebben het gehoord op de radio we lachen in een deuk,ze kwamen niet meer uit hun woorden.We hebben een leuke reis naar Haarlem gehad hierdoor als ik er aan terug denk en nu dit lees schiet ik weer in de lach. fijne avond iedereen.

  0 likes
 18. First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

  -Mahatma Gandhi

  Stap twee zijn we nu, volgens mij.

  0 likes
 19. Geloof me…er wordt een hetze gecreëerd tegen PVV en SP stemmers als zijnde niet serieus te nemen omdat er per definitie al van wordt uit gegaan dat het allemaal lager opgeleiden zijn en dus dom zouden zijn.

  0 likes
 20. [quote name=”rhiannon”]ja en aangezien ze pvv-stemmers al als lager opgeleiden bestempeld hebben en hoogstwaarschijnlijk worden de 50-plussers morgen voor seniel verklaard door de media. de hetze tegen ‘complot-gekkies’ gaat een tandje hoger, let maar op. die christelijke stemmers zijn sowieso niet voor vol te nemen als ik bedenk wat voor ramp balkenende voor dit land geweest is. en dat minachtende lachje van die knakworst van het ‘nos-jounaal’ bij het voorlezen van dit bericht vergeef ik hem niet. bij deze, knakworst.[/quote] deels gelijk in, maar ons paars kabinet onder aanvoering van KOK heeft ons al gruwelijk de afgrond ingetrapt

  0 likes
 21. You label me, I label you!

  0 likes
 22. het lukt mij niet om maar iets te verzenden …10de keer

  0 likes
 23. Denk dat gekke geert het zieke incident van afgelopen middag in london weer voor zich gebruikt en iedereen weer schaapachtig ja knikt,,

  0 likes
 24. Van mij mag iedereen geloven wat ie wilt. Ik zou er niet aan moeten denken dat iedereen hetzelfde zou geloven. Alleen is het jammer dat niet iedereen daar mee kan omgaan. Complottheorieën of UFO’s, hoe verschillend we daar misschien over denken het prikkelt wél ons brein en blijven we scherp en alert (dat is goed)

  0 likes
 25. Het is niet zo raar dat dit de uitkomsten zijn. Pas wanneer je ergens ongerust over bent, ga je verbanden leggen tussen negatieve zaken die je vanuit die ongerustheid/ontevredenheid waarneemt. uitersten in een politiek spectrum zijn uitersten omdat ze niet vertrouwen in de ‘mainstream-politiek’. Lager opgeleiden zullen sneller ontevreden zijn en dus sneller negatieve verbanden leggen. Het complot bestaat daar waarin men zichzelf niet herkent. Dat maakt de tekst wel duidelijk (VVD versus opwarming aarde, pvda versus financiële gluiperij). Dat zegt niet zozeer iets over de waarheid van complotten, het zegt meer iets over in welke situatie men zit. Het complot waar diegene zijn/haar pijlen op richt is het tegenovergestelde van zijn/haar morele uitgangspunten. Degenen die minder behoefte hebben aan complotdenken, zijn degenen die zich als een vis in het water voelen binnen het systeem. Die zullen ongetwijfeld vaker hoger opgeleid zijn. Dat past in de logica, maar zegt weer niet persé iets over de redelijkheid van complottheorieën. Meer over de toetsbaarheid binnen hetzelfde systeem. Wij van wc-eend adviseren wc-eend.

  0 likes
 26. Misschien zijn er bij de zogenaamde laagopgeleiden nog meer menselijke normen en waarden aanwezig. En er is een gezegde: hoe hoger opgeleid, hoe dommer.
  Wat houdt hoger opgeleid precies in? Het slaafs opvolgen van wat jouw leraren jou voorhouden en het niet ventileren van een eigen mening. Zo kun je opklimmen in het hoger onderwijs. Likken naar je nog hoger opgeleiden en afgeven op de domme mensen. Maar er wel van uit gaan dat deze domme mensen het meeste en zwaarste werk moeten verzetten tegen het minste inkomen. En hoe goed worden hoger opgeleiden getraind in het zorgvuldig manipuleren van anders denkenden. Mensen die niet voetstoots alles aannemen wat er wordt beweert. Helaas is onze maatschappij doordrenkt van de hoogopgeleide bestuurders. En hoe snel wordt door hebzucht van deze hoogopgeleiden dit land afgebroken tot een bananenrepubliek? Hoogopgeleiden hebben in dit land rechten, laagopgeleiden slechts plichten.

  0 likes
 27. Een grote onzin onderzoek dus, alleen 1 ding ben ik gedeeltelijk mee eens, dat als je een PVV aanhanger bent, toch wel een beetje dom bent, je mag geen eigen mening hebben, want Wilders is de dictator, maar wat ik het ergste vind is dat je een bevolkingsgroep moet haten omdat jij het niet naar je zin hebt.
  En dom bedoel ik niet wat betreft je opleiding, want ik ken ook een gepensioneerde arts, die moslims overal de schuld van geeft.

  0 likes
 28. [quote name=”Paulsater”]Misschien zijn er bij de zogenaamde laagopgeleiden nog meer menselijke normen en waarden aanwezig. En er is een gezegde: hoe hoger opgeleid, hoe dommer.
  Wat houdt hoger opgeleid precies in? Het slaafs opvolgen van wat jouw leraren jou voorhouden en het niet ventileren van een eigen mening. Zo kun je opklimmen in het hoger onderwijs. Likken naar je nog hoger opgeleiden en afgeven op de domme mensen. Maar er wel van uit gaan dat deze domme mensen het meeste en zwaarste werk moeten verzetten tegen het minste inkomen. En hoe goed worden hoger opgeleiden getraind in het zorgvuldig manipuleren van anders denkenden. Mensen die niet voetstoots alles aannemen wat er wordt beweert. Helaas is onze maatschappij doordrenkt van de hoogopgeleide bestuurders. En hoe snel wordt door hebzucht van deze hoogopgeleiden dit land afgebroken tot een bananenrepubliek? Hoogopgeleiden hebben in dit land rechten, laagopgeleiden slechts plichten.[/quote]

  Na mijn ervaringen met mensen uit het verleden ben ik tot de conclusie dat hoogopgeleiden mensen eigenlijk in feite makkelijker te manipuleren zijn. Ze gaan sneller mee met bepaalde dingen. Net zoals jij het al aangeeft: Het slaafs opvolgen van wat jouw leraren jou voorhouden en het niet ventileren van een eigen mening. Het zijn net schapen die gehoorzamen. Zo ken ik iemand die bijvoorbeeld om zo te zeggen een Dom antwoord gaf wat ze eigenlijk hoort te weten, terwijl de andere mensen het wel snappen of weten en zit nog wel op de universiteit. Ff dit als voorbeeld te noemen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

baudet

Baudet stapt naar de rechter vanwege ‘bizarre beschuldiging’ van de NPO. ‘Schandelijke leugens bij Buitenhof’

Buitenhof-presentatrice Natalie Righton beweerde dat Thierry Baudet ...

nos journaal

NOS Journaal ‘verspreidt gif’. Een vergelijking tussen twee aanslagen

Een jaar geleden heeft journalist Arnold Karskens ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.