Homepagina » Straling » Overheidsdocument: Straling mobiele telefoons vormt gevaar voor gezondheid
Overheidsdocument: Straling mobiele telefoons vormt gevaar voor gezondheid

Overheidsdocument: Straling mobiele telefoons vormt gevaar voor gezondheid

Het ministerie van Volksgezondheid van de staat Californië blijkt een document over de gevaren van de blootstelling aan straling van mobieltjes jarenlang geheim te hebben gehouden.

Het document is nu op last van de rechter alsnog vrijgegeven. Vorig jaar spande Joel Moskowitz van de Universiteit van Californië – Berkeley een rechtszaak aan tegen de staat.

Volgens Moskowitz is het document zeven jaar geleden opgesteld en in de tussentijd meerdere keren aangepast, maar nooit vrijgegeven.

Hersenkanker

“Ik wil dat dit document in de openbaarheid komt omdat het publiek dan te weten komt dat het ministerie gsm-straling ziet als risico,” zei hij.

Het stuk, dat donderdag is opgestuurd naar de San Francisco Chronicle, geeft ook informatie over manieren om de risico’s te beperken, aldus Moskowitz.

In het twee pagina’s tellende document staan samenvattingen van wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat mobiel telefoongebruik op de lange termijn het risico op hersenkanker en andere gezondheidsproblemen verhoogt.

Aantasten

De elektromagnetische straling die mobieltjes uitzenden kunnen cellen en weefsel aantasten, aldus het stuk.

Ambtenaren van het ministerie doen in het document aanbevelingen om de blootstelling aan straling van mobiele telefoons zoveel mogelijk te beperken.

Zo raden ze aan wat ruimte tussen het toestel en je hoofd te houden of een headset te gebruiken. Ze adviseren daarnaast niet naast je telefoon te slapen en een mobieltje niet in je zak of op je lichaam te dragen.

Kinderen

De straling dringt dieper door in het brein van kinderen en dus moeten ouders erop toezien dat ze er zo weinig mogelijk aan worden blootgesteld.

Moskowitz is nog niet tevreden. Hij zegt namelijk dat het ministerie in strijd met de wet heeft gehandeld door het document achter te houden.

[KPIX]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Elise49 schreef:

  Wat zit er achter van het hebben van een mobiel/iedereen aan een mobiel?
  Als je deze vraag hebt uit gepluisd, dan wil je geen mobiel. Hoofdoorzaak: controle(door andere mensen(agenda 21/30/instanties/ze weten alles over je via data/voor je eigen gekozen bekenden) Bewustwording: je geeft een flink stuk vrijheid weg. En het is slecht voor je gezondheid.
  Ik heb daarom nog steeds geen mobiel. Hoofdreden: als ik iets aan het doen ben, dan wil ik zelf bepalen wanneer ik er mee stop, wil niet onderbroken worden door wat dan ook. Ik leef graag op mijn eigen tempo. Wil graag zelf de controle houden.(geldt niet voor leefgenoten in huis, maar meer voor mensen buiten huis)
  Krijg veel vragen, zoals: en als er wat gebeurt. Mijn antwoordt: Ik heb nog een tijdperk meegemaakt zonder mobiel en dat leven liep ook. Kwam de politie aan de deur om iets door te geven(ongeluk etc). Heb wel een thuistelefoon. Fiets kapot, zet hem op slot en ga te voet/bus naar huis etc. Je kunt altijd nog aan iemand iets vragen. Internetten/dingen uitzoeken doe je op de pc.
  Lees eens de module hoe nieuwe producten aan de man worden gebracht en tot welke groep je dan hoort. De eerste groep zijn de mensen die graag de nieuwste producten willen hebben en betalen hier flink voor.(staan er s’nachts voor in de rij) De tweede groep zijn de mensen die verleidt worden door hen. Van dat wil ik ook wel. Erbij horen/wachten op de aanbiedingen. De derde groep gaat mee, omdat ze wel min of meer moeten door het systeem(digd/werk/school etc) En de vierde groep heeft daar gewoon lak aan en probeert het op een andere/oude weg. Zo ongeveer zitten de doelgroepen in elkaar. De eerste groep bepaalt het voor iedereen en het systeem krijgt uiteindelijk zijn zin. Psychologisch systematisch in elkaar gezet. Als de meerderheid het gebruikt, dan is het een klein kunstje om er een moet van te maken.
  Hetzelfde is gebeurt bij honden/katten chip. Zo van: als je huisdier wegloopt dan kun je hem makkelijk terugvinden. Op angst/vrijblijvend. Voor de chip nog nooit een dier gehad wat niet terugkwam. En als ie niet terugkomt, dat zal dat beest wel een reden hebben gehad. Of het is gestolen, maar als je een duur ras hebt, moet je er gewoon goed op letten. Net zoals bij een kind. Daarna kwam het verhaal van fokken. Uiteindelijk is het gewoon een controle middel voor een ander en niet voor jezelf. Je betaalt het ook nog zelf en de dierenarts verdient er ook weer aan.(denk aan reclame in je mailbox, dat je diertje nu toch echt een inenting nodig heeft etc) Nou, dat bepaal ik altijd nog zelf wel. Feit is wel dat een simpel bezoekje aan een dierenarts zo wel erg duur is geworden. Daar hebben ze dan weer een verzekering voor bedacht. Weer kassa. Dus die chip kost jouw bergen met geld, waar je huisdier ook niet beter van wordt, als je het niet meer kunt betalen. Das precies andersom waar een arts bedoelt voor is. Dieren beter maken. Het ergste vind ik nog, dat mensen zeggen: als je geen geld hebt moet je maar geen dier nemen. Tuurlijk, als je dat beest al een tijdje hebt, moet je het dan laten afmaken/weggeven? (ik heb het niet over dieren die zijn langste tijd hebben gehad. Ik heb het over kleine oorzaken/ingrepen/medicatie/vlooienmiddelen etc.)
  Hetzelfde is gebeurt bij onze gezondheidszorg. Die is duur geworden door technologie, maar technologie zelf red geen levens. Het is vaak puur een controle/opzoek middel. De behandeling komt daarna pas. Een goede ervaren arts weet deze oorzaken zo ook wel te vertellen. Laten die er nou steeds minder zijn. Redenen: teveel wisselende wacht. Te vaak overgelaten aan beginnelingen, die denken dat ze het allemaal wel al weten. halen veel van internet etc. Dan ben je dus een proefpersoon. Laatste jaren geen fatsoenlijke arts meer gehad. En als ik er 1 had, dan ging ie met pensioen.
  Dit gebeuren/experiment achtige toestanden op allerlei vlakken is levensgevaarlijk. Het geeft ook kennis om het op andere vlakken door te voeren. Chipje in de mens bv. Dat chipje is niet handig voor jezelf, maar is puur een controle middel. Je moet er zelf ook nog voor betalen. Kost je dus veel geld/punten scoren en je vrijheid(zelf bepalen of je iets wilt doen) Daarnaast kun je buiten dit systeem om vrijwel geen hulp meer krijgen. Dus word je vanzelf opgeruimd.(tenzij er zwarte systemen/alternatieve mensen blijven bestaan)
  Ik schrijf dit puur om mensen bewust te maken over hoe het technologisch systeem werkt. Heel sneaky/stapje voor stapje wordt langzaam alles overgenomen. Van dat geld zou je bv. veel andere dingen kunnen doen: een kind grootbrengen/eten kopen/huur betalen/leuke dingen doen etc.

  24 likes
  • Henk11 schreef:

   Hulde voor je wakkere manier van kijken.. het is allemaal zo logisch. Zo logisch dat de meute het niet eens kan zien..

   5 likes
  • A. Bacus schreef:

   “De eerste groep bepaalt het voor iedereen en het systeem krijgt uiteindelijk zijn zin”.

   Zo zit helaas alles tegenwoordig in elkaar. De gemiddelde mens is niet meer de standaard, maar de whizkinds (een heel kleine laag van de bevolking) zijn de standaard. En als je niet mee kan met die hoge standaard of steeds op je tenen moet lopen om eraan te kunnen voldoen – met de grote waarschijnlijkheid van stress, burn out enz – dan wordt je keihard afgevallen en mag je het verder zelf uitzoeken. Je wordt gelijkgesteld aan waardeloos.

   4 likes
 • johan schreef:

  Oplossing is weer terug gaan naar het organische manier van leven met elkaar.
  fysiek contact maken met mensen, fysiek communiceren met elkaar. en vanuit daar krijgen leren we weer onze gavens weer te gebruiken zoals telepathie hebben we helemaal heen high-tech meer nodig.

  31 likes
 • Berenstein schreef:

  Dat straling slecht is was al in de oudheid bekend. Mensen droegen toen voorwerpen aan de hals, polsen en enkels (talisman) die van metaal waren vaak of van leer en een tegenstraling opwekten voor bescherming.

  1 likes
 • Arwijn schreef:

  We gaan het allemaal merken. De regeringen wereld wijd hebben gekozen voor maximale Mobiele Bereikbaarheid ondanks alle bekende risicos. Het is Big Tabacco all over again!

  Wat is de oplossing? Quantum tech: Paralelle moluculaire synchroon communicatie.
  2 ‘Entangled’ deeltjes met altijd dezelfde trillingen gemaakt tot een walkie talkie achtig 1-lijns communicatie. Lijnloze, stralingloze communicatie zonder afstandsbeperkingen of signaal verzwakking. Grootse onzichtbare, onslijtbare en onmeetbare netwerken van instant communicatie.

  3 likes
  • Franss schreef:

   En hoe weten de wetenschappers zo zeker dat die “Quantum tech” geen schadelijke straling oplevert die de wetenschappers met de huidige instrumenten gewoon nog niet kunnen meten?

   2 likes
 • Lilian schreef:

  Bron?
  Link naar het document?
  Van wanneer was dat document?

  5 likes
 • bgomoniek schreef:

  Stap voor stap zal de waarheid toch naar buiten komen. Het bewijs stapelt zich op.

  4 likes
 • mario schreef:

  dit wist ik echt nog niet en daarom heb ik nooit een mobiel gehad en alleen maar vaste telefoon en wat een rust is dat.
  iedereen met zo,n ding wordt de ganse dag lastig gevallen en het gaat maar door.
  roken mag niet en alcohol liever afschaffen want dat is zo slecht voor je gezondheid ondanks de geneugten hiervan.

  3 likes
 • Henk11 schreef:

  Is heel simpel zelf uit te testen wat straling doet. Ga een uur opeen bankje zitten in een drukke winkel straat liefst ondereen zendmast of gewoon thuis achter je pc…..en verblijf eens een uur in het bos. Als je je in het bos helderde fitter voelt, weet je dat je op de goede plekbent, dichtbij je eigen natuur.

  2 likes
 • x

  Check Also

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  5G

  Bezorgde burgers doen video-oproep aan Rutte: ‘Zet uitrol 5G alstublieft stop’

  De organisatie 5B Burgers heeft een filmpje ...

  >