Universum

Studie: Heelal dijt niet uit

Help mee door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens een team astrofysici onder leiding van Eric Lerner van Lawrenceville Plasma Physics (LPP) dijt het heelal niet uit. In de ruimte om ons heen – op aarde, in het zonnestelsel en in de Melkweg – lijken objecten steeds kleiner en zwakker te worden terwijl ze van ons af bewegen. Hun oppervlaktehelderheid blijft daarbij constant.

De oerknaltheorie leert ons dat objecten in een uitdijend heelal niet kleiner maar groter moeten lijken, aldus de wetenschappers. In dit geval neemt de oppervlaktehelderheid af met de afstand. Het licht wordt uitgestrekt terwijl het heelal uitdijt, waardoor het steeds zwakker wordt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In een uitdijend universum moeten de verste sterrenstelsels een veel lagere oppervlaktehelderheid hebben dan nabijgelegen sterrenstelsels, waardoor ze met huidige telescopen niet waar te nemen zijn.

De wetenschappers zagen iets anders, zo blijkt uit hun studie in het International Journal of Modern Physics D. Ze vergeleken de omvang en helderheid van zo’n 1000 nabijgelegen en extreem verre sterrenstelsels. In tegenstelling tot de voorspelling van de Big Bang-theorie ontdekten ze dat de oppervlaktehelderheid van de nabije en de verafgelegen sterrenstelsels identiek was.

Roodverschuiving

Dit was niet de enige verrassende ontdekking. Om de oppervlaktehelderheid te kunnen bepalen moest het team eerst de absolute helderheid van de sterrenstelsels vaststellen. Dit hebben ze gedaan door de roodverschuiving van de sterrenstelsels te bepalen. De relatie tussen roodverschuiving en afstand werd vergeleken met gegevens over de helderheid van supernova’s.

Door de helderheid van verafgelegen supernova’s te vergelijken met die van dichtbij, kunnen astrofysici de afstand bepalen die het licht heeft afgelegd. Door deze afstand te vergelijken met de roodverschuiving van verre supernova’s kan de mate van versnelde expansie van het heelal worden uitgerekend. Het team concludeerde dat de afstand overal proportioneel is ten opzichte van de roodverschuiving.

Als het universum niet uitdijt, neemt de roodverschuiving als gevolg van een andere oorzaak toe met de afstand, aldus de wetenschappers. “Een dergelijke roodverschuiving, die niet wordt geassocieerd met expansie, kan in de toekomst met een ruimtevaartuig worden waargenomen binnen ons eigen zonnestelsel,” besloot Lerner.

[Sci-News.com]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Dit zou het gehele Hinduïsme onderuit halen en die het heeft over de ‘expansie van Krishna’ als uitdijend heelal.

huisheks
huisheks
9 jaren geleden

Maakt het echt wat uit, of het heelal wel of niet uitdijt ?
Is dat van groot belang voor ons ? Dacht dat het extreme weer wel voer voor wetenschappers zou zijn.
Alles wat we horen is dat het onze eigen schuld is, dat er GEEN ENKELE mogelijkheid is dat Niburu bv.
in de buurt bivakkeert. Hmmm, lijkt mij dat mensen er meer bij gebaat zijn met JUISTE info, i.p.v. je druk te maken of het heelal wel of niet groter wordt. Zodat een ieder de mogelijkheid heeft zichzelf en familie in veiligheid te brengen, mocht dat nodig blijken.
Of is dit weer NWO geprogrammeerd ???

Einstein
Einstein
9 jaren geleden

Volgens quantumfysica creeren wij alles wat we zien dmv waarnemen. Dus als alles (planeten en sterren) verder weg gaan kunnen wij het niet zien en wordt daardoor kleiner en stopt uiteindelijk met bestaan. Dit is mijn theorie.

barsoomx
barsoomx
9 jaren geleden

De Hologramtheorie komt hierdoor ook weer dichterbij..

Of misschien dijt het Heelal niet uit, maar wel het Multiversum?

Als het Heelal niet uitdijt, is het dan geschapen?

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x