Homepagina » Universum » Studie: Heelal dijt niet uit
Studie: Heelal dijt niet uit

Studie: Heelal dijt niet uit

Volgens een team astrofysici onder leiding van Eric Lerner van Lawrenceville Plasma Physics (LPP) dijt het heelal niet uit. In de ruimte om ons heen – op aarde, in het zonnestelsel en in de Melkweg – lijken objecten steeds kleiner en zwakker te worden terwijl ze van ons af bewegen. Hun oppervlaktehelderheid blijft daarbij constant.

De oerknaltheorie leert ons dat objecten in een uitdijend heelal niet kleiner maar groter moeten lijken, aldus de wetenschappers. In dit geval neemt de oppervlaktehelderheid af met de afstand. Het licht wordt uitgestrekt terwijl het heelal uitdijt, waardoor het steeds zwakker wordt.

In een uitdijend universum moeten de verste sterrenstelsels een veel lagere oppervlaktehelderheid hebben dan nabijgelegen sterrenstelsels, waardoor ze met huidige telescopen niet waar te nemen zijn.

De wetenschappers zagen iets anders, zo blijkt uit hun studie in het International Journal of Modern Physics D. Ze vergeleken de omvang en helderheid van zo’n 1000 nabijgelegen en extreem verre sterrenstelsels. In tegenstelling tot de voorspelling van de Big Bang-theorie ontdekten ze dat de oppervlaktehelderheid van de nabije en de verafgelegen sterrenstelsels identiek was.

Roodverschuiving

Dit was niet de enige verrassende ontdekking. Om de oppervlaktehelderheid te kunnen bepalen moest het team eerst de absolute helderheid van de sterrenstelsels vaststellen. Dit hebben ze gedaan door de roodverschuiving van de sterrenstelsels te bepalen. De relatie tussen roodverschuiving en afstand werd vergeleken met gegevens over de helderheid van supernova’s.

Door de helderheid van verafgelegen supernova’s te vergelijken met die van dichtbij, kunnen astrofysici de afstand bepalen die het licht heeft afgelegd. Door deze afstand te vergelijken met de roodverschuiving van verre supernova’s kan de mate van versnelde expansie van het heelal worden uitgerekend. Het team concludeerde dat de afstand overal proportioneel is ten opzichte van de roodverschuiving.

Als het universum niet uitdijt, neemt de roodverschuiving als gevolg van een andere oorzaak toe met de afstand, aldus de wetenschappers. “Een dergelijke roodverschuiving, die niet wordt geassocieerd met expansie, kan in de toekomst met een ruimtevaartuig worden waargenomen binnen ons eigen zonnestelsel,” besloot Lerner.

[Sci-News.com]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Pascal schreef:

  Dit weer verzonnen verhaal en de waarheid moet echter wel van de Goden (Anunnaki) komen dus is dit weer zo een suggestie onderwerp.

  2 likes
  • T.R.Hunter schreef:

   Goden (Anunnaki) … Er bestaan geen Goden en ook geen ET of Goden Anunnaki ! Annunaki zijn mythologische characters net zoals Horus, Isis and Osiris mythologische karakters zijn en de rest van de 100 figuren inclusief Jesus een vrij agressief, hypocriet en ignorant karakter heeft dat karakter moet ik zeggen in het verhaal ! Maar goed tis maar een verhaal en er is nooit iemand naar de hemel gevaren met fysiek lichaam dus vergeet die hemelvaart maar wel een extra vrije dag dat is nog eens aardig van die christenen LOL.. Wat wel naar de ”hemel” ”vaarde” was de zon na ”geboren ” in de winter solstice na 3 dagen ( op zelfde punt aan hemel opkomen) verder stijgen met 1 graad per dag op naar de lente equinox en nog verder naar zomer solstice om daarna weer te zakken om veraden te worden door Judas ( Schorpioen) en gedood net voor winter solstice om daarna weer dezelde cyclus te doorlopen..

   2 likes
   • Kalki schreef:

    T.R. [email protected]: Lijkt mij wel dat er Goden/Meesters/Scheppers/Hoge wetenschappers/Boeddha’s bestaan; hoe is anders de schepping te verklaren?

    5 likes
    • T.R.Hunter schreef:

     Schepping welke schepping ? Waarom zou alles geschapen zijn ? Wie heeft het over schepping ? Waar staat er iets over een schepping vermeld ? Nergens over een schepping alleen Genesis welke gebaseerd is op Sumerische mythen.. Het heelal is ontstaan door astronomische processen dus de interactie van materie en de 4 natuurwetten en geen God komt daar aan te pas. Energie en materie is er altijd al geweest en kan niet vernietigd worden alleen in andere vorm overgaan maar het blijft altijd energie / materie hoe je het ook zult bekijken. Alles wat we op aarde zien is ontstaan door natuurprocessen de vorming van de aarde de bergen en de rivieren etc allen natuurprocessen en geen God die dat allemaal deed. Het leven is gevormd vanuit enkele cellen en door middel van evolutie verder ontwikkeld over miljoenen jaren tot wellicht miljarden jaren voor de vorming van primitive cellen..

     4 likes
     • Forsaken schreef:

      “Het heelal is ontstaan door astronomische processen dus de interactie van materie en de 4 natuurwetten”

      Wie of wat stuurt dit of of heeft deze ‘processen’ geprogrammeerd?

      “Energie en materie is er altijd al geweest”

      Ook energie moet ooit een bron hebben hebben gehad?

      “Het leven is gevormd vanuit enkele cellen”

      Waar komen deze cellen dan vandaan?

      Volgen jouw stelling is alles zonder ‘bron’ ontstaan. Gewoon zomaar!? Lijkt me filosofischer dan de versie met een god of goden.

      0 likes
    • zeurpiet schreef:

     Klassiek school voorbeeld van een argument from ignorance 🙂 prachtig! We hebben nog geen verklaring voor het ontstaan van leven DUS heeft een god het gedaan 🙂

     2 likes
   • Pascal schreef:

    Doe je naar maar even eer aan en ga maar eens verder Hunten naar dit soort zaken.

    5 likes
 • Edwin schreef:

  Alles wat we zien zijn we zelf.
  Hebben we de vaste overtuiging dat het heelal uitdijt, zullen we daar gegarandeerd keiharde bewijzen voor vinden….
  Maarrrrr: degenen die een andere overtuiging hebben…dat deze dus NIET uitdijt…zullen geheid OOK onomstotelijke bewijzen vinden dat het heelal NIET uitdijt.
  Onze aanwezigheid..ons ZIJN…schept het totale ZIJN…Dit Universele ZIJN had er niet geweest zonder onze aanwezigheid, ons eigen “ZIJN”dus.
  Vandaar dat mystici in India zeggen “tat tvam asi” …wat betekent “Gij ZIjt Dat”…simpelweg: Alles wat we zien…zijn we Zelf. Naar wie we ook een beschuldigende vinger wijzen…in werkelijkheid wijzen we naar onszelf. Het hele Universum is EEn levend web….goede en slechte elementen zijn als EEN geheel OOK allemaal met elkaar doorverbonden…afscheiding is illusoir.
  Dus wel label we ook willen plakken op WIE dan ook…dezelfde labels zijn op onszelf (de Bron) van toepassing.
  Een kinderwijsheid die vaak hier helaas over het hoofd word gezien is: “Wat je zegt, ben je zelf”..
  Veel mooi spiritueel gezever hier over spirituele broederschappen hier…maar deze kinderwijsheid over “wat je zegt(en ziet) ben je Zelf”…wordt vaak met al dat intelectuele spirituele gezever tegengesproken…
  Houd het lekker simpel…durf weer eens als een kind te denken.

  5 likes
  • T.R.Hunter schreef:

   Tis ja of nee , waar of niet waar en die die twee dingen tegelijkertijd. Al die filosofische kletspraat van ZIJN en noem maar op ! Zou me een worst wezen wat een mystic in INdia zegt altijd maar ja maar dat zeggen de mystici in India yep right !

   1 likes
   • Edwin schreef:

    Dat is JOUW werkelijkheid…en dus zal het voor jou zo zijn….
    Wat voor jouw filosofische kletspraat is, is voor mij een visie die ontstaan is uit eigen ervaringen.
    Heb je er wel eens bij stilgestaan dat er mensen zijn, die uit eigen ervaringen tot dit inzicht zijn gekomen, en dat deze precies overeen kunnen komen met wat mystici beweren?
    Een beetje kort door de bocht deze reactie.
    Eveneens is het mij een worst, dat het jou een worst is wat een ander beweerd.
    Jij hebt recht van meningsuiting, en deze malloot heeft hetzelfde recht.
    Jij hebt het recht om jouw visie op de werkelijkheid te geven, net als een ander.
    Alles wat ik beweer is mijn werkelijkheid die ik op deze manier al van jongs af zo beleef, en tot nu toe bewijst alles wat ik dagelijks meemaak dat m’n theorie/visie voor mij klopt….
    Net zoals ik zeker weet dat jouw persoonlijke visie voor JOU klopt….
    Rot hè…houd dat nu in dat er verschillende werkelijkheden zijn?

    Misschien is de “werkelijkheid” simpelweg niet in woorden uit te drukken, niet door middel van religie , en ook niet door middel van de reguliere EN alternatieve wetenschappen….
    En dan nog wat: Stel…iemand zou een vaste formule ontdekken waarin alles in formules zou kunnen worden uitgedrukt…..Zou dat iets, maar dan ook iets toevoegen aan jouw gevoel van mens-zijn? Zou je dan gelukkiger zijn? Echt?

    Heeft iemand er wel eens OOIT bij stilgestaan dat deze formule ooit wordt ontdekt? Beseffen deze mensen wel hoe levensgevaarlijk deze kennis zou zijn? Degene die als eerst de alomvattende theorie zou vaststellen, is direct God van AL dat IS.
    Ik wil niet weten hoe of wat dit universum creeert of voortbrengt, sterker nog: dt boeit mij niet.
    Lachen,dansen,gedichten, schrijven, schilderen, beminnen, mensen warmte geven/ontvangen…Dat is maar een kleine greep van wat mij als mens veel meer boeit.
    Niemand zal ooit ontdekken hoe de werkelijkheid in elkaar zit..kijk: da’s MIJN werkelijkheid

    4 likes
 • Kalki schreef:

  Dit zou het gehele Hinduïsme onderuit halen en die het heeft over de ‘expansie van Krishna’ als uitdijend heelal.

  8 likes
 • Einstein schreef:

  Volgens quantumfysica creeren wij alles wat we zien dmv waarnemen. Dus als alles (planeten en sterren) verder weg gaan kunnen wij het niet zien en wordt daardoor kleiner en stopt uiteindelijk met bestaan. Dit is mijn theorie.

  1 likes
  • redice schreef:

   dus u vind de mens zo superieur dat als we niet ergens naar kijken het ook niet bestaat? wat een lulkoek is me dat? ook zonder onze waarneming bestaat het, hoe verklaar je anders dat het heelal al 13.4 miljard jaar oud is? toen was er van ons nog geen sprake…

   4 likes
  • T.R.Hunter schreef:

   LOL dacht het niet .. creeren door waarnemen ? LOL Waar heb je die fabel vandaan ? Nee de quantumfysica zegt dat een deeltje 2 statussen kan hebben 1 . Deeltje 2. Golf .. We kunnen niet tegelijkertijd zien of de particle zich in een deeltjes staat of in een golf staat bevind. De apparatuur ”ziet” en meet dus de deeltjes en als de apparatuur is ingesteld om een golf te zien zal het een golf zien en als het ingesteld is om een deeltje te zien zal het een golf zien. De mens doet deze meting dus met apparatuur en het maakt geen bal uit of wij nu kijken met behulp van deze apparatuur en er zal echt niets veranderen omdat wij de meting zien of interpreteren.. dit principe heet het onduidelijkheidsprincipe geloof ik.. Dit heeft echter niets te maken met dat we met onze waarneming de werkelijkheid beinvloeden, we beinvloeden helemaal niets ! Maar deze theorie / definitie is door de jaren heen een eigen leven gaan leiden en iedereen en meestal mensen die helemaal niets weten over quantum fysica roepen dan al gauw van Zie je wel we kunnen de materie met onze gedachten beinvloeden.. LOL Laat me toch niet lachen mensen.. Dan moet je toch wel heel erg dom zijn om dat te concluderen .. denk ff na mensen voordat je wat roept. Ha ha omdat alles verder weg gaat kunnen we het niet zien wordt kleiner en stopt daarom te bestaan omdat we het niet meer zien ? LOL sorry logical fallacy ! Please give me a break !

   3 likes
 • barsoomx schreef:

  De Hologramtheorie komt hierdoor ook weer dichterbij..

  Of misschien dijt het Heelal niet uit, maar wel het Multiversum?

  Als het Heelal niet uitdijt, is het dan geschapen?

  1 likes
  • pietje bell schreef:

   @barsoomx zijn dit vragen of zie je dit als deels antwoorden? Het hele multi versun is in wezen een groot hologram.het is geen kwestie van uitdijen. Maar steeds meer universum.s erbij plaatsen. Geschapen is dan een ander woord voor gecreeerd Het enige deel wat geen hologram is noemt men hier de hemel alhoewel dezer dus niet in die vorm of contekst geplaatst kan worden.Is een zielen groep klaar om terug te keren naar de bron Kan deze zielen groep er voor kiezen een nieuw universum te creeren .met als toeziende zon prime creator.Wat th hunter onder lol verstaat is gewoon de volle waarheid wij creeren zelf met onze gedachten.wij zijn in beginsel god/godin/onze ziel is god in een lichaam.voor deze ervaring hebben wij zelf gekozen.

   4 likes
   • Edwin schreef:

    Des te meer wij mensjes over onszelf ontdekken, des te meer ons (Universele) bewustzijn uitdijt (er is maar EEN bewustzijn). Zo boven zo beneden…dus dijt onze universele Geest uit door meer en meer over zichzelf te ontdekken, zo zullen onze oogjes en onze meetapparaatjes aantonen dat het Al OOK (gek hè, hoe kan dat nou?) aan het uitdijen is.
    Simpel, een kind kan de was doen.
    Heb ik geen channelaar of Guru of Maitreya voor nodig….
    Allemaal uit m’n grote dikke duim gezogen, knap hè van gekke Edje?

    0 likes
  • Edwin schreef:

   Als DIT universum EEn aspect is van het Multiversum, dan kan het niet anders dat het Multiversum ook aan het uitdijen is. Lijkt me niets anders dan logisch…al zou DIT universum het enige Universum zijn dat uidijt en de rest niet…dan houd dat nog steeds in dat het Multiversum (het totaal van alle Universa) om die reden OOK aan het uitdijen is.

   Misschien is het wel een soort parelsnoer van Universa die met elkaar middels zwarte gaten en Big Bangs aan elkaar gekoppeld zijn.
   Dus met andere woorden: een universum wordt opgeslokt door een Zwart gat, om vervolgens aan de andere kant van een zwart gat als een Big Bang weer een Nieuw Universum te vormen.

   een beetje Yin/Yang dus

   1 likes
 • huisheks schreef:

  Maakt het echt wat uit, of het heelal wel of niet uitdijt ?
  Is dat van groot belang voor ons ? Dacht dat het extreme weer wel voer voor wetenschappers zou zijn.
  Alles wat we horen is dat het onze eigen schuld is, dat er GEEN ENKELE mogelijkheid is dat Niburu bv.
  in de buurt bivakkeert. Hmmm, lijkt mij dat mensen er meer bij gebaat zijn met JUISTE info, i.p.v. je druk te maken of het heelal wel of niet groter wordt. Zodat een ieder de mogelijkheid heeft zichzelf en familie in veiligheid te brengen, mocht dat nodig blijken.
  Of is dit weer NWO geprogrammeerd ???

  1 likes
  • pietje bell schreef:

   @huisheks Iedere dag komt er wel een nieuw universum bij,volgens mijn spirit familie zijn er nu zo.n 364 miljard.het heelal is oneindig. het extreme weer dat wij nu ervaren.is alleen maar eigen schuld dikke bult. ieder levend wezen is god/godin.dus creeren wij dit zelf collectief.De massa hier is zo i zo totaal in een nog te diepe slaap.Als de schapen kudde niet wakker wordt. En massaal zegt stop in eenheid.want dan is het pas snel afgelopen met al die duistere geesten wat de cabal genoemd wordt.Iedereen valt over onbenullige zaken. Maar wat echt gezien moet worden willen zij niet zien.of te wel ziende blind en horende doof.Maar zolang de Ego.s niet wensen te snappen dat alles een is en met elkaar verbonden.Gaat alles naar de donder.Gelukkig worden steeds meer mensen wakker en bewuster dat er wel iets meer is dan deze poppenkast en opstaan tegen deze leugen fabriek.Maar er moeten er veel meer bij komen.Anders!!!

   3 likes
   • huisheks schreef:

    Wat jammer nou toch dat ik als Godin zijnde niet in staat ben om HAARP uit te schakelen of om anderszins verbeteringen op deze planeet aan te kunnen brengen. Dat zou ik nu toch zo graag willen……
    En al roep ik nu nog zo hard die oren gaan niet open.
    De meeste mensen vinden het makkelijker om te KIJKEN of te PRATEN i.p.v. te handelen.
    Wat blijft er dan voor de mensen over die “wakker “zijn ???
    NIKS. Want die worden overschreeuwd door de domme massa.
    Niks goden en godinnen… De gebeurtenissen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst ! Dat is mijn uitspraak en daar zult U het mee moeten doen.

    0 likes
 • Louis schreef:

  Dus einde Big Bang Hypothese?
  Zou geweldig zijn!

  1 likes
 • Solar schreef:

  Zoals de onderzoekers zelf schrijven in hun artikel claimen ze niet dat de theorie van het uitdijend heelal niet klopt maar willen ze alleen dat dit verschijnsel aan een nader onderzoek wordt onderworpen.

  “We do not claim that the consistency of the adopted model with SB data is sufficient by itself to confirm what would be a radical transformation in our understanding of the cosmos. However, we believe this result is more than sufficient reason to examine this combination of hypotheses further.

  Read More: http://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0218271814500588

  1 likes
 • Bert schreef:

  De uitdij theorie is al langer omstreden omdat dit ook op microniveau waarneembaar zou moeten zijn. En dat is geenszins het geval. Om het geheel van de cosmos te begrijpen is tevens inzicht in de hiermee samenhangende fijnstoffelijke realiteiten nodig. En op dat punt staan we nog maar aan het begin van de ontdekkingen.

  0 likes
 • Woppaaa schreef:

  Ik snap het even niet meer… Nog niet zo lang geleden stond er een artikel op Niburu over een professort Kriebel, die beweerde dat het heelal wel degelijk aan het uitdijen is. Kan het dus niet meer bijbenen met mijn weinig verstand. Mijn kop is dan ook aan het uitdijen.

  0 likes
 • tim schreef:

  Kan het misschien zo zijn dat iedere kleur van een lichtron zijn eigen berijk heeft? Bij een zonsdergang word de afstand groter van je ogen tot de lichtbron (zon) waardoor het rood/oranje lijkt. Zouden dan de rode lichtstralen dan meer afstand kunne verleggen dan andere kleuren? Bij een bijna lege zaklamp is de lichtbron zwak waardoor het rood oranje kleurd maar bij een volle batterij is de lichtbron sterk waardoor het wit kleurt en er meer kleuren samen komen. Als de afstand toe neemt neem de kracht van de lichtbron af en blijven alleen de rode lichstralen over voor zover onze ogen dat kunnen zien.

  0 likes
 • x

  Check Also

  objecten

  4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

  Diep in de ruimte is iets vreemds ...

  studie

  Studie: Melkweg huisvest meer dan 30 actieve buitenaardse beschavingen

  Er kunnen meer dan 30 buitenaardse beschavingen ...

  >