Gezondheid

Studie: Wit brood en popcorn verhogen kans op longkanker met 49 procent

Help anderen door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voedingsgewoonten kunnen aan de basis liggen van longkanker. Uit een nieuwe studie blijkt dat sommige koolhydraten het risico op longkanker met 49 procent doen toenemen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat voeding met een hoge glycemische index – waaronder wit brood, popcorn, cornflakes en witte rijst – het risico op longkanker verhoogt, vooral bij niet-rokers. De glycemische index is een maat voor het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel.

De onderzoekers analyseerden de eet- en rookgewoontes van 4320 mensen, waarvan 1905 waren gediagnosticeerd met kanker en 2415 geen gezondheidsproblemen hadden.

IGF’s
Studie: Wit brood en popcorn verhogen kans op longkanker met 49 procent
Stephanie Melkonian

“De proefpersonen met de hoogste glycemische index hadden 49 procent meer kans op longkanker dan de mensen met de laagste glycemische index,” zei hoofdonderzoeker dr. Stephanie Melkonian van het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas.

Voeding met een hoge glycemische index zorgt voor hogere doses glucose en insuline in het bloed, die op hun beurt de zogeheten insuline-achtige groeifactoren (IGF’s) verstoren. In het verleden werd al een verband aangetoond tussen verstoorde IGF’s en een verhoogd risico op longkanker. Hoe dat precies zat, was nog onduidelijk.

Twee keer zoveel kans

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat mensen die nog nooit gerookt hadden twee keer zoveel kans op longkanker hadden bij een hoge glycemische index. Een dieet met veel vezels, groenten en fruit verkleint de kans op de ziekte juist.

In 2011 hadden ruim 20.000 mensen in Nederland longkanker. Het is na prostaat-, huid-, en darmkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

[MD Anderson, RT]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Doe mij maar een lekker biologisch gist vrij Spelt brood. Dat vult tenminste en geen ongezonde dingen. Gewoon goed brood!

Rene
Rene
6 jaren geleden

Glykemische index van 50 gram voedsel:
volkoren brood= 74
aardappel=78
wit brood=75
“Studie: Wit brood en popcorn verhogen kans op longkanker met 49 procent”
zo simpel is het dus niet, in het originele wetenschappelijk artikel (link onderaan) wordt het dus niet gekoppeld aan bepaalde voedingsmiddelen.
volkorenbrood en aardappel zouden dus volgens dezelfde redenatie hetzelfde effect hebben als witbrood en popcorn
(de info over de glykemische index komt van de site van het diabetes fonds)

Paul
Paul
6 jaren geleden

Kanker ontstaat door opgekropte problemen, voeding speelt daarin een ondergeschikte rol.

mmmmm
mmmmm
6 jaren geleden

Dus als je veel witbrood eet gewoon gaan roken dan heb je minder kans op longkanker. Leuk onderzoek

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

13
0
We lezen graag je reactie!x