Gezondheid

Suiker verandert honderden hersengenen, waardoor veel ziektes kunnen ontstaan: omega 3 maakt schade ongedaan

Help door deze info met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Slecht nieuws voor zoetekauwen: uit een nieuwe studie blijkt dat suiker het brein kan beschadigen. Dat meldt de Britse Daily Telegraph.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Los Angeles hebben ontdekt dat fructose, een vorm van suiker die vaak in frisdrank en snoep zit, hersencellen beschadigt en kan leiden tot een breed scala aan ziektes, van diabetes en hartziekte tot Alzheimer en ADH.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De wetenschappers gaven ratten zes weken lang fructoserijk water. De hoeveelheid stond gelijk aan een liter frisdrank per dag voor mensen. Daarna werden deze ratten samen met ratten die alleen water kregen losgelaten in een doolhof.

DHA

De ratten die fructose kregen deden er twee keer zo lang over om het doolhof te doorkruisen dan de knaagdieren die alleen water dronken. Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat hun geheugen was aangetast.

Het experiment had ook een positieve uitkomst: docosahexaeenzuur (DHA), een omega 3-vetzuur, herstelt de schade die wordt veroorzaakt door fructose.

Hele genetische patroon

Een derde groep ratten, die naast fructoserijk water ook omega 3-vetzuren kregen, wist het doolhof bijna net zo snel te doorkruisen als de dieren die alleen water kregen.

DHA komt van nature voor in vis (met name zalm), noten en bepaalde groenten. “DHA verandert niet één of twee genen, maar herstelt het hele genetische patroon, wat erg opvallend is,” zei hoofdonderzoeker Xia Yang.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift EBioMedicine.

[Telegraph]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Johan
Johan
8 jaren geleden

Roomboter was een hele lange tijd ook niet goed voor de mens. Nu wordt roomboter niet meer gezien als ongezond. Hetzelfde weer met suiker. Onverklaarbaar geknoei weer. De tekst is te summier en zonder diepte denken gerelateerd. Dit is weer een hype. Gewoon eten waar je ogen naar blijven kijken.

trackback
Eindtijdberichten en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
trackback
Suiker verandert honderden hersengenen, waardoor veel ziektes kunnen ontstaan: omega 3 maakt schade ongedaan | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden

[…]   Robin de Boer    5 mei 2016 […]

Eelke Piers
Eelke Piers
8 jaren geleden

………..“DHA verandert niet één of twee genen, maar herstelt het hele genetische patroon, wat erg opvallend is,” zei hoofdonderzoeker Xia Yang………
Daarom helpen noten ook tegen kanker

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x