Homepagina » Universum » Superkomeet zal maan overstralen
Superkomeet zal maan overstralen

Superkomeet zal maan overstralen

Kometen zijn zelden zo spectaculair als nieuwkomer C/2012 S1 (ISON). De ruimtesteen overstraalt mogelijk zelfs overdag de maan.

ISON werd in september ontdekt en baant zich vanuit de buitenste regionen van het zonnestelsel een weg richting de zon.

In november volgend jaar is de komeet de zon het dichtst genaderd. Timothy Spahr van de Harvard-universiteit verwacht dat de komeet net als Hale-Bopp in 1997 een mooie show zal opvoeren.

Kosmische vuurwerk

ISON maakt zijn eerste reis naar het binnenste deel van het zonnestelsel. De komeet bevat mogelijk nog vluchtige gassen die andere kometen door hun baan om de zon inmiddels zijn kwijtgeraakt.

Astronomen kunnen zodoende een glimp opvangen van het 4,6 miljard oude materiaal in het buitenste gebied van het zonnestelsel.

Het aankomende jaar brengt nog meer kosmisch vuurwerk dankzij een enorme gaswolk die richting het supermassieve zwarte gat in het centrum van de Melkweg beweegt.

Schokgolf

De botsing zal niet zichtbaar zijn met het blote oog, maar röntgentelescopen kunnen straling opvangen van de schokgolf die ontstaat wanneer de wolk in botsing komt met de halo van heet gas rond het zwarte gat.

Het zwarte gat, Sagittarius A* geheten, bevindt zich op een afstand van 25.000 lichtjaar. Sterrenkundigen hopen dat de aanvaring inzicht kan geven in een incident zo’n 300 jaar geleden, toen het zwarte gat veel helderder was dan nu.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Angeline
Angeline
9 jaren geleden

Oke !!!!, weer iets waar men zijn fantasie op kan los laten.

Merlin
Merlin
9 jaren geleden

Een helder zwart gat…
Zou er dan toch lichtzwart en donkerzwart bestaan?
De cosmos blijft me verbazen. 😉

Het zal best spectaculair zijn als de komeet voorbij komt, maar ik denk dat de meeste mensen er niet van zullen wakker liggen, laat staan dat ze de passage zullen opmerken.

Frits
Frits
9 jaren geleden

Hale-Bopp heb ik in 1997 gezien en was overdag ook te aanschouwen, mooi

Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

Ik had dit bericht al eerder gelezen, en in November ligt mijn camera met telelens 400mm klaar, om plaatjes te schieten.Ten tijde van Hale-bobb had ik die camera nog niet, waar ik nu er aan terugdenkend stevig van baal, omdat ik diverse pracht kansen niet heb kunnen benutten.Maar het was een pracht gezicht en bij helder weer had het alle kleuren van de regenboog in zijn staart.

x

Check Also

van meijeren

Gideon van Meijeren fileert kersverse minister Kuipers: ‘Dit deugt van geen kant’

Gideon van Meijeren (FVD) zei donderdag in ...

kuiken

Verontwaardiging over uitspraken Kamerlid Kuiken die BIG-registratie van duizenden medici wil afpakken

Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) riep in de ...

Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

11
0
We lezen graag je reactie!x