Homepagina » Universum » Superkomeet zal maan overstralen
Superkomeet zal maan overstralen

Superkomeet zal maan overstralen

Kometen zijn zelden zo spectaculair als nieuwkomer C/2012 S1 (ISON). De ruimtesteen overstraalt mogelijk zelfs overdag de maan.

ISON werd in september ontdekt en baant zich vanuit de buitenste regionen van het zonnestelsel een weg richting de zon.

In november volgend jaar is de komeet de zon het dichtst genaderd. Timothy Spahr van de Harvard-universiteit verwacht dat de komeet net als Hale-Bopp in 1997 een mooie show zal opvoeren.

Kosmische vuurwerk

ISON maakt zijn eerste reis naar het binnenste deel van het zonnestelsel. De komeet bevat mogelijk nog vluchtige gassen die andere kometen door hun baan om de zon inmiddels zijn kwijtgeraakt.

Astronomen kunnen zodoende een glimp opvangen van het 4,6 miljard oude materiaal in het buitenste gebied van het zonnestelsel.

Het aankomende jaar brengt nog meer kosmisch vuurwerk dankzij een enorme gaswolk die richting het supermassieve zwarte gat in het centrum van de Melkweg beweegt.

Schokgolf

De botsing zal niet zichtbaar zijn met het blote oog, maar röntgentelescopen kunnen straling opvangen van de schokgolf die ontstaat wanneer de wolk in botsing komt met de halo van heet gas rond het zwarte gat.

Het zwarte gat, Sagittarius A* geheten, bevindt zich op een afstand van 25.000 lichtjaar. Sterrenkundigen hopen dat de aanvaring inzicht kan geven in een incident zo’n 300 jaar geleden, toen het zwarte gat veel helderder was dan nu.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 Vind je deze info goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Oke !!!!, weer iets waar men zijn fantasie op kan los laten.

  0 likes
 2. Een helder zwart gat…
  Zou er dan toch lichtzwart en donkerzwart bestaan?
  De cosmos blijft me verbazen. 😉

  Het zal best spectaculair zijn als de komeet voorbij komt, maar ik denk dat de meeste mensen er niet van zullen wakker liggen, laat staan dat ze de passage zullen opmerken.

  0 likes
 3. Hale-Bopp heb ik in 1997 gezien en was overdag ook te aanschouwen, mooi

  0 likes
 4. Ik had dit bericht al eerder gelezen, en in November ligt mijn camera met telelens 400mm klaar, om plaatjes te schieten.Ten tijde van Hale-bobb had ik die camera nog niet, waar ik nu er aan terugdenkend stevig van baal, omdat ik diverse pracht kansen niet heb kunnen benutten.Maar het was een pracht gezicht en bij helder weer had het alle kleuren van de regenboog in zijn staart.

  0 likes
 5. [quote name=”Hunting Wolf”]Ik had dit bericht al eerder gelezen, en in November ligt mijn camera met telelens 400mm klaar, om plaatjes te schieten.Ten tijde van Hale-bobb had ik die camera nog niet, waar ik nu er aan terugdenkend stevig van baal, omdat ik diverse pracht kansen niet heb kunnen benutten.Maar het was een pracht gezicht en bij helder weer had het alle kleuren van de regenboog in zijn staart.[/quote]

  Kun je als het gelukt is misschien de foto’s hier plaatsen?

  0 likes
 6. Waarom horen wij niks over de astroide die op 16 feb heel dicht langs aarde komt..

  http://m.youtube.com/#/watch?feature=youtu.be&v=fttEA_rpyf0&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DfttEA_rpyf0%26feature%3Dyoutu.be&gl=NL

  Op 16 feb op 78.000 km van aarde.. Zullen we botsen of niet?? Ik ga ervan uit van niet aangezien onze vrienden ons in de gaten houden..

  0 likes
 7. [quote name=”Frits”]Hale-Bopp heb ik in 1997 gezien en was overdag ook te aanschouwen, mooi[/quote]

  We hadden in dat jaar ervoor ook nog een andere komeet die zeer goed te zien was: Hyakutake. Iets minder spectaculair, omdat die maar een paar maanden te zien was.

  Als je dan zo kort achter elkaar wordt verwend, ga je het bijna normaal vinden, terwijl het toch iets bijzonders blijft.

  0 likes
 8. [quote name=”cc”][quote name=”Hunting Wolf”]Ik had dit bericht al eerder gelezen, en in November ligt mijn camera met telelens 400mm klaar, om plaatjes te schieten.Ten tijde van Hale-bobb had ik die camera nog niet, waar ik nu er aan terugdenkend stevig van baal, omdat ik diverse pracht kansen niet heb kunnen benutten.Maar het was een pracht gezicht en bij helder weer had het alle kleuren van de regenboog in zijn staart.[/quote]

  Kun je als het gelukt is misschien de foto’s hier plaatsen?[/quote]
  Als het Niburu Team deze hebben wil en plaatsen wil, is dat mij prima!!

  0 likes
 9. @2: technisch gezien is het niet het zwarte gat dat helder wordt, maar de materie dat erin valt.

  @6: http://www.msnbc.msn.com/id/46647666/ns/technology_and_science-space/t/mid-size-asteroid-wont-hit-earth-nasa/#.UNnBt-T8LuY

  0 likes
 10. [quote name=”hv1980″]Waarom horen wij niks over de astroide die op 16 feb heel dicht langs aarde komt..

  http://m.youtube.com/#/watch?feature=youtu.be&v=fttEA_rpyf0&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DfttEA_rpyf0%26feature%3Dyoutu.be&gl=NL

  Op 16 feb op 78.000 km van aarde.. Zullen we botsen of niet?? Ik ga ervan uit van niet aangezien onze vrienden ons in de gaten houden..[/quote]
  Slecht nieuws voor doemdenkers: de 140 meter grote planetoïde 2011 AG5 zal in februari niet in botsing komen met de aarde. Dat blijkt uit nieuwe positiebepalingen met twee telescopen op Hawaï. Aanvankelijk leek er een kleine, maar niet verwaarloosbare kans van 1 op 500 te bestaan dat die catastrofale ontmoeting wél zou plaatsvinden.Als een object van deze omvang inslaat op onze planeet, komt daarbij een hoeveelheid energie vrij die duizenden keren zo groot is als die van een ontploffende atoombom. Geschat wordt dat de aarde gemiddeld eens in de tienduizend jaar inderdaad door zo’n forse planetoïde wordt getroffen.De waarnemingen die in de loop van oktober met de 8-meter Gemini-telescoop en de 2,2-meter telescoop van de universiteit van Hawaï zijn gedaan, laten echter zien dat het met 2011 AG5 voorlopig zo’n vaart niet zal lopen. In 2040 zal het kosmische rotsblok ons op een veilige afstand van 890.000 kilometer passeren. (EE) bron http://www.astronieuws.nl

  0 likes
 11. [quote name=”Merlin”]Een helder zwart gat…
  Zou er dan toch lichtzwart en donkerzwart bestaan?
  De cosmos blijft me verbazen. 😉

  Het zal best spectaculair zijn als de komeet voorbij komt, maar ik denk dat de meeste mensen er niet van zullen wakker liggen, laat staan dat ze de passage zullen opmerken.[/quote]

  ik denk dat een zwart gat misschien ook wel 50 tinten grijs heeft…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

demonstratie

Demonstratie op de Dam laat vooral zien dat de coronaregels een lachertje zijn

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus heeft ...

bakstenen

Wat zit er achter de mysterieuze stapels bakstenen die relschoppers in Amerikaanse steden vinden?

Er zijn verschillende filmpjes opgedoken van grote ...