Archeologie

De verloren zwarte piramide van Gizeh

Help anderen door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Deense avonturier Frederick Norden schreef in zijn beroemde publicatie Voyage d’Egypte et de Nubie (Kopenhagen, 1755) over een vierde piramide van Gizeh.

Op verzoek van koning Christiaan VI van Denemarken maakte Norden een ontdekkingsreis door Egypte en Sudan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Norden omschreef vier grote piramides van Gizeh. De twee meest noordelijk gelegen piramides zijn met circa 150 meter het hoogst, aldus Norden. Op de vierde piramide rust een grote steen die mogelijk diende als een voetstuk. De piramide is gemaakt van een gesteente dat zwarter is dan graniet en tenminste even hard. Op de top van de piramide bevindt zich een kubus. Het bouwwerk ligt verder richting het westen dan de overige drie, besloot Norden.

De verloren zwarte piramide van Gizeh

Sommige archeologen dachten in eerste instantie dat de ontdekkingsreiziger de vierde piramide verwarde met de Piramide van Mycerinus. Volgens Norden was de piramide gemaakt van gesteente dat zwarter en harder is dan graniet, terwijl de Piramiden van Gizeh bestaan uit blokken zandsteen.

In de veertiende eeuw werden in een bibliotheek in Caïro oude Arabische en Koptische manuscripten gevonden die door de Egyptische historicus Muhammed al-Maqrizi zijn verwerkt in zijn boekwerk Hitat.

De geschriften spraken van een piramide gevuld met schatten zoals ijzer dat niet roestte, glas dat kon worden gebogen zonder dat het brak, medicijnen, boeken vol magische kunsten en sarcofagen. De voorwerpen lagen in 30 schatkamers die niet zijn aangetroffen in de Piramide van Mycerinus.

De zwarte piramide zou in de loop van de achttiende eeuw afgebroken kunnen zijn. Op de voormalige locatie van het bouwwerk zouden dan nog stenen of ruïnes te vinden moeten zijn. History Channel heeft in 2008 eens een aflevering gewijd aan de verloren piramide van Gizeh, maar het bleek uiteindelijk te gaan om de piramide van Djedefre.

In de maçonnieke literatuur is een verwijzing naar de vernietiging van de zwarte piramide aangetroffen. De Schotse en Engelse vrijmetselaars zouden in 1759 zijn begonnen met het afbreken van de vierde piramide. Het karwei nam naar verluidt 10 maanden in beslag.

De verloren zwarte piramide van Gizeh

De basis van de piramide kan op ongeveer 100 meter ten westen van de Piramide van Mycerinus worden gevonden en werd in 2001 geïdentificeerd op satellietbeelden van het Gizeh-plateau.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dreamfall
Dreamfall
11 jaren geleden

Nu maar hopen dat er in Egypte geen beeldenstorm komt.

StarChild
StarChild
11 jaren geleden

Goed verhaal ,maar wat is de nieuwswaarde?

Frits
Frits
11 jaren geleden

Er schijnt een piramide te zijn in Saggara die geëxplodeerd is, De stenen zijn gesmolten. Carmen Boulter heeft daar een docu over gemaakt.

Kees Schepers
Kees Schepers
11 jaren geleden

100 meter? De pyramide heeft zijden van 90meter, dus dat is er pal naast. Of is het toch 1000 meter en niet west maar zuid-west? En noord-zuid omwisselen op de foto is ook niet echt handig…. Prutsers!

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x