Homepagina » Buitenland » Terreur op bestelling: Al in 1957 werden geheime CIA-plannen voor de omverwerping van het Syrische regime goedgekeurd
Terreur op bestelling: Al in 1957 werden geheime CIA-plannen voor de omverwerping van het Syrische regime goedgekeurd

Terreur op bestelling: Al in 1957 werden geheime CIA-plannen voor de omverwerping van het Syrische regime goedgekeurd

Al in 1957 keurden Britse en Amerikaanse leiders de inzet van islamitische extremisten en valse vlag-terreuracties goed om de Syrische regering omver te werpen.

Bijna 50 jaar voor de Irakoorlog waren Groot-Brittannië en Amerika op zoek naar een geheime ‘regimeverandering’ in Syrië door belangrijke figuren te vermoorden.

Uit documenten blijkt dat president Dwight Eisenhower en [de Britse] minister-president Harold Macmillan destijds goedkeuring hebben gegeven aan een plan van MI6 en de CIA om incidenten langs de Syrische grens in scène te zetten als excuus voor een invasie door pro-westerse buurlanden. Het plan was om vervolgens de meest invloedrijke politici in Damascus uit te schakelen.

Roosevelt

Hoewel historici weten dat inlichtingendiensten het Syrische regime al in de herfst van 1957 omver wilden werpen, is dit de eerste keer dat er een document is gevonden waarin zwart op wit staat dat de moord op drie hooggeplaatste politici een belangrijk onderdeel was van het plan.

In het document, dat is geschreven door een topgeheime werkgroep die in september 1957 bijeenkwam in Washington, worden minister-president Macmillan en president Eisenhower gewezen op de noodzaak om het drietal in Damascus uit te schakelen.

Macmillan hield het plan zelfs geheim voor de Britse stafchefs, omdat ze ‘hun mond weleens voorbijpraatten’. De drijvende kracht achter het plan was afdelingschef van de CIA in het Midden-Oosten Kermit Roosevelt, kleinzoon van oud-president Theodore Roosevelt.

Kermit organiseerde onder andere de staatsgreep in Iran in 1953, waarbij – zo heeft de CIA later toegegeven – men probeerde door een valse vlag-operatie de democratisch gekozen leider in Iran af te zetten, zo meldde The New York Times.

Olie

Rond 1957 had Syrië de controle over één van de belangrijkste olie-aderen in het Midden-Oosten: de pijplijn die de olievelden in het pro-westerse Irak verbond met Turkije.

Het document riep verder op tot de oprichting van een ‘Vrije Syrische Commissie’ (klinkt bekend?) en de bewapening van bepaalde politieke groeperingen. De CIA en MI6 zouden vervolgens zorgen voor opstanden in het land.

Is het niet toevallig dat de Verenigde Staten nu zwaarbewapende moslimextremisten hebben in Syrië en de jihadi’s hebben getraind die later zijn opgegaan in IS?

Neoconservatieven willen al heel lang een regimeverandering in Syrië. De westerse mogendheden hebben 100 jaar geleden besloten om het Midden-Oosten op te delen, zonder daarbij rekening te houden met historische grenzen. In 1996 spraken Amerikaanse neoconservatieven nog openlijk over hun plannen met Syrië.Vind je deze info belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Militaire operatie tegen IS-leider al-Baghdadi was een 'toneelstuk'. Syrische president vertelt zijn kant van het verhaal

Militaire operatie tegen IS-leider al-Baghdadi was een ‘toneelstuk’. Syrische president vertelt zijn kant van het verhaal

De Amerikaanse militaire operatie waarbij IS-leider Abu ...

Na 74 jaar komt de waarheid over de Tweede Wereldoorlog aan het licht. Het establishment wil niet dat u de werken van deze historici leest

Na 74 jaar komt de waarheid over de Tweede Wereldoorlog aan het licht. Het establishment wil niet dat u de werken van deze historici leest

In de beschrijving van het psychologisch profiel ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.