Buitenland

Terreur op bestelling: Al in 1957 werden geheime CIA-plannen voor de omverwerping van het Syrische regime goedgekeurd

Help ons door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Al in 1957 keurden Britse en Amerikaanse leiders de inzet van islamitische extremisten en valse vlag-terreuracties goed om de Syrische regering omver te werpen.

Bijna 50 jaar voor de Irakoorlog waren Groot-Brittannië en Amerika op zoek naar een geheime ‘regimeverandering’ in Syrië door belangrijke figuren te vermoorden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Uit documenten blijkt dat president Dwight Eisenhower en [de Britse] minister-president Harold Macmillan destijds goedkeuring hebben gegeven aan een plan van MI6 en de CIA om incidenten langs de Syrische grens in scène te zetten als excuus voor een invasie door pro-westerse buurlanden. Het plan was om vervolgens de meest invloedrijke politici in Damascus uit te schakelen.

Roosevelt

Hoewel historici weten dat inlichtingendiensten het Syrische regime al in de herfst van 1957 omver wilden werpen, is dit de eerste keer dat er een document is gevonden waarin zwart op wit staat dat de moord op drie hooggeplaatste politici een belangrijk onderdeel was van het plan.

In het document, dat is geschreven door een topgeheime werkgroep die in september 1957 bijeenkwam in Washington, worden minister-president Macmillan en president Eisenhower gewezen op de noodzaak om het drietal in Damascus uit te schakelen.

Macmillan hield het plan zelfs geheim voor de Britse stafchefs, omdat ze ‘hun mond weleens voorbijpraatten’. De drijvende kracht achter het plan was afdelingschef van de CIA in het Midden-Oosten Kermit Roosevelt, kleinzoon van oud-president Theodore Roosevelt.

Kermit organiseerde onder andere de staatsgreep in Iran in 1953, waarbij – zo heeft de CIA later toegegeven – men probeerde door een valse vlag-operatie de democratisch gekozen leider in Iran af te zetten, zo meldde The New York Times.

Olie

Rond 1957 had Syrië de controle over één van de belangrijkste olie-aderen in het Midden-Oosten: de pijplijn die de olievelden in het pro-westerse Irak verbond met Turkije.

Het document riep verder op tot de oprichting van een ‘Vrije Syrische Commissie’ (klinkt bekend?) en de bewapening van bepaalde politieke groeperingen. De CIA en MI6 zouden vervolgens zorgen voor opstanden in het land.

Is het niet toevallig dat de Verenigde Staten nu zwaarbewapende moslimextremisten hebben in Syrië en de jihadi’s hebben getraind die later zijn opgegaan in IS?

Neoconservatieven willen al heel lang een regimeverandering in Syrië. De westerse mogendheden hebben 100 jaar geleden besloten om het Midden-Oosten op te delen, zonder daarbij rekening te houden met historische grenzen. In 1996 spraken Amerikaanse neoconservatieven nog openlijk over hun plannen met Syrië.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x