Buitenland

#TheatreNotCoup: “Dit lijkt meer op theater dan op een staatsgreep”

Help door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een opmerkelijke tweet van een correspondent van de politieke nieuwssite Politico over de couppoging in Turkije: “Mijn Turkse bron zegt dat dit meer lijkt op theater dan op een coup.”

Nadat de Turkse president de staatsgreep ‘een geschenk van Allah’ noemde, schreven veel boze social media-gebruikers dat Erdogan de couppoging tegen de regering in scène heeft gezet. Ze gebruiken daarvoor de hashtag #TheatreNotCoup. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat de president de staatsgreep heeft geënsceneerd om nog meer macht naar zich toe te trekken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Politico-correspondent Ryan Heath zei dat een Turkse bron hem had verteld dat de staatsgreep in diens ogen in scène was gezet omdat de overheid met iedereen in Turkije kon communiceren via sms en omdat Erdogan in staat was om het leger te ‘zuiveren’.

Schaduwregering

Analisten trekken een parallel tussen de couppoging, waarbij 265 doden en meer dan 2000 gewonden zijn gevallen, en de Rijksdagbrand in 1933, die Hitler aangreep om burgerlijke vrijheden in te perken en arrestaties uit te voeren.

Anderen wijzen erop dat Erdogan zijn aartsvijand Fethullah Gülen vrijwel gelijk de schuld gaf van de couppoging. De Turkse geestelijke zou een schaduwregering hebben gevormd binnen Turkije, die bekend staat als de ‘parallelle structuur’ en die de macht zou willen overnemen in het land.

Gülen denkt ook dat de coup in scène is gezet. Hij zei: “Ik denk niet dat de wereld de beschuldigingen gelooft. Er is een mogelijkheid dat de staatsgreep is geënsceneerd.”

Alle macht

De Turkse overheid heeft inmiddels duizenden soldaten gearresteerd en duizenden rechters op non-actief gesteld die zich tegen het regime van Erdogan zouden hebben gekeerd. “Dit betekent dat de mislukte coup wordt gevolgd door een echte coup door Erdogan zelf, en dat de laatste restjes democratie verloren zullen gaan,” zei een analist.

“De slachtofferpositie lijkt Erdogan in elk geval goed uit te komen,” zegt Mete Özturk, hoofdredacteur van de Belgische editie van de Turkse krant Zaman Vandaag. “Die positie maakt dat de weg openligt voor wat hij zo graag wil: alle macht naar zich toe trekken. Iedereen die hij nog niet onder controle had, kan nu uit de weg worden geruimd.”

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pieter
pieter
7 jaren geleden

Dit is de Turkse nacht van de lange messen. Zesduizend opposanten opgepakt, waaronder rechters en officieren. Griezelig ookom zien hoe in West-Europese landen Turkse inwijkelingen onmiddellijk de straat op renden om Erdogan-kritische doelen aan te vallen.

Turkse legereenheden hebben inmiddels de Amerikaanse basis van Inçirlik omsingeld en er de elektriciteit afgesloten. Geen bombardementen meer op Erdo’s vriendjes, ISIS, én een greep naar de tachtig nukes die in Inçirlik liggen opgeslagen.

Turkije s nu de facto een islam-fascistische dictatuur.

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

De weg voor de openbaring van de Christus ligt nu open daar de anti_Christ momenteel in de vorm van Erdogan nu heeft toegeslagen.

louise
louise
7 jaren geleden

Klein duimpje tegenover de grote reus, natuurlijk is het theater, alles wat die lui doen is theater,ze aanbidden een mohammed,dat is een gewetenloze sectarische man geweest, heeft helemaal niks van doen met het geloof of een god,zij geven niks om een mensen leven,maar ja, dat weten de meeste westerse burgers ook,alleen politici hebben een eigen agenda. Ik hoor politici zeggen,hij is democratisch gekozen,jawel,geweldig….. Hitler ook in 1933…. en jaaa, wij hebben volgend jaar verkiezingen,stel nou dat het de pvv wordt???? zijn we dan ook zo democratisch,nou ik weet nu al ,,NEEN,, Het is allemaal een groot financieel belang geworden in de wereld en daar moet die mondige burger zich niet mee bemoeien..overigens , toeval vrijdag een aanslag op ontschuldige mensen op vakantie en een coup een dag erna,ook vakantie?????? Ik ben helemaal niet van het complot,maar het hele gebeuren is wel heel vreemd…….

Armonicus
Armonicus
7 jaren geleden

“#TheatHreNotCoup”

Ja, zo wordt het natuurlijk nooit een ‘hot topic’!

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x