Financieel

“Aan iedereen gratis geld uitdelen moet in de grondwet komen, zonder schroom”

Help ons door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zakenman Roland Duchâlet pleit voor een basisinkomen voor iedereen. In een column in Het Belang van Limburg zegt hij dat gratis geld uitdelen in de grondwet zou moeten komen te staan.

Mensen hebben bestaanszekerheid nodig, een houvast om in hun basisbehoeften en voedsel te voorzien. Daarnaast geeft die zekerheid je de kans om actief te zijn, om te werken en te leren. En daarom wil de Limburgse zakenman de uitkeringen inruilen voor een eenvoudig en rechtvaardig systeem: een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/banner4.png

De bedragen die nu worden uitgedeeld zijn volgens Duchâlet ongelijk, de berekeningen ingewikkeld en ondoorzichtig. “En er wordt veel te veel gesjoemeld. Daarom zeg ik: geef iedereen een vast bedrag en schaf de rest af.”

Monopoly

Hij verwijst in zijn column naar het bekende spel Monopoly: “Daar krijg je ook geld om te beginnen. Anders kun je nooit straten of huizen kopen. Als je nu geld krijgt, mag je niet werken of verlies je je uitkering. Mensen tonen meer ondernemerschap als ze zekerheid hebben. Studies hebben dat aangetoond.”

Volgens Koen De Leus, senior econoom bij de bank KBC, is een menswaardig inkomen waarmee iemand kan overleven zeker iets waarover we moeten nadenken. “Maar ik denk niet dat we daar vandaag al klaar voor zijn,” voegt hij daar aan toe.

Eerste land in Europa

In Finland wil men snel gaan experimenteren met een basisinkomen. In november wordt de knoop doorgehakt en weten we of het als eerste land in Europa een basisinkomen zal invoeren. In ruil voor 800 euro per maand worden dan alle andere uitkeringen geschrapt.

Ook in Zwitserland liggen plannen, maar daar wordt aan 2000 euro per maand gedacht. In ons land onderzoeken tientallen gemeenten of ze kunnen overschakelen op een basisinkomen voor uitkeringsgerechtigden.

[Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

85 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sola
Sola
8 jaren geleden

Waarom een basisinkomen voor uitkeringsgerechtigden? Als ze er alles van kunnen betalen, zal er altijd een aantal zijn die het zo wel best vindt en dus niet gaat werken of iets gaat ondernemen. Waarom niet ook voor werkenden of parttimers bijvoorbeeld? Ik werk 60 tot 80 uur per week als freelancer maar als ik meer zekerheid als dit had, zou ik ook meer tijd hebben om bijvoorbeeld voor mijn ouders te zorgen, ik noem maar wat. Of om de tuin van de buren eens onder handen te nemen (die zijn al ruim 80). Is een basisinkomen voor een bepaalde doelgroep geen vorm van discriminatie op deze manier?

legalize
legalize
8 jaren geleden

wie gaat er dan dadelijk werken?
Ik stop meteen heb wel wat beters te doen, word je als werkende weer bestraft.

Waanzin

InterContinentalMaster
InterContinentalMaster
8 jaren geleden

Een basisinkomen is een universeel recht van de mens. Zoals je kunt lezen heeft ieder mens recht op eten en drinken, een accommodatie, gezondheidszorg en zich verder te ontwikkelen dmv studeren zonder zich zorgen te hoeven maken of het allemaal wel gaat lukken de komende maand. Momenteel is alles het tegenover gestelde en dat kan nooit de bedoeling zijn. Er is verandering nodig en z.s.m. omdat het huidige systeem niet meer houdbaar is (als je een totaal analyse maakt dan zal het duidelijk zijn).

Bob
Bob
8 jaren geleden

De grootste onzin aller tijden maar alleen die onzin kan gebracht worden door Vrijmetselaars en hun manipulatie programma voor een beter bewustzijn.

Back to top button
85
0
We lezen graag je reactie!x