Homepagina » Buitenland » Malawische president levert salaris in en doet regeringstoestel weg
Malawische president levert salaris in en doet regeringstoestel weg

Malawische president levert salaris in en doet regeringstoestel weg

De Malawische president Joyce Banda heeft aangekondigd dat ze 30 procent van haar salaris zal inleveren.

Met de maatregel wil ze laten zien dat ze persoonlijke offers brengt als onderdeel van de bezuinigingsmaatregelen van haar regering.

Joyce Hilda Mtila Banda is sinds april 2012 president van Malawi. Nadat ze uit de regeringspartij DPP werd gezet omdat ze weigerde de jongere broer van de toenmalige president Bingu wa Mutharika te erkennen als opvolger voor het presidentschap na de verkiezingen van 2014, richtte ze in 2011 de People’s Party op.

Vrede

Nadat Mutharika op 5 april jongstleden aan een hartaanval overleed, werd Banda de eerste vrouwelijke president van het Afrikaanse land. Ze was eerder al vicepresident; de grondwet van Malawai schrijft voor dat deze de opvolger van het staatshoofd is. Banda is na Ellen Johnson Sirleaf van Liberia de tweede vrouwelijke president in heel Afrika.

Johnson Sirleaf is sinds 2006 de eerste vrouwelijke president van Liberia. Afgelopen jaar werd ze samen met Leymah Gbowee en Tawakkul Karman onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.

Regeringstoestel

Banda en vicepresident Khumbo Kachalo zullen beide 30 procent van hun salaris inleveren. Ze voegde toe dat ze de rest van haar kabinet niet zal dwingen om hetzelfde te doen, die keuze laat ze over aan de afzonderlijke kabinetsleden.

Verder bevestigde Banda dat haar regering het controversiële regeringsvliegtuig binnen twee weken zal verkopen. Mutharika schafte het toestel drie jaar geleden aan tot woede van donoren. Banda zei dat ze nooit met het vliegtuig zal vliegen. Ze noemt het een verspilling. Ook het wagenpark van 60 limousines van Mercedes-Benz gaat verdwijnen.

Bron: AP

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. ik heb het gevoel dat er steeds Betere mensen met meer verantwoordelijkheid aan de macht komen in verschillende landen

  0 likes
 2. Kijk,dus het kan wel. Petje af weer . ff kopieeren en naar bea sturen?(plus dat eerdere artikel)

  0 likes
 3. Love her : ) ik denk dat er een trend opkomst is,… en het effect heeft als een rimpeling in het water…. : )

  0 likes
 4. En dat is 2….wie volgt.

  Eh, bea….oh nee, zei natuurlijk niet, ze heeft er net € 60.000 bij geschoven voor 2013.
  Dan de hoop leggen op de rest van onze marionettenpoppetjes.

  0 likes
 5. Er zijn echt nog wel mensen die gevoel hebben voor de minder bedeelde!In ieder geval zien ze de graaicultuur niet zitten.

  0 likes
 6. Ze zijn er dus wel! Mensen met verantwoordelijkheids gevoel aan de macht. In sommige landen dan. Wat mij betreft hoort Nederland daar NIET bij. Miss Ebenezer Scrooge Beatrix zal er vast en zeker met kerst 2012 warmpjes bij zitten.

  Ik citeer:

  Met de maatregel wil ze (Beatrix dus niet) laten zien dat ze persoonlijke offers brengt als onderdeel van de bezuinigingsmaatregelen van haar regering.

  Prima voorbeelt!

  Waar is de voorbeelt functie van Beatrix nou gebleven?

  0 likes
 7. nu de “groten der aarde” nog…maar die hebben het lef waarschijnlijk ni he

  0 likes
 8. Ja dat zul je hare grajesteit niet zien doen hier!

  0 likes
 9. [quote name=”Hunting Wolf”]Er zijn echt nog wel mensen die gevoel hebben voor de minder bedeelde!In ieder geval zien ze de graaicultuur niet zitten.[/quote]
  Nu jij nog! Lever je gouden handdruk maar in!

  0 likes
 10. En zo begint het balletje de positieve kant op te rollen 🙂

  0 likes
 11. Onze Bea blijft gewoon gek in de kop…. Ze denkt liever aan haar eige

  0 likes
 12. Hier gaat het anders, lees maar en het kan zomaar gebeuren gezien de afgelopen ontwikkelingen: http://www.argusoog.org/onze-regering-mag-alles-van-u-afpakken/#comment-78701

  0 likes
 13. Geweldig! En alweer een zogenaamd ‘derde wereld’ land. Zij geven het goede voorbeeld. Ben benieuwd wanneer de eerste westerse regering dit goede voorbeeld zal volgen.

  0 likes
 14. [quote name=”ReneH”]En dat is 2….wie volgt.

  Eh, bea….oh nee, zei natuurlijk niet, ze heeft er net € 60.000 bij geschoven voor 2013.
  Dan de hoop leggen op de rest van onze marionettenpoppetjes.[/quote]
  ————————–
  Ja en die verhoging is dus waarschijnlijk voor de gestegen ‘kosten’ in de paleizen etc hê( ik denk voor nieuwe butlerkostuums en bloemstukken voor op tafel of tafelzilver of duurder badzout,of dikke winterbanden onder de bolides ofzo),bij ons is het net andersom de kosten van alles eten energie,benzine stijgen en we moeten NOG meer inleveren.Let op; katten in het nauw gaan straks rare sprongen maken,.Sla maar voedsel in want ik verwacht een uitbarsting van jewelste mensen gaan dit nooit lang meer pikken. ik zeg; eigen schuld dikke bult.

  0 likes
 15. Ik heb deze link en link over president Jose Mujica naar leden en fractievoorzitters van Tweede kamer en vertegenwoordigers van Nederlandse partijen in EU parlament gemaild. Ook naar vrienden en kranten gemaild. Een goede idee om dit met zijn allen te doen?

  0 likes
 16. [quote name=”Itanimulli”][quote name=”Hunting Wolf”]Er zijn echt nog wel mensen die gevoel hebben voor de minder bedeelde!In ieder geval zien ze de graaicultuur niet zitten.[/quote]
  Nu jij nog! Lever je gouden handdruk maar in![/quote]
  Weet jij wat er in mijn testament staat??Deed iedereen dit maar!!Dus u ook!

  0 likes
 17. Mooi en aardig maar ze trekt de pro-homowet mooi in, waarmee ze beloofde homoseksualiteit in t land de decriminaliseren.

  0 likes
 18. [quote name=”Spikkeltje”]Ze zijn er dus wel! Mensen met verantwoordelijkheids gevoel aan de macht. In sommige landen dan. Wat mij betreft hoort Nederland daar NIET bij. Miss Ebenezer Scrooge Beatrix zal er vast en zeker met kerst 2012 warmpjes bij zitten.

  Ik citeer:

  Met de maatregel wil ze (Beatrix dus niet) laten zien dat ze persoonlijke offers brengt als onderdeel van de bezuinigingsmaatregelen van haar regering.

  Prima voorbeelt!

  Waar is de voorbeelt functie van Beatrix nou gebleven?[/quote]
  Beatrix heeft een voorbeeldfunctie – van hoe het NIET moet!

  0 likes
 19. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Itanimulli”][quote name=”Hunting Wolf”]Er zijn echt nog wel mensen die gevoel hebben voor de minder bedeelde!In ieder geval zien ze de graaicultuur niet zitten.[/quote]
  Nu jij nog! Lever je gouden handdruk maar in![/quote]
  Weet jij wat er in mijn testament staat??Deed iedereen dit maar!!Dus u ook![/quote]
  Maar waarom niet nu al aan goede doelen geven?

  0 likes
 20. [quote name=”Itanimulli”][quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Itanimulli”][quote name=”Hunting Wolf”]Er zijn echt nog wel mensen die gevoel hebben voor de minder bedeelde!In ieder geval zien ze de graaicultuur niet zitten.[/quote]
  Nu jij nog! Lever je gouden handdruk maar in![/quote]
  Weet jij wat er in mijn testament staat??Deed iedereen dit maar!!Dus u ook![/quote]
  Maar waarom niet nu al aan goede doelen geven?[/quote]
  Maar waarom wel?En zeker als je bezig bent met meer waarde te maken.Snie Sna Snappie??En waneer begin jij met geven van je winst van je monsanto aandelen??

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

Er is een ware crisis gaande, die ...

internist

Internist deelt belangrijke informatie over coronavaccin: ‘Dit beangstigt me’

Internist Carrie Madej doet naar eigen zeggen ...