Universum

Twee waterwerelden ontdekt buiten ons zonnestelsel

Help door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In ons zonnestelsel is één planeet gezegend met oceanen: de aarde. In vergelijking met bijvoorbeeld Mercurius, Venus en Mars is onze planeet een blauwe parel.

Astronomen hebben een zonnestelsel gevonden met maar liefst twee bewoonbare planeten met water.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Rond ster Kepler-62 draaien vijf planeten, waarvan twee in de bewoonbare zone. Onderzoekers van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) hebben vastgesteld dat beide planeten waterwerelden zijn. Het oppervlak van de planeten bestaat waarschijnlijk uit één grote oceaan.

Blauwe planeten

“Deze planeten hebben eindeloze oceanen,” zei hoofdonderzoeker Lisa Kaltenegger van de CfA. “Er kan leven zijn, maar zou het kunnen lijken op het leven op aarde? Leven op dergelijke planeten zou onder water zijn te vinden en niet zomaar toegang hebben tot metalen, elektriciteit, vuur of metallurgie.”

“Desalniettemin zijn het prachtige, blauwe planeten die rond een oranje ster draaien,” ging Kaltenegger verder. “Wellicht worden we verrast en heeft het leven op deze planeten al het technologische stadium bereikt.”

Kepler-62 is iets kleiner en koeler dan onze zon. De twee waterwerelden, Kepler-62e en -62f, draaien in respectievelijk 122 en 267 dagen om de ster. Beide planeten zijn respectievelijk 60 procent en 40 procent groter dan de aarde. Sterrenkundigen hebben aan de hand van modellen vastgesteld dat ze uit gesteente en water bestaan.

Bewolking

Uit de computermodellen blijkt dat op Kepler-62e iets meer bewolking voorkomt dan op aarde. Tot aan de poolgebieden is het er warm en vochtig. Op Kepler-62f is het iets koeler, maar nog altijd goed toeven, aldus coauteur Dimitar Sasselov.

Het intrigerende aan de ontdekking is dat sommige sterren in ons sterrenstelsel mogelijk worden omgeven door aardachtige planeten met oceanen en continenten, waar hoogontwikkeld leven kan evolueren.

“Stel je voor dat je door je telescoop kijkt en een andere wereld ziet met leven dat in staat is om van de ene naar de andere planeet te reizen,” zei Sasselov. “Ik kan geen betere motivatie bedenken om als samenleving de ruimte te gaan verkennen.”

Bron: Dailygalaxy.com via Harvard.edu Foto: CfA

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Buddy
Buddy
10 jaren geleden

Op de ene planeet zit de broer van Obama en op de tweede zit het neefje van Bush.
Daar willen we niet heen, dus nog even verder zoeken jongens…
😉

M
M
10 jaren geleden

In ons zonnestelsel is één planeet gezegend met oceanen: de aarde.

What about Europa ? Bestaat ook uit water..

Abel
Abel
10 jaren geleden

[quote name=”M”]In ons zonnestelsel is één planeet gezegend met oceanen: de aarde.

What about Europa ? Bestaat ook uit water..[/quote]

Europa is toch een maan?

Sander
Sander
10 jaren geleden

[quote name=”M”]In ons zonnestelsel is één planeet gezegend met oceanen: de aarde.

What about Europa ? Bestaat ook uit water..[/quote]

Maar is geen planeet. Het vermoeden is dat er water is. Onderzoekers kunnen dat nog niet met zekerheid vaststellen. Dit komt om dat Europa dikke ijslaag heeft. Onder die ijskap zou water kunnen zitten en dieper richting de kern waar het warmer is, misschien leven.

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x