Universum

Twee waterwerelden ontdekt buiten ons zonnestelsel

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In ons zonnestelsel is één planeet gezegend met oceanen: de aarde. In vergelijking met bijvoorbeeld Mercurius, Venus en Mars is onze planeet een blauwe parel.

Astronomen hebben een zonnestelsel gevonden met maar liefst twee bewoonbare planeten met water.

Rond ster Kepler-62 draaien vijf planeten, waarvan twee in de bewoonbare zone. Onderzoekers van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) hebben vastgesteld dat beide planeten waterwerelden zijn. Het oppervlak van de planeten bestaat waarschijnlijk uit één grote oceaan.

Blauwe planeten

“Deze planeten hebben eindeloze oceanen,” zei hoofdonderzoeker Lisa Kaltenegger van de CfA. “Er kan leven zijn, maar zou het kunnen lijken op het leven op aarde? Leven op dergelijke planeten zou onder water zijn te vinden en niet zomaar toegang hebben tot metalen, elektriciteit, vuur of metallurgie.”

“Desalniettemin zijn het prachtige, blauwe planeten die rond een oranje ster draaien,” ging Kaltenegger verder. “Wellicht worden we verrast en heeft het leven op deze planeten al het technologische stadium bereikt.”

Kepler-62 is iets kleiner en koeler dan onze zon. De twee waterwerelden, Kepler-62e en -62f, draaien in respectievelijk 122 en 267 dagen om de ster. Beide planeten zijn respectievelijk 60 procent en 40 procent groter dan de aarde. Sterrenkundigen hebben aan de hand van modellen vastgesteld dat ze uit gesteente en water bestaan.

Bewolking

Uit de computermodellen blijkt dat op Kepler-62e iets meer bewolking voorkomt dan op aarde. Tot aan de poolgebieden is het er warm en vochtig. Op Kepler-62f is het iets koeler, maar nog altijd goed toeven, aldus coauteur Dimitar Sasselov.

Het intrigerende aan de ontdekking is dat sommige sterren in ons sterrenstelsel mogelijk worden omgeven door aardachtige planeten met oceanen en continenten, waar hoogontwikkeld leven kan evolueren.

“Stel je voor dat je door je telescoop kijkt en een andere wereld ziet met leven dat in staat is om van de ene naar de andere planeet te reizen,” zei Sasselov. “Ik kan geen betere motivatie bedenken om als samenleving de ruimte te gaan verkennen.”

Bron: Dailygalaxy.com via Harvard.edu Foto: CfA

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Buddy
Buddy
8 jaren geleden

Op de ene planeet zit de broer van Obama en op de tweede zit het neefje van Bush.
Daar willen we niet heen, dus nog even verder zoeken jongens…
😉

M
M
8 jaren geleden

In ons zonnestelsel is één planeet gezegend met oceanen: de aarde.

What about Europa ? Bestaat ook uit water..

Abel
Abel
8 jaren geleden

[quote name=”M”]In ons zonnestelsel is één planeet gezegend met oceanen: de aarde.

What about Europa ? Bestaat ook uit water..[/quote]

Europa is toch een maan?

Sander
Sander
8 jaren geleden

[quote name=”M”]In ons zonnestelsel is één planeet gezegend met oceanen: de aarde.

What about Europa ? Bestaat ook uit water..[/quote]

Maar is geen planeet. Het vermoeden is dat er water is. Onderzoekers kunnen dat nog niet met zekerheid vaststellen. Dit komt om dat Europa dikke ijslaag heeft. Onder die ijskap zou water kunnen zitten en dieper richting de kern waar het warmer is, misschien leven.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

21
0
We lezen graag je reactie!x