Mens en Dier

Van Haga ‘on fire’: ‘Dit kabinet moet ter verantwoording worden geroepen’

Help door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is bijna niet meer te begrijpen hoeveel moeite dit kabinet doet om onze vrijheid in te perken, om ons Nederlanders gevangen te houden in een vreemd spel van maatregelen, die aantoonbaar niet of nauwelijks invloed hebben op de verspreiding van virale ziektes zoals griep of corona, begon Kamerlid Wybren van Haga (FVD) zijn inbreng tijdens het debat over de spoedwet donderdag.

Het kabinet bleek niet in staat om ‘zijn zinloze en schadelijke maatregelen’ op een correcte juridische manier vorm te geven. De rechtbank in Den Haag oordeelde dinsdag dat de avondklok per direct moest worden opgeheven omdat de maatregel op verkeerde rechtsgronden is genomen. “Hier is [door het kabinet] een enorme juridische blunder begaan. Wat een enorme blamage,” zei Van Haga.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Vervolgens trok het kabinet alle registers open om de opheffing te voorkomen. Nog dezelfde dag schorste het hof in Den Haag de uitspraak van de rechter. Van Haga: “Ik vond het een bijzonder onaangename ervaring om het onvriendelijke en vooringenomen gedrag van de rechter in kwestie te zien. Ook de vraag wat voor rol Jaap van Dissel daar had bij een niet-inhoudelijke behandeling behoeft nadere uitleg.”

Iets heel belangrijks

Het Kamerlid verwees naar een deel van het vonnis dat nu ondergesneeuwd dreigt te raken. De voorzieningenrechter zei namelijk dat er ‘grote vraagtekens te plaatsen zijn bij de feitelijke onderbouwing door de Staat van de noodzaak van de avondklokmaatregel’. Daarbij weegt volgens de rechter zwaar dat de pandemie al bijna een jaar duurt en erkend is dat de druk op de zorg momenteel minder groot is dan eerder het geval is geweest. Ook toen de zorg eerder op maximale capaciteit draaide, is een avondklok niet noodzakelijk geacht.

De Staat wees erop dat het optreden van mutaties van het virus momenteel grote zorgen baart, maar volgens de rechter is het de vraag of dat op zich voldoende is voor instelling van een vergaand middel als de avondklok.

De rechter zei nog iets heel belangrijks: “Voordat een vergaande beperking als een avondklok wordt ingevoerd, moet wel duidelijk zijn dat er geen andere minder verstrekkende maatregelen meer open staan en dat de invoering van de avondklok daadwerkelijk een substantieel effect zal hebben.”

Foute modellen van het RIVM

Van Haga benadrukte dat de lockdown en avondklok ingevoerd zijn onder dreiging van een explosie aan besmettingen die het gevolg zouden zijn van de ‘levensgevaarlijke Britse variant’. Men had het over 170.000 besmettingen per dag, maar die kwamen er nooit. “Opnieuw lijdt Nederland grote schade door foute modellen van het RIVM, waardoor iedereen onnodig bang gemaakt wordt en waardoor dit kabinet op verkeerde gronden verkeerde beslissingen neemt,” aldus het Kamerlid.

Hij citeerde emeritus hoogleraar immunologie Pierre Capel, die heeft gezegd dat de Britse variant ‘wellicht iets besmettelijker, maar waarschijnlijk ook minder virulent is’.

Parlementaire enquête

De juridische haarkloverij is niet het probleem, zei Van Haga. Het echte probleem is dat de avondklok überhaupt werd ingevoerd, met grote steun van verschillende partijen. Hij wees erop dat artsen, wetenschappers en economen in verzet beginnen te komen tegen deze ‘onnodige crisis’. “Laten we hopen dat het kabinet nu eindelijk gaat luisteren naar wat er leeft in de samenleving.”

Maar, zo zei Van Haga, het kabinet heeft in het afgelopen jaar zoveel schade aangericht dat wij ook vinden dat het hiervoor ter verantwoording moet worden geroepen. FVD wil dan ook dat er een parlementaire enquête wordt gehouden inzake de aanpak van de coronacrisis door de Nederlandse overheid.

Veel mensen genoten van het optreden van het Kamerlid. “Wybren van Haga ‘on fire’ tijdens het avondklokdebat,” reageert spreker en auteur Hans van Tellingen. “Met name de rekenkundige vaardigheden van het RIVM moeten het 100% terecht ontgelden. Waarmee dus alle grondslag voor de lockdown, avondklok en spoedwet vervalt.”

4.8 81 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

73 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Christien
Christien
3 jaren geleden

Dat sowieso.
Lees ook eens het volgende wat ik onder ogen kreeg.
Dat prikkie gewoon even halen.

Wat zit hier nog meer achter dan een enorme belangenverstrengeling?

https://m.facebook.com/sabine.jansen.5201/posts/4047536335266333?d=m

Pieter van Leeuwen
Pieter van Leeuwen
3 jaren geleden

FVD gaat door het land, help ze en dus ook jezelf met een donatie, zodat meer mensen kunnen zien wat hun heldere standpunt is.

TaoTruth
TaoTruth
3 jaren geleden

Held te midden een zee van fascisten.

Rob Bentvelzen
Rob Bentvelzen
3 jaren geleden

Mijn respect voor de Heer Haga is al groot maar nog steeds stijgende.
Deze clan moet absoluut ter verantwoording geroepen worden.

Back to top button
73
0
We lezen graag je reactie!x