Homepagina » Buitenland » Venetië op de gezonde tour. Wil je er nog wel naartoe als je weet dat ze dit verbieden?
Venetië op de gezonde tour. Wil je er nog wel naartoe als je weet dat ze dit verbieden?

Venetië op de gezonde tour. Wil je er nog wel naartoe als je weet dat ze dit verbieden?

In de Italiaanse stad Venetië mogen geen nieuwe kebabzaken of andere fastfoodrestaurants meer worden geopend.

Ook het aantal tenten waar pizza’s per punt worden verkocht, wordt aan banden gelegd. Dat is het gevolg van een nieuwe wet die het karakter en de tradities van de gondelstad moet vrijwaren.

Toerismechef van de stad Paola Mar verklaarde aan The Guardian dat de stad op zich niets tegen kebab of andere soorten fastfood heeft, maar ‘het risico bestaat dat een toeristische stad zoals de onze haar identiteit dreigt te verliezen’.

Niet de eerste

“Er zijn lokale producten die we moeten proberen te promoten, dat is beter voor de eigenheid van de stad en het is ook duurzamer,” zei ze.

Venetië is niet de eerste Italiaanse stad die een dergelijke maatregel neemt. Vorig jaar deed Verona al nieuwe kebabzaken in de ban en ook Firenze probeert de verkoop van buitenlands eten aan banden te leggen.

Daar is een richtlijn van kracht die bepaalt dat 70 procent van alle producten die in nieuwe restaurants en voedingszaken worden verkocht, van lokale oorsprong moet zijn.

Ga weg

De Venetiaanse autoriteiten breken zich al lang het hoofd over hoe de stad zich kan beschermen tegen de soms desastreuze gevolgen van massatoerisme.

Ook de bewoners zijn de overlast moe. Vorige zomer doken overal in de stad affiches op met de boodschap: “Toeristen ga weg!!! Jullie maken dit gebied kapot!”

[Guardian]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • De Waarheid schreef:

  Prima maatregel zouden ze overal moeten doen, zou er niet aan moeten denken al die klote toeristen in je woonplaats. Laat een stad authentiek blijven en vrij blijven van geld/geluk zoekers.

  21 likes
 • justin schreef:

  Ja hoor ik wil er nog steeds naar toe staat nog steeds op de planning ,groot gelijk hebben ze. Als je kebab of hamburgers wil eten op vacantie ga je maar naar Marokko of Amerika .
  Ik las laatst dat Venetië platgelopen wordt door het toerisme,knetterdruk ,het is een te kleine plaats voor zoveel toerisme ze kunnen het amper opvangen ,dat is dus ook een probleem,.

  10 likes
 • antitoerist schreef:

  Eindelijk een wijze beslissing !!

  15 likes
 • peter schreef:

  ‘Anti toerisme’ is natuurlijk te bespottelijk voor woorden, maar wat zeker niet de bedoeling kan zijn, is het massa toerisme van vandaag de dag met alle bijkomende ellende van de overdaad aan alles wat fast is. Fast food, fast entertainment, fast anything.

  Fast opzouten!

  7 likes
 • Dinges schreef:

  Men vergeet even dat die stad alleen nog bestaat dankzij de touristen. Waren die er niet, was de stad al zo vervallen en grotendeels door de zee weer ingenomen.

  6 likes
 • onbekend schreef:

  Ieder volk zijn eigenheid en een goeie kebab is toch enkel te verkrijgen in Turkije of Marokko of elders in de Arabische Wereld.

  5 likes
 • hopeloos schreef:

  Oja, een stad mag wel selectief hun markt bepalen en als je op nationaal niveau zegt als overheid dat we gaan verbieden om uit China te importeren om onze eigen markt te beschermen, dan ben je ineens een Nationalist en niet democratisch en blablabla wat er allemaal niet fout aan die beslissing is.
  Nou, dan maar nationalistisch en ondemocratisch maar ik vind het van de zotte dat hele lokale markten stuklopen omdat er concurrentie is uit verweggistan! Wat is nou belangrijker? Dat wij (of in het artikel de Venetianen) gelukkig kunnen zijn en werk hebben in onze favorite stad/land, of dat een paar multinationals stinkend rijk worden door arbeid uit het buitenland uit te buiten voor schofterig lage lonen en wij hier werkeloos toekijken?
  Echt hoor, de politiek is verrot en ik vind het bestuur van de stad Venetië goud waard. Spijkers met koppen; Venetië voor de Venetianen, Holland voor de Hollanders

  5 likes
 • its schreef:

  van de winter was er een documantaie over deze grote problemen in Venetie, Venetie gaat echt naar de klote er komen cruisschepen volgeladen met duizenden mensen aan land die alles bevuilen, vreten aleenmaar en niets kopen gooien alle troep op straat laten een sstank van walm en bergen afval achter in Venetie! ik weet niet meer hoe de docu heet maar zoek op internet en kijk uitzending gemist, het is echt treurig en heel zielig voor de bewoners van Venetie dat niet groot is ook nog!het land begint ook al weg te zakken door al de honderden grote cruischepen die daar veel te dicht aan land voorbij varwn, en wisten jullie dat Amsterdamse bewoners ook al genoeg hebben van de massatoerisme in hun straten!! zomers straten vol met toeristen als je vroeg in de morgen naar je werk moet men zich door de toeristen menigte eruit zien te proppen, en ook daar om maar over de rotzooi die al de toeristen achterlaten.

  5 likes
 • War on Error schreef:

  Die plaag kennen wij ook. Doe es een Van Gogh museum; probeer dan ook dezelfde dag de rijen voor het Anne Frank Huis te trotseren en een rondvaart te maken. De eerst touringcars ‘lossen’ al vanaf 8 uur.

  Kijk deze beelden van Venetië; zegt genoeg:
  http://www.dw.com/en/tourism-overwhelms-vanishing-venice/a-16364608

  “Since the 1950s, Venice’s population has fallen by more than two-thirds.
  But as Venice’s population has shrunk, the ships just keep getting bigger
  it has a gross tonnage three times that of the Titanic. It brought with it 4,500 tourists.
  “It’s not just one ship per day, but four, five, or six,”
  And the tourists [from the ships] come for just one day. They are not interested in the history or culture of Venice. They only buy things.”

  In 2009, Venetians held a funeral to symbolize their city’s decline (Ze noemen het ‘Veniceland’)

  Vergelijkbare reportage onlangs over de volkswijk van Barcelona

  Hier zit meer achter, een machtige industrie, en machtige bankiers:
  Air-BnB, Uber (Macron, Smit-Kroes van Bank of America Merrill Lynch en ‘Salesforce’.

  3 likes
 • math schreef:

  Cultuur-protectionisme is weer koren op de molen van de Eurofielen.

  2 likes
 • Tinus Blaaskaak schreef:

  Ik ben er jaren gelden geweest en het stinkt daar best erg in de zomermaanden. Het riool is het water waar de huizen in staan dus het is letterlijk een open riool.

  2 likes
 • Arwijn schreef:

  Of je zorgt gewoon dat je alleen naar binnen mag onder bepaalde strenge regels… die dan ook echt afgedwongen worden! Verder zou een limiet aan de hoeveelheid toeristen die er zich tegelijkertijd mogen bevinden kunnen helpen, vergelijkbaar met een bezoekerslimiet op pretparken.

  1 likes
 • henk schreef:

  Zo zie je maar, dat iets dat met liefde opgebouwd is door echte vak mensen, door duizenden bezocht word.
  Laten we deze mensen ook gezond voedsel geven.
  Zodat ze er weer een jaar tegen aan kunnen.

  Even bij tanken in Venetië wie wil dat nu niet?

  1 likes
 • luna schreef:

  las ook al een tijdje terug ergens dat ze daar h e l e m a a l geen tourisme meer willen, maar dat zal niet snel gebeuren, want het is en blijft een vette melkkoe voor de regering.. dat prachtig en aantrekkelijk minidorpje met zijn mystiek en maskers…
  ben er geweest, ik keek mijn ogen uit.. dat wel! En dan die sfeer.. bijna o n aards!
  Het stinkt er overigens vreselijk naar vieze grachten, maar het is er zo bella!

  1 likes
 • x

  Check Also

  italië

  Italië gaat de belastingen VERLAGEN (met ons geld): ‘Dit is echt de bloody limit’

  De Italiaanse minister van Financiën Roberto Gualtieri ...

  rutte

  Rutte geeft miljarden aan Zuid-Europa, terwijl onze huishoudens ‘onderaan bungelen qua vermogen’

  Vorige week werden de 27 EU-leiders het ...

  >