Innovatie

Venus Project: Het ideale toekomstbeeld?

Help anderen door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Is het mogelijk een geheel andere samenleving te creëren? Een samenleving waarin materiële eigendommen onbelangrijk zijn, waarin gebouwen worden gecreëerd in fabrieken, waarin gewone banen worden geautomatiseerd?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Wil je in een stad wonen waarin mensen in het dagelijks leven alleen maar bezig zijn met het opdoen van kennis, het genieten van hobby’s of het oplossen van problemen om zo de levensstandaard van iedereen te verbeteren? Volgens sommigen is dit een idealistische gedachte, maar de 97-jarige architect Jacque Fresco is ervan overtuigd dat zijn toekomstvisie veel beter is dan de manier waarop we nu leven.

Fresco, oprichter van het Venus Project, pleit onder andere voor een op grondstoffen gebaseerde economie. De vooruitgang van de technologie zou meer middelen beschikbaar kunnen stellen aan meer mensen waardoor corruptie en hebzucht verdwijnen. In plaats daarvan krijgen de mensen meer kans om elkaar te helpen.

Het Venus Project is rond 1975 gestart in Venus in de staat Florida. Het onderzoekscentrum is een project met diverse koepelvormige gebouwen, waar wordt gewerkt aan boeken en films om concepten en ideeën uit te werken. Fresco heeft veel schaalmodellen op basis van zijn ontwerpen.

Het project is gebaseerd op het idee dat armoede wordt veroorzaakt door de verstikkende werking van de op hoge winsten gedreven systemen. Het Venus Project is prominent aanwezig in de documentaire Zeitgeist, als mogelijke oplossing voor de mondiale problemen.

7-3-2014 bron: BBC

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Red Skywalker
Red Skywalker
10 jaren geleden

Misschien kan het werken, maar niet zo maar. Eerst moeten het onderwijs, de algemene voorlichting en opvoeding aanzienlijk verbeterd worden. Heeft pas na een generatie of meer effect. Dan moet er ook vrij beschikbare energie zijn om echt onafhankelijk te kunnen zijn. Beide blijven ver buiten ons bereik om bekende redenen (Macht, corruptie en stomme onwil van de massa zelf). Dus keep on dreaming, het zit er gewoon niet in, al is het nu technisch allemaal mogelijk.

barsoomx
barsoomx
10 jaren geleden

Nou, dat is stom toevallig.
Wij op Barsoom hebben deze documentaire gisteren ook gezien.
Als je goed geluisterd hebt: het is een
NSAtopia..
(alles wordt gemonitord)

Kai
Kai
10 jaren geleden

Samenleving. Het woord zegt het al. Samen leven.
Samenleving is niet te veranderen. Je zal elkaar altijd tegenkomen en je zal altijd met elkaar in de clinch komen. Zij het met witte muren om je heen of met bruine muren om je heen.
Het is niet de bejegening van onze omgeving die de klok slaat. Het is de bejegening van elkaar die de klok slaat.
Leven is leven. En als je de levende (god) niet kan zien, ben je het koninkrijk niet waardig. Zie je het koninkrijk voor wat het is, dan is het koninkrijk jou niet waardig.

🙂

Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

Mij allemaal veel te collectivistisch. Je zal ook vast op allerlei manieren heel erg in de gaten worden gehouden. Zoiets als lekker genieten van een biefstuk zit er vast niet meer in.

Back to top button
37
0
We lezen graag je reactie!x