Homepagina » Gezondheid » Verband tussen vitamine D-tekort en diabetes type 1
Verband tussen vitamine D-tekort en diabetes type 1

Verband tussen vitamine D-tekort en diabetes type 1

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego hebben een verband gevonden tussen het vitamine D3-gehalte in bloed en diabetes type 1.

Over een periode van zes jaar werd het bloed van bijna 2000 personen gecontroleerd. De wetenschappers stellen dat vitamine D3 de ziekte mogelijk kan voorkomen.

Het onderzoek verschijnt in het decembernummer van Diabetologia. “Uit eerder onderzoek bleek ook een associatie tussen een tekort aan vitamine D en het risico op diabetes type 1, maar nu hebben we voor het eerst gekeken naar de invloed van de dosis,” zei hoofdonderzoeker Cedric Garland.

25-hydroxyvitamine D

De onderzoekers gebruikten bloedmonsters die waren ingevroren door het Amerikaanse ministerie van Defensie om ziektes te monitoren. Ze analyseerden vervolgens 1000 monsters van gezonde mensen die later diabetes type 1 ontwikkelden. De monsters werden vergeleken met het bloedserum van een controlegroep, bestaande uit 1000 mensen die geen last kregen van de aandoening.

Door het gehalte van de meest voorkomende vorm van vitamine D, 25-hydroxyvitamine D (25-OH D), tussen beide groepen te vergelijken waren de onderzoekers in staat om de optimale hoeveelheid vast te stellen die het risico op diabetes type 1 verlaagt.

Helft

Volgens Garland is naar schatting 50 nanogram per milliliter 25-OH D nodig om de helft van alle gevallen van diabetes type 1 te kunnen voorkomen. Aan deze dosering kleven volgens de onderzoekers geen risico’s.

De meeste mensen zullen iedere dag 4000 IE (internationale eenheid) vitamine D3 nodig hebben om het gewenste effect te bereiken, aldus Garland.

Een Fins onderzoek uit 2001 vond dat kinderen die dagelijks 50 microgram vitamine D (2000 IE) kregen, 80 procent minder kans liepen op diabetes type 1.

Bron: Ucsd.edu

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rosa schreef:

  Ik word meteen wantrouwig. ‘De meeste mensen zullen iedere dag 4000 IE (internationale eenheid) vitamine D3 nodig hebben om het gewenste effect te bereiken, aldus Garland.’
  Dus in wat voor klimaat of omstandigheden je ook leeft…. Mij te generaliserend en uit op angstspreiding. De pot op. God gaf ons voedsel en een intelligent lichaam. God gaf geen vitaminepillen.

  0 likes
 • Yes schreef:

  DM type 1 is een auto-immuun ziekte vaak genetisch bepaald. Sommige kinderen worden er zelfs mee geboren. Dus wel een erg generaliserend advies. Maar ja, publish or perish zullen we maar zeggen…..

  0 likes
 • Marjolein schreef:

  Wat ik een beetje lastig vind, is dat diabetes type 1 niet erfelijk is en veel minder voorkomt dan diabetes type 2 (1:10 ongeveer). Dat betekent dat als je dit wilt voorkomen je geen groep hebt die extra risico loopt, maar dus iedereen zoveel extra vitamineD moet slikken. Dat lijkt op schieten op een mug met een schot hagel.

  Op zich heb ik niets tegen het slikken van extra vitamines, een multivitamine en echinacea helpen mij al jaren zonder griep de winter door 😉

  0 likes
 • B.Klijnveld schreef:

  God gaf ons wel eeuwen geleden goed voedsel, doch nu is dit zeer verarmd en technisch bewerkt. Dus de kwaliteit laat veel te wensen over. Ook biologisch voedsel is onderhevig aan luchtvervuiling en allerlei straling.

  0 likes
 • Yes schreef:

  [quote name=”Marjolein”]Wat ik een beetje lastig vind, is dat diabetes type 1 niet erfelijk is en veel minder voorkomt dan diabetes type 2 (1:10 ongeveer). Dat betekent dat als je dit wilt voorkomen je geen groep hebt die extra risico loopt, maar dus iedereen zoveel extra vitamineD moet slikken. Dat lijkt op schieten op een mug met een schot hagel.

  Op zich heb ik niets tegen het slikken van extra vitamines, een multivitamine en echinacea helpen mij al jaren zonder griep de winter door ;-)[/quote]

  Tja, dan kun je ook wel permanent een pleister op je knie dragen: je zou eens vallen…

  0 likes
 • Erik schreef:

  Voor voldoende vitamine D zijn wij afhankelijk van zonlicht. Het voedsel is geen relevante bron van vitamine D. Op één zonnige dag kan het lichaam 10.000 tot 20.000 eenheden vitamine D produceren. Omdat wij veel te weinig buiten komen en luchtvervuiling leidt tot minder UV-licht komen grote tekorten aan vitamine d vaak voor. Een dosering van 4000 IU per dag lijkt veel, maar is veilig en in vergelijking met de eigen productie niet veel.

  In deze studie is de periode tussen de bloedafname en de diagnose nogal kort, gemiddeld één jaar. Zoals gesteld is gevoeligheid voor type I diabetes vaak erfelijk bepaald. Een tekort aan vitamine D is niet de oorzaak, maar door het effect van deze vitamine op het immuunsysteem kan mogelijk gedeeltelijk voorkomen worden dat deze gevoeligheid ook leidt tot het ontstaan van diabetes.

  0 likes
 • Sun schreef:

  [quote name=”B.Klijnveld”]God gaf ons wel eeuwen geleden goed voedsel, doch nu is dit zeer verarmd en technisch bewerkt. Dus de kwaliteit laat veel te wensen over. Ook biologisch voedsel is onderhevig aan luchtvervuiling en allerlei straling.[/quote]

  inderdaad

  0 likes
 • darketernal schreef:

  Jaren geleden was het al op het nieuws dat het aangetoond was dat een cocktail aan vitaminen de kans op diabetes zou verlagen, misschien is Vitamine D3 het specefieke vitamin hiervoor.

  0 likes
 • JanW schreef:

  Vitamine D3 is eigenlijk een hormoon i.p.v. een vitamine!

  Gebruik zelf ook dagelijks D3 in deze donkere dagen en werk ook nog de hele dag onderdak en ik moet zeggen, dat het spul echt werkt, ben niet meer zo moe als voorheen!

  Vooral mensen met een donkere huidskleur hebben baat bij extra D3 bij donkere dagen!

  0 likes
 • edwin schreef:

  Het is al langer bekent, dat vitamine D tekort aanwezig kan zijn bij bepaalde hormonale ziektes. Niet alleen bij suikerziekte, maar ook schilklier ecetera. En eventuele andere ziektes

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”B.Klijnveld”]God gaf ons wel eeuwen geleden goed voedsel, doch nu is dit zeer verarmd en technisch bewerkt. Dus de kwaliteit laat veel te wensen over. Ook biologisch voedsel is onderhevig aan luchtvervuiling en allerlei straling.[/quote]

  tja, god gaf ons eeuwen geleden ook hongersnoden, tekorten en een kort leven. Dat doet ie overigens nog steeds in een groot deel van de wereld. Dan toch liever de dag van vandaag, zonder god…

  0 likes
 • Erique schreef:

  D3 is een prohormoon dat in het lichaam omgezet wordt tot het hormoon Calcitriol.Enige voedselbron met een hoog gehalte aan D3 is vette vis, maar voor behoefte zou je een paar ons per dag moeten consumeren.Zonlicht is op dit moment te zwak om effectief D3 aan te maken, dus extra slikken is wel nodig of paar ons vette vis, tis waar je voor kiest.
  Wel belangrijk bij extra inname is er ook magnesium bij te slikken omdat dit mineraal verantwoordelijk is voor de omzetting van Calcitriol.Paar ons cashew of pistachenootjes vul je magnesiumbehoefte ook aan.
  http://www.naturalnews.com/029195_magnesium_vitamin_D.html

  0 likes
 • Fleur schreef:

  Gebruik zelf ook dagelijks D3 in deze donkere dagen en werk ook nog de hele dag onderdak en ik moet zeggen, dat het spul echt werkt, ben niet meer zo moe als voorheen!

  —————————–
  JanW,
  zorg wel dat je ook vitamine A binnen krijgt. A moet in verhouding staan tot D3 van 10 tot 1 in het voordeel van A.
  Levertraan is een compleet product. Het liefst gefermenteerde levertraan, veel geconcentreerder, meer kwaliteit dus en minder nodig. (theelepel, 5 ml per dag)

  0 likes
 • Fleur schreef:

  en voeding op verzadigde, dierlijke, vetten bevat de vetoplosbare vitamines A,D,E en K in de juiste samenstelling.

  0 likes
 • Yes schreef:

  [quote name=”Fleur”]en voeding op verzadigde, dierlijke, vetten bevat de vetoplosbare vitamines A,D,E en K in de juiste samenstelling.[/quote]
  Tja, misschien of eigenlijk niet 🙂 . Verder ga je voorbij aan de absolute hoeveelheden die een mens nodig heeft. En verzadigde vetten zijn ook niet goed, althans teveel verzadigd vet…. Misschien toch eens echt in voedingsleer verdiepen?

  0 likes
 • Little Rascal schreef:

  [quote name=”Yes”]Misschien toch eens echt in voedingsleer verdiepen?[/quote]

  Misschien moet jij dat maar doen…. dierlijk verzadigd vet schijnt niet zo slecht te zijn als al die plantaardige overzadigde vetten…

  0 likes
 • kengai schreef:

  En Erique, waar haalt die vis de D3 vandaan. De meeste vette vis is een chemische bom.
  Je kunt ook D3 krijgen rechtstreeks uit algen, net als de vis.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Little rascal, heb je gelijk in, dat vet is ook niet zo gevaarlijk, alleen de meesten eten veel vlees. En sinds wanneer zijn onbewerkte plantaardige eiwitten gevaarlijk.

  0 likes
 • Erique schreef:

  [quote name=”kengai”]En Erique, waar haalt die vis de D3 vandaan. De meeste vette vis is een chemische bom.
  Je kunt ook D3 krijgen rechtstreeks uit algen, net als de vis.[/quote]
  Niet alle vette vis (wilde Alaska zalm, sardines, haring, makreel) is een chemische bom.Je krijgt meer kwik naar binnen met de spaarlamp of met glucose-fructosestroop dan met vette vis.
  Je moet trouwens dierlijk plankton niet vergelijken met algen.In plantaardige producten waar dan vitamine D in zit is meestal in de vorm van D2, dat minder effectief is in de opname dan D3.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Water staat met alles in verbinding, dus geloof ik niet zo dat het in Alska beter is, vooral als je ziet hoe slecht Alaska omgaat met de natuur.
  En wat doen we als de vijver leeg is.
  Als we zo doorgaan als nu dan zijn de oceanen binnen 50 jaar levensloos.

  0 likes
 • Erique schreef:

  [quote name=”kengai”]Water staat met alles in verbinding, dus geloof ik niet zo dat het in Alska beter is, vooral als je ziet hoe slecht Alaska omgaat met de natuur.
  En wat doen we als de vijver leeg is.
  Als we zo doorgaan als nu dan zijn de oceanen binnen 50 jaar levensloos.[/quote]
  http://www.msc.org/newsroom/news/alaska-salmon-re-certified-for-sustainable-fishing

  http://apps.edf.org/page.cfm?tagID=16281

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  supermarkt

  Sluiting ‘corona-supermarkt’ gepaard met groot machtsvertoon: ‘Dit hoort thuis in een politiestaat’

  In Noord Deurningen is een supermarkt gesloten ...

  artsen

  640 Europese artsen slaan handen ineen tegen ‘onderdrukkende coronamaatregelen’

  Op 27 juli gaven Amerikaanse artsen een ...

  >