Gezondheid

Verband tussen vitamine D-tekort en diabetes type 1

Help mee door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego hebben een verband gevonden tussen het vitamine D3-gehalte in bloed en diabetes type 1.

Over een periode van zes jaar werd het bloed van bijna 2000 personen gecontroleerd. De wetenschappers stellen dat vitamine D3 de ziekte mogelijk kan voorkomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het onderzoek verschijnt in het decembernummer van Diabetologia. “Uit eerder onderzoek bleek ook een associatie tussen een tekort aan vitamine D en het risico op diabetes type 1, maar nu hebben we voor het eerst gekeken naar de invloed van de dosis,” zei hoofdonderzoeker Cedric Garland.

25-hydroxyvitamine D

De onderzoekers gebruikten bloedmonsters die waren ingevroren door het Amerikaanse ministerie van Defensie om ziektes te monitoren. Ze analyseerden vervolgens 1000 monsters van gezonde mensen die later diabetes type 1 ontwikkelden. De monsters werden vergeleken met het bloedserum van een controlegroep, bestaande uit 1000 mensen die geen last kregen van de aandoening.

Door het gehalte van de meest voorkomende vorm van vitamine D, 25-hydroxyvitamine D (25-OH D), tussen beide groepen te vergelijken waren de onderzoekers in staat om de optimale hoeveelheid vast te stellen die het risico op diabetes type 1 verlaagt.

Helft

Volgens Garland is naar schatting 50 nanogram per milliliter 25-OH D nodig om de helft van alle gevallen van diabetes type 1 te kunnen voorkomen. Aan deze dosering kleven volgens de onderzoekers geen risico’s.

De meeste mensen zullen iedere dag 4000 IE (internationale eenheid) vitamine D3 nodig hebben om het gewenste effect te bereiken, aldus Garland.

Een Fins onderzoek uit 2001 vond dat kinderen die dagelijks 50 microgram vitamine D (2000 IE) kregen, 80 procent minder kans liepen op diabetes type 1.

Bron: Ucsd.edu

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rosa
Rosa
11 jaren geleden

Ik word meteen wantrouwig. ‘De meeste mensen zullen iedere dag 4000 IE (internationale eenheid) vitamine D3 nodig hebben om het gewenste effect te bereiken, aldus Garland.’
Dus in wat voor klimaat of omstandigheden je ook leeft…. Mij te generaliserend en uit op angstspreiding. De pot op. God gaf ons voedsel en een intelligent lichaam. God gaf geen vitaminepillen.

Yes
Yes
11 jaren geleden

DM type 1 is een auto-immuun ziekte vaak genetisch bepaald. Sommige kinderen worden er zelfs mee geboren. Dus wel een erg generaliserend advies. Maar ja, publish or perish zullen we maar zeggen…..

Marjolein
Marjolein
11 jaren geleden

Wat ik een beetje lastig vind, is dat diabetes type 1 niet erfelijk is en veel minder voorkomt dan diabetes type 2 (1:10 ongeveer). Dat betekent dat als je dit wilt voorkomen je geen groep hebt die extra risico loopt, maar dus iedereen zoveel extra vitamineD moet slikken. Dat lijkt op schieten op een mug met een schot hagel.

Op zich heb ik niets tegen het slikken van extra vitamines, een multivitamine en echinacea helpen mij al jaren zonder griep de winter door 😉

B.Klijnveld
B.Klijnveld
11 jaren geleden

God gaf ons wel eeuwen geleden goed voedsel, doch nu is dit zeer verarmd en technisch bewerkt. Dus de kwaliteit laat veel te wensen over. Ook biologisch voedsel is onderhevig aan luchtvervuiling en allerlei straling.

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x