Universum

“We hebben nog nooit zoiets gezien”: Astronomen spotten mysterieuze objecten in de ruimte

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben twee mysterieuze objecten in de ruimte ontdekt die spectaculaire uitbarstingen van röntgenstraling vertonen. Ze zijn nog nooit eerder gezien.

Mogelijk gaat het om een nieuwe klasse van explosieve gebeurtenissen in de ruimte. Niemand weet precies waar we mee te maken hebben.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Deze mysterieuze objecten, die zich in twee verschillende sterrenstelsels bevinden, lijken op ultraheldere röntgenbronnen (ultraluminous X-ray sources, afgekort tot ULXs), maar hun ongewone gedrag komt niet overeen met bekende kosmische fenomenen.

Veel langer

De vreemde röntgenbronnen vlammen op en worden in minder dan een minuut tijd honderd keer zo helder, om in de loop van een uur weer af te zwakken tot het normale niveau. Daarmee duren de uitbarstingen veel langer dan die van bekende objecten.

Hoe dit gedrag ontstaat is nog onduidelijk. Eén van de mogelijkheden is dat het dubbelsterren betreft, bestaande uit een normale ster en een zwart gat of een neutronenster.

De opvlammingen zouden ontstaan wanneer de ster zijn zware begeleider zo dicht nadert, dat er materie aan hem wordt onttrokken.

Volstrekt nieuw fenomeen

“We hebben nog nooit zoiets gezien,” zegt astronoom Jimmy Irwin van de Universiteit van Alabama. “Astronomen hebben al veel verschillende opvlammende objecten gezien, maar dit zijn mogelijk voorbeelden van een volstrekt nieuw fenomeen.”

Eén van de röntgenbronnen bevindt zich in de buurt van het 47 miljoen lichtjaar verre sterrenstelsel NGC 4636. Van dit object is één uitbarsting waargenomen, in februari 2003.

De andere bron staat in de buurt van het stelsel Centaurus A, dat 14 miljoen lichtjaar van ons is verwijderd. Daarvan zijn tussen 2007 en 2014 vijf uitbarstingen geregistreerd.

Eén van de helderste

“Deze opvlammingen zijn buitengewoon,” zei Peter Maksym van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. “Korte tijd werd één van de bronnen één van de helderste ULXs die we ooit hebben gezien in een elliptisch sterrenstelsel.”

Astronomen proberen de komende tijd uit te zoeken wat hier precies aan de hand is, aldus Gregory Sivakoff van de Universiteit van Alberta.

Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Nature.

[NASA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Quasimodo
Quasimodo
7 jaren geleden

Er vindt nergens zoveel geweld plaats als in de ruimte. Het ene object bombardeert de andere en zuigt al diens energie op. Dat gebeurt in het ontelbaarvoudige.

Verduin
Verduin
7 jaren geleden

Na de bijbehorende afbeelding bekeken te hebben is het duidelijk dat dit een ad is van Philips lighting.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x