Buitenland

Verhaal rond terreuraanval Hamas op Israël wordt steeds vreemder: hoe verklaar je dit?

Help door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!

Hamas-terroristen waren op 7 oktober jongstleden niet de enigen die oorlogsmisdaden vastlegden terwijl ze Israël binnenvielen. Fotojournalisten van persbureau AP en Reuters stonden ook paraat om alles in beeld te brengen. Dit doet de nodige vragen rijzen, bericht de ngo HonestReporting.

Normaal gesproken zou het een rustige zaterdagochtend zijn geweest. Wat deden die fotojournalisten van westerse persbureaus daar? Is het gecoördineerd met Hamas? Brachten de fotojournalisten, die ook freelancewerk doen voor bijvoorbeeld CNN en de New York Times, hun werkgevers op de hoogte?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Fotojournalisten of infiltranten?

Op de ochtend van het bloedbad waren er vier journalisten van AP actief in het grensgebied tussen Israël en Gaza: Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud en Hatem Ali. Eslaiah, een freelancer die ook voor CNN werkt, stak de grens met Israël over, maakte foto’s van een brandende Israëlische tank en legde vervolgens vast hoe terroristen van Hamas de kibboets Kfar Azza binnenvielen.

HonestReporting heeft screenshots weten te bemachtigen van beelden die Eslaiah van X heeft verwijderd, waarop hij voor een Israëlische tank staat. Hij droeg geen persvest of helm.


Er is ook een foto opgedoken waarop de journalist van AP poseert met Hamasleider Yahya Sinwar. CNN heeft zich inmiddels van Eslaiah gedistantieerd.


Masoud, die ook voor de New York Times werkt, was precies op het juiste moment op de juiste plek om foto’s te maken van vernietigde tanks.

Ali Mahmud en Hatem Ali werden in stelling gebracht om foto’s te maken van de verschrikkelijke ontvoeringen van Israëliërs.

Nu wordt het pas echt interessant: de namen van de fotografen zijn verwijderd van sommige foto’s in de database van AP.

Reuters: lynchpartij ‘foto van de dag’

Persbureau Reuters heeft foto’s gepubliceerd van twee fotojournalisten die ook – geheel toevallig – precies op tijd bij de grens arriveerden om de aanval van Hamas in beeld te brengen.

Mohammed Fayq Abu Mostafa en Yasser Qudih maakten foto’s van een brandende Israëlische tank. Abu Mustafa ging nog een stap verder: hij maakte foto’s van een lynchmenigte die een Israëlische tanksoldaat belaagde.

In de database van Reuters werden de foto’s van de lynchpartij ‘foto’s van de dag’ genoemd.

De persbureaus zullen wellicht beweren dat deze mensen gewoon hun werk deden. Waren de journalisten op de vroege ochtend van 7 oktober toevallig bij de grens zonder op de hoogte te zijn gebracht door Hamas? Of waren ze onderdeel van het plan?

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 138 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

67 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ralf
ralf
6 maanden geleden

logisch, men wilde zoveel mogelijk opschudding veroorzaken, en de pen is machtiger dan het zwaard hè.

André
André
6 maanden geleden

Toneelstuk met échte doden? Bruikbare barbaren? Alles is mogelijk als het doel de middelen heiligt …

Fietje
Fietje
6 maanden geleden

Ik verbaas me nergens meer over…..!!

Jean-Marie
Jean-Marie
6 maanden geleden

ONDERDEEL VAN HET NETANYAHU PLAN111

Back to top button
67
0
We lezen graag je reactie!x