Buitenland

BBC kiest geflipte tabloidjournalist voor reportage MH17-crash

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Daags voor de publicatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt het BBC-programma Panorama nieuw bewijs te hebben over de daders van de vliegramp met vlucht MH17. Reporter John Sweeney wist enkele anonieme getuigen te spreken die beweren zeker te weten dat het de Russen waren die met een BUK-raket de Maleisische Boeing hebben neergehaald. De daders spraken volgens hen de letter ‘G’ uit met een typisch Russisch accent en droegen onbekende uniformen.

Het merkwaardige is dat de BBC juist deze verslaggever inzet voor zo’n belangrijk en gevoelig item. De Britse journalist en schrijver staat namelijk bij velen bekend om iets heel anders dan zijn journalistieke vaardigheden. In 2007 ging Sweeney volledig door het lint tijdens een interview dat hij afnam. De razende reporter kreeg op internet de bijnaam ‘exploding tomato’ en werd een grote hit op YouTube. Het filmpje van zijn woede-uitbarsting is inmiddels anderhalf miljoen keer bekeken.

BBC kiest geflipte tabloidjournalist voor reportage MH17-crash
Sweeney tijdens zijn woede-uitbarsting (PA Wire)

In 2010 slaagde Freedom Magazine erin de tabloid-praktijken van de zogenaamde onderzoeksjournalist aan het licht te brengen. Door de omstandigheden tijdens zijn interviews voor een reportage over Scientology dusdanig te kiezen, wist Sweeney in feite al hoe de opnames zouden verlopen. Zo eiste de Brit tijdens een conferentie op stel en sprong een interview met de hoofdspreker, die op dat moment middenin zijn lezing zat. In een ander shot wekt Sweeney de indruk ergens niet binnengelaten te worden terwijl hij aan de deur van een weinig gebruikte nooduitgang staat te rammelen. Deze manier van verslaglegging levert natuurlijk sappige beelden op, maar heeft niets te maken met serieuze onderzoeksjournalistiek.

Opmerkelijk is dat de Nederlandse TV-media niet de moeite nemen de omstreden journalist eens flink aan de tand te voelen. In het interview dat Nieuwsuur maandag met Sweeney had, stelde Twan Huys dan wel een paar pittige vragen, maar nam niet de moeite door te vragen wanneer Sweeney zich op alle mogelijke manieren indekt en met onzinargumenten aan komt zetten. Zo gebruikt de Brit bewust de term ‘potentieel’ Russisch, is zijn bewijs geen ‘actual fact’, maar de mening van de anonieme getuigen en moeten we hem maar ‘op zijn baard’ geloven dat hij genoeg mensenkennis heeft om een leugen in het Oekraïens te kunnen doorprikken.

Die baard zou hij vast hebben laten staan om niet al te snel herkend te worden als de doorgeslagen interviewer van weleer. Of Sweeney zich dit keer heeft weten te beheersen zal nog moeten blijken. Zijn beweringen zullen over de hele wereld met argusogen worden bekeken. Hoewel de eerste kritische reacties op de sociale media niet lang op zich lieten wachten, heeft de anti-Russische propagandamachine zijn hersenspoelende effect op de slapende massa toch weer weten te bereiken.

Geschreven door xuz

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

48 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Buddy
Buddy
9 jaren geleden

Heb het gezien in het nieuws, what a douchebag this guy, met een paar zg. anonieme getuigen wil hij het doen voorkomen of het bewijs hiermee geleverd is, als hij mijn schoonmoeder geld had gegeven had ze precies hetzelfde gezegd.

Je hoort ook alleen maar eenzijdige berichtgevingen vanuit het westen, de Russische kant van het verhaal wordt niet gehoord noch gerespecteerd, overduidelijk dat men Rusland uit de tent wil lokken.
Gelukkig is Putin een intelligente politieker en laat zich niet intimideren, respect voor deze man..

Jeroen Akkermans, die gisteren te gast was bij Pauw heeft ook duidelijk laten weten dat Sweeney hiermee geen aantoonbaar bewijs kan leveren en dat er meer aan de hand is dan het westen ons wil laten geloven, dat de Russen zelfs het bewijs zouden hebben dat het Vliegtuig door straaljagers uit Oekraïne werd neergehaald…

Akkermans was heel snel ter plaatse en heeft honderden fotos gemaakt van de rampplek, is ook zeer verbaasd over de hele gang van zaken, verbaasd over het feit dat, zou het vliegtuig wel door een raket zijn neergeschoten, geen van de slachtoffers, noch bemanning verwondingen vertonen van de scherffragmenten die de raket dan zou moeten veroorzaken.

Dennis
Dennis
9 jaren geleden

Op geenstijl valt nu te zien dat niet alleen die Sweeney geflipt is, maar ook dat de NOS dit filmpje heeft bewerkt en geknipt om Putin in kwaad daglicht te zetten.

Roy
Roy
9 jaren geleden

Hij zegt overigens nergens in het interview dat het feiten zijn elke keer zegt hij “I believe..” Ik neem aan dat ik niet hoef uit te leggen wat dat betekent.. Wat een ieder er dan van maakt is aan degene die de informatie tot zich neemt.. Alle artikelen op die alternatieve media over de MH17 zijn daarop gebaseerd en dat mag dan wel?? Daar komt veel grotere onzin voorbij gebaseerd op aannames en dat wordt allemaal als zoete koek geslikt.

Op het moment dat het een reportage is wat nadelig is voor Rusland, wordt zijn manier van journalistiek maken opeens geridiculiseerd. Als dezelfde man een reportage had gemaakt waarin de Oekraiene de schuldige was geweest werd zijn reportage hier hoogstwaarschijnlijk opgehemeld.

Wat het geen stijl filmpje betreft, Sweeney zelf zei ook dat hij antwoord kreeg, op z’n eerste vraag maar niet op zijn tweede vraag.. en als je naar het filmpje op geenstijl kijkt (van de russisshe zender) zie je ook dat ze zijn tweede vraag wegdraaien.. Je hoort dat hij de vraag gaat stellen en dan wordt het beeld op zwart gezet..

Is een anoniem ooggetuigeverslag bewijs, nee zeker niet en voor mij ook niet genoeg. Maar dat hij er zich uit probeert te wurmen vindt ik een tikkeltje overdreven. Ik noem bijvoorbeeld een Michael Murphy, als hij op de vele fouten in zijn documentaires wordt gewezen slaat hij of dicht of roept maar wat in het wilde weg. Zie bijvoorbeeld bij het interview in het programma “joe rogan questions everything” ..

IIS
IIS
9 jaren geleden

Met de hand op alle heilige roddelbladen en onder ede van Alfred Joodocus Kwatsch, maar volgens de heilige satanaanbidder waren het drie spijtoptanten van landverraders uit nazi vriendelijk Kiev die vertelden dat het drie B-artiesten uit Hollywood waren die de Buk-raket hebben afgevuurd om daarmee de Russen tot vriend van de gehele wereld te maken. De landverraders vertelden dat ze de Amerikanen hadden herkend aan de voor de Amerikanen zo typische vocal fry.

Is al bekend gemaakt dat Putin ook schuldig is aan 9/11, Pearl Harbor, de USA rommelhypotheken en de tolheffing in Duitsland?

Back to top button
48
0
We lezen graag je reactie!x