Homepagina » Archeologie » Verzonnen middeleeuwen: Leven we in het jaar 1717?
Verzonnen middeleeuwen: Leven we in het jaar 1717?

Verzonnen middeleeuwen: Leven we in het jaar 1717?

De Duitse professor Hans-Ulrich Niemitz stelde zich in 1990 de vraag waarom er zo weinig voorwerpen en teksten bekend zijn uit 600 tot 900 na Christus. Hij onderzocht de zaak en kwam tot de opzienbarende conclusie dat de vroege middeleeuwen een verzinsel zijn.

Keizer Otto III van het Heilige Roomse Rijk, die volgens Niemitz aan het einde van de 7e eeuw leefde, wilde niets liever dan keizer zijn tijdens het duizendjarig jubileum van de geboorte van Jezus. Met zijn vriend paus Silvester II schoof hij de kalender 300 jaar vooruit en liet kroniekschrijvers de geschiedenis van de ‘lege’ jaren invullen.

Toen dr. Niemitz zijn paper over de verzonnen middeleeuwen of fantoomtijd-hypothese publiceerde, vroeg hij de lezer geduldig te zijn en open te staan voor radicale nieuwe ideeën omdat zijn claims hoogst onconventioneel waren. In zijn paper stelde hij dat onze jaartelling honderden jaren geleden is ‘vervuild’ met 297 niet-bestaande jaren.

De bekendste versie van deze theorie is afkomstig van de Duitse publicist Heribert Illig. Volgens hem berust de periode van 614 tot 911 na Christus op verzinsels. De tussenliggende jaren zijn per ongeluk of met opzet aan de jaartelling toegevoegd, aldus Illig. Dit zou betekenen dat alle voorwerpen die uit de vroege middeleeuwen stammen, toebehoren aan andere perioden of zijn verzonnen.

Illig trekt de belangrijkste West-Europese en Byzantijnse bronnen over deze periode in twijfel. Als de theorie juist is, zouden we dus niet 20 eeuwen na keizer Augustus leven, maar slechts 17. Een vorst als Karel de Grote zou nooit hebben bestaan.

Verzonnen middeleeuwen: Leven we in het jaar 1717?

Historici die zijn gespecialiseerd in de vroege middeleeuwen vinden het bewijsmateriaal dat Illig aanvoert niet overtuigend. Zijn werk vestigt wel de aandacht op het feit dat de kennis van veel perioden op een zeer beperkt aantal bronnen berust. De mogelijkheden om feiten te controleren door vergelijking met andere bronnen zijn zeer beperkt.

Foto: Flickr/Michæl Paukner

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • kengai schreef:

  Ik verbaas mij nergens meer over of dit waar is of niet, de geschiedenis is sowieso al 1 grote leugen.

  50 likes
 • nostradamus schreef:

  We leven niet in 1717 en ook niet in 2014 tijd is een verzinsel van de mens om cyclus van de aarde bij te houden.

  Tijd is geld zeggen ze toch? Geld heeft zijn waarde omdat wij vinden/denken dat er waarden aan zit!
  Dat zelfde telt voor tijd een minuut is een minuut omdat we zeggen dat het een minuut is.

  36 likes
 • Antonio schreef:

  Radio-actief verval meten van Koolstof 14 is een goede methode om de ouderdom van koolstofverbindingen vast te stellen. http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2010/maart/Schadevrij-dateren.html

  7 likes
 • peter schreef:

  Leg de verdachte geschiedschrijving naast die uit verre culturen en je komt er snel genoeg achter lijkt me. Ik neem aan dat er genoeg te vinden moet zijn in bijv china en de arabische wereld.

  13 likes
 • Bert schreef:

  Dit bericht biedt een totaal nieuw perspectief op de door de Maya’s voorspelde grote omwenteling van 21 December 2012… Geen wonder dat er twee jaar geleden niks gebeurde, want dit grote moment ligt dus nog 2012-1717=395 jaar in het verschiedt!

  3 likes
  • IIS schreef:

   Wie denkt dat de kalander van de Maya’s niet klopt kon wel eens gelijk hebben, maar als de stand van de planeten juist was dan zal dat betekenen dat er een andere wereld in wording is. Het zal echt niet op 21 december 2012 iets veranderen of plaatsvinden, het zal alleen het moment zijn dat er een startschot is gegeven voor een andere, misschien, betere wereld. Een kalender is een kalender met jaartallen, net als een horloge die de tijd aangeeft, maar als het horloge niet goed loopt dan zal er in wezen niks veranderen het ritme van de dag blijft hetzelfde net als het ritme van de jaartijden. Mocht het zo zijn dat de stand van de planeten op 21 december 2012 niet de juiste was om een nieuwe tijd in te luiden, dan zal men moeten zoeken of gissen naar het moment dat misschien nog moet komen of juist als is geweest.

   6 likes
  • Bert schreef:

   Oeps! foutje… dat moet natuurlijk zijn 2012-1717=295 jaar in het verschiedt!

   2 likes
 • the doctor schreef:

  this is not true this hole in time is one big paradox nothing is real

  8 likes
 • Boudewijn schreef:

  Een fantoomtijd van 600 tot 900 na Christus is tegenwoordig een zeer explosief onderwerp. Want het is net zoals @ Peter zegt, bijvoorbeeld de Arabische wereld dan? Je komt dan al snel bij Mohammed van ± 600 tot 632 na Christus. Die fantoomtijd zal tientallen miljoenen mensen super explosief maken.

  8 likes
 • Plien schreef:

  Paar jaar geleden was ik bezig met genealogie waar ik terug kon gaan tot 1620 dus als wij nu leven in 1717 dan zijn er in een tijdsbestek van 97 jaar hele generaties van onze familie geboren en gestorven. Het is maar hoe je het bekijkt ( berekent) 🙂

  4 likes
  • Louise schreef:

   Ja maar 1620 was dus niet 1620, maar -297 = het jaar 1323.
   Of je nou zegt dat we in 2014 leven en je terug kon gaan tot 1620 om de genealogie te bestuderen, of zegt dat het 1717 en terug kan gaan tot 1323, er blijft bijna 400 jaar tussen zitten.

   3 likes
 • John; Bussink schreef:

  Ehm. niet om het een of het ander. Die z.g.n. professor kan veel zeggen maar dat zou betekenen dat A sommige volkeren en dan met name in Scandinavië ofwel volkomen fictie zijn of veel later in de geschiedenis voorkomen of B Dat ditzelfde volk nooit IJsland zou hebben ontdekt. feit is wel dat de vikingen vanaf ong 793 ( lindisfarne) tot ong het jaar 1000 ( de slag om hastings in 1066) als zeevarend pluinderend, handeldrijvend en zeer innovatief volk heeft geleefd. hoe verklaard die proff…. w8 ff. eerder een hoogleraar in bullshitkunde daar zelf schepen van voorgenoemd volk zijn gevonden en zijn gedateerd ( C14 ) van rond de 1000 tot 1300 jaar oud

  7 likes
 • Nobel schreef:

  Ik denk dat er heel veel wordt verzonnen.
  Vraagt niemand zich af waar de verhalen zijn gebleven van Salusa van Sirius? We werden naar een climax gevoerd, en de buitenaardsen zouden zich komen voostellen. Steeds was het “Nu gaat het voor het eind van dit jaar gebeuren” dit was twee jaar geleden. Nu is het stil, hoor je er niks meer over, en ik hoor of lees niemand die zich iets afvraagt. of…. is er nu plotseling een gat in de tijd? en… duurt het nog 300 jaar?
  Wat een onzin allemaal. Plaats maar wat hoofdstukken uit het sprookjesboek, net zo echt en betrouwbaar.

  6 likes
 • Paul schreef:

  Het verhaal van Otto III zou kunnen, maar er is ook toch nog zoiets als de Chinese, Byzantijnse en Islamitische geschiedschrijving? Hebben die dan meegedaan aan dit complot van opvulling van de geschiedenis van de periode van 614 tot 911 na Christus? Niet echt heel logisch voor een keizer die slechts 21 jaar oud is geworden.

  4 likes
 • Eddie schreef:

  Vroeger telden ze de maancycli, ergens in 1582 zijn ze de zoncyclus gaan volgen.
  Daar zit door de tijd heen dus een gat van zo’n 11 dagen ,,,per jaar.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Phantom_time_hypothesis

  3 likes
 • Dr. Why schreef:

  dit is zo eurocentrisch en idioot dat het niet eens de moeite is om het te ontkrachten.

  Maar ik zal een hint geven: de overgang van de juliaanse naar de gregoriaanse kalender, en astronomie. Alleen dat al verwijst de prof met zijn fantasietje naar het rijk der fabelen.

  3 likes
 • Ferrimassi schreef:

  Hmm, je bent me kwijt bij karel de grote heeft niet bestaan lol…

  2 likes
 • barsoomx schreef:

  De middeleeuwen hebben ook niet bestaan: bijna iedere niet-Europese beschaving
  was toen over de hele wereld de Romeinse Tijd ver vooruit…
  Je kan dus niet beweren dat de Europese middeleeuwen de Wereld Middeleeuwen waren.
  En er zijn zo verdraaid veel kalenders over de hele wereld, met allemaal een andere
  jaartelling, dat mag best eens wat meer belicht worden..
  Ook werd de TIJD vroeger per plaats en mark en hertogdom en graafschap en koninkrijk
  en keizerrijk verschillend bepaald.
  Of dat toen ook al voor het Vaticaan gold, weet barsoomx niet, want de tijd in Rome
  was toen alleen de tijd in Rome, elders was deze anders bemeten..
  (zeg maar per leefgemeenschap een andere tijdzone)
  Nu schijnt de Gregoriaanse kalender ook al niet in een lijn te lopen met de Atoomtijdklok,
  en heb je nog het verschil tussen de Westerse zonnekalender en de overige maankalenders..
  Het heet niet voor niets “zonde van de tijd”…

  2 likes
 • barsoomx schreef:

  Helemaal in het begin van de geschiedenis van de Heilige Moederkerk was het
  ook nog een zonde om tijd voor je eigen gewin te gebruiken….

  1 likes
 • Mentinho Bassaro schreef:

  Tijd is gekoppeld aan ruimte en vormt er een eenheid mee die we tijd-ruimte noemen. Het is een handige illusie voor de praktijk van alle dag zodat we iets zinnigs kunnen maken van de informatie die op ons afkomt in deze macrodimensie.

  Experimenten uit de kwantumfysica laten zien dat tijd-ruimte geen nut, noch betekenis heeft op een kwantumniveau (het canvas dat als achtergrond dient voor het schilderij waarop wij onze alledaagse ervaringen schilderen). Op het kwantumniveau kunnen subatomaire deeltjes ogenblikkelijk met elkaar communiceren, ongeacht de afstand ertussen, omdat ze overal tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. Dat is het diepste niveau, voor zover we weten, van datgene wat we de “realiteit” plegen te noemen. O.a. Max Planck noemde dit canvas in de jaren ’40 van de vorige eeuw de Matrix (ook wel “het Veld”). Mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt of een uittreding ervaren vaak dat alles stilstaat.

  Los van dit alles blijft het de vraag wat we denken te kunnen “weten”. Het enige wat je kunt zeggen is dat er duidelijk iets is als bewustzijn en de mogelijkheid om ervaringen te ervaren. Wat je nooit kunt bewijzen is dat er objectiveerbare voorwerpen of mensen buiten je om bestaan die de bron zouden zijn van datgene wat je ervaart. Je ervaart alleen je ervaringen en dat is de enige “zekerheid”. Het is onmogelijk om waar te nemen zonder dat ons perceptiesysteem ertussen zit en dat systeem gaat via een vertaalslag die ergens wordt gemaakt en die niet te vatten noch te besturen valt. Waarom ervaar je wat je ervaart op de manier zoals je dat ervaart en wat is het echtheidsgehalte daarvan en hoe zou je dat kunnen bepalen?

  1 likes
 • Paco schreef:

  Mooie theorie van deze heer Niemitz! En geloofwaardig. Nooit bij stilgestaan. Immers, destijds konden weinigen lezen noch schrijven. Wie hield in die tijd de jaartelling bij? Ik heb begrepen dat men pas enkele eeuwen na het begin van onze jaartelling juist die jaartelling heeft ingevoerd. Zo kun je makkelijk ongemerkt en eventueel onbewust heel wat jaren overslaan. Ik kan me voorstellen dat de kerk (die toen de macht had, en wellicht belang had in geschiedvervalsing) foute berekeningen maakte. Bewust of abusieflijk. Paus Gregorius XIII heeft in 1582 met alle goede bedoelingen een nieuw kalendersysteem ingevoerd, maar wellicht deed ook hij dit onbedoeld op basis van incorrecte gegevens.

  Even een voorbeeld… Wetenschappers zeggen: Jezus Christus was geboren enkele jaren vóór onze jaartelling. Ehhh, was onze jaartelling niet juist gebaséérd op Zijn geboortejaar? En… het Nieuwe Testament is volgens wetenschappers bijna een eeuw later geschreven door “ooggetuigen”, en… de kerk heeft destijds in een concilie vele bijbelboeken laten verdwijnen die hen niet pasten. Dat zegt al genoeg over de nauwkeurigheid destijds. Niet dat men dit alles bewust zo deed, maar het overgrote deel van de bevolking was ongeletterd, dus niemand wist destijds in welk jaar men werkelijk leefde en wat waar was. Dat verklaart ook dat het verhaal over Jezus Christus in oudere culturen in Egypte, India en elders, te vinden is: een verhaal over een man die onbevlekt ontvangen werd, direct na zijn geboorte bezocht werd door drie koningen die een verschijnsel aan de hemel volgden, een herrijzenis, en nog veel meer frappante overeenkomsten met het verhaal dat wij kennen. De mensheid was in die tijd veel meer bezig met überhaupt overleven dan met jaren tellen en te controleren of verhalen klopten. (Met respect overigens voor diegenen die overtuigd zijn van de waarheid van genoemd verhaal over Christus.)

  Ik heb niet alle reacties gelezen, maar ik zag iets voorbijkomen over geschiedschrijving van andere culturen, en hoe je dat kunt matchen met onze jaartelling. Dat is een goed punt. De Romeinen hadden het in hun geschiedschrijving over (de vervolging van) het nieuwe christenendom, dus daar kun je wellicht tijdstippen matchen, alhoewel wij de Romeinen juist weer in hun tijd plaatsen op basis van onze “kennis” en jaartelling. Het jodendom heeft een hele oude kalender, en wellicht kan men met joodse documenten ook tijdstippen matchen. Het is heel leuk dat men met koolstofdatering dingen op ouderdom kan schatten, maar wie zegt dat die methode juist is? Wetenschappers hebben de neiging om net zo lang onderzoek te doen totdat de resultaten passen in het algemeen geaccepteerde plaatje. Overdreven voorbeeld: vind je een skelet van een uitgestorven zeedier, dan doe je als wetenschapper net zo lang proefjes totdat je een datum vind van 100.000 jaren geleden. Alle andere resultaten (zoals 2 jaar oud) wijt je aan vervuiling van het onderzochte materiaal met je eigen organisch materiaal, terwijl later zal blijken dat het door jou onderzochte dier helemaal nog niet uitgestorven is.

  Het geeft mij in ieder geval een heel nieuw inzicht. Leven we nu in 2014 of 1717, of heel ergens anders? Laten we het toch maar houden op 2014. 2014 is m.i. een aanduiding waar we op dit moment iets mee kunnen, en dat is heel handig. Of de oorsprong van dat getal nu juist is of niet.

  O ja. 🙂 Deze reactie is geschreven op 1402719776 Unix Time (1402719776 seconden na 1 januari 1970 UTC), het is maar net waar je begint met tellen. 🙂

  1 likes
 • erie schreef:

  zij hebben de leugen lief, en ook zo gij allen die gereageerd hebben ,incuciefl de wijzen der aarde.
  daarom zal ELOHIM de leugens vermeerderen ,omdat zij allen nog dommer ware en hun geest en ogen gelijk een blinde zij (bijbel)

  0 likes
 • richard schreef:

  Het betreft hier de vroege middeleeuwen. Een tijd waarin er nou niet echt sprake was van hoogwaardige ontdekkingen en verlichting. Het heet niet voor niets de middeleeuwen. De tijd heeft idd stil gestaan, maar wat hier boven ook al gezegd is… In die tijd was de bloei van de Arabische kennis. In die tijd kwam er veel nieuw werk uit de Arabische wereld, die hebben wij westerlingen na de middeleeuwen weer opgepakt en er verder op geborduurd. Vandaar dat er weinig tot niets te vinden is van die tijd. We waren gewoon even niet slim genoeg.

  0 likes
 • Faiss schreef:

  Alsof wij nu wel slim genoeg zijn dan zij.
  Alsmaar roepen dat alles goed gaat ,een gemiddeld Europees land kampt met miljarden aan schulden.jaar in jaar uit.
  En de machoman voorbeeldland Amerika heeft een gat in zijn broekzak.
  Is het dan niet slimmer om een djallaba te dragen ?hoor je op zijn minst een euro vallen als je een gat in hebt..

  Slim zijn zit in kennis over dit leven en daarna.
  Kennelijk had die man genoeg kaas gegeten over de Arabieren ,door hoogmoed voor eigen beschaving 300 jaar verdoezeld .

  0 likes
 • x

  Check Also

  Paus Franciscus hield kinderverkrachtende kardinaal de hand boven het hoofd. Italiaanse aartsbisschop doet explosieve onthullingen

  Paus Franciscus hield kinderverkrachtende kardinaal de hand boven het hoofd. Italiaanse aartsbisschop doet explosieve onthullingen

  De Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick misbruikte minderjarigen ...

  Paus Franciscus claimt dat Amerikaanse televisieprediker wonder heeft verricht. Experts hebben geen verklaring voor deze spontane genezing

  Paus Franciscus claimt dat televisieprediker wonder heeft verricht. Experts hebben geen verklaring voor deze spontane genezing

  Paus Franciscus heeft een wonder dat is ...

  >