Archeologie

Verzonnen middeleeuwen: Leven we in het jaar 1717?

Help anderen door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Duitse professor Hans-Ulrich Niemitz stelde zich in 1990 de vraag waarom er zo weinig voorwerpen en teksten bekend zijn uit 600 tot 900 na Christus. Hij onderzocht de zaak en kwam tot de opzienbarende conclusie dat de vroege middeleeuwen een verzinsel zijn.

Keizer Otto III van het Heilige Roomse Rijk, die volgens Niemitz aan het einde van de 7e eeuw leefde, wilde niets liever dan keizer zijn tijdens het duizendjarig jubileum van de geboorte van Jezus. Met zijn vriend paus Silvester II schoof hij de kalender 300 jaar vooruit en liet kroniekschrijvers de geschiedenis van de ‘lege’ jaren invullen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Toen dr. Niemitz zijn paper over de verzonnen middeleeuwen of fantoomtijd-hypothese publiceerde, vroeg hij de lezer geduldig te zijn en open te staan voor radicale nieuwe ideeën omdat zijn claims hoogst onconventioneel waren. In zijn paper stelde hij dat onze jaartelling honderden jaren geleden is ‘vervuild’ met 297 niet-bestaande jaren.

De bekendste versie van deze theorie is afkomstig van de Duitse publicist Heribert Illig. Volgens hem berust de periode van 614 tot 911 na Christus op verzinsels. De tussenliggende jaren zijn per ongeluk of met opzet aan de jaartelling toegevoegd, aldus Illig. Dit zou betekenen dat alle voorwerpen die uit de vroege middeleeuwen stammen, toebehoren aan andere perioden of zijn verzonnen.

Illig trekt de belangrijkste West-Europese en Byzantijnse bronnen over deze periode in twijfel. Als de theorie juist is, zouden we dus niet 20 eeuwen na keizer Augustus leven, maar slechts 17. Een vorst als Karel de Grote zou nooit hebben bestaan.

Verzonnen middeleeuwen: Leven we in het jaar 1717?

Historici die zijn gespecialiseerd in de vroege middeleeuwen vinden het bewijsmateriaal dat Illig aanvoert niet overtuigend. Zijn werk vestigt wel de aandacht op het feit dat de kennis van veel perioden op een zeer beperkt aantal bronnen berust. De mogelijkheden om feiten te controleren door vergelijking met andere bronnen zijn zeer beperkt.

Foto: Flickr/Michæl Paukner

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
kengai
kengai
9 jaren geleden

Ik verbaas mij nergens meer over of dit waar is of niet, de geschiedenis is sowieso al 1 grote leugen.

nostradamus
nostradamus
9 jaren geleden

We leven niet in 1717 en ook niet in 2014 tijd is een verzinsel van de mens om cyclus van de aarde bij te houden.

Tijd is geld zeggen ze toch? Geld heeft zijn waarde omdat wij vinden/denken dat er waarden aan zit!
Dat zelfde telt voor tijd een minuut is een minuut omdat we zeggen dat het een minuut is.

the doctor
the doctor
9 jaren geleden

this is not true this hole in time is one big paradox nothing is real

peter
peter
9 jaren geleden

Leg de verdachte geschiedschrijving naast die uit verre culturen en je komt er snel genoeg achter lijkt me. Ik neem aan dat er genoeg te vinden moet zijn in bijv china en de arabische wereld.

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x