Buitenland

Joegoslavië: een Europees succesverhaal, geruïneerd door de NAVO

Help door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als de NAVO Joegoslavië niet had verwoest, zou het land het nu net zo goed doen als de Europese grootmachten. Dat stelt de Amerikaanse politiek analist Phil Butler in een artikel voor New Eastern Outlook, toevoegende dat de ontmanteling van Joegoslavië onderdeel was van een groter plan in het Westen om potentiële rivalen te veranderen in derdewereldlanden.

Butler wijst erop dat de economie van Joegoslavië tussen 1960 en 1980 een grote groeispurt doormaakte. De gezondheidszorg en het onderwijs in het land waren gratis, er was geen werkloosheid, werknemers hadden recht op een maand vakantie per jaar en de alfabetiseringsgraad bedroeg ruim 90 procent.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In 1991 stond Joegoslavië op plaats 24 op de ranglijst van landen met het hoogste bbp, benadrukt de analist. “Het land streed tegen imperialisme, kolonialisme, racisme en alle vormen van buitenlandse agressie, bezetting, dominantie en hegemonie,” aldus Butler.

Opgedeeld

Vanwege de economische voorspoed en ideologische onafhankelijkheid wilden de westerse machten de snelle groei van de Europese concurrent aan banden leggen. “Men kon niet toestaan dat het land zou concurreren met Duitsland, Frankrijk en met name Groot-Brittannië,” legt Butler uit. “Joegoslavië moest sterven en de Reagans, de familie Bush en de Clintons maakten het mogelijk.”

Michael Parenti van het Institute for Policy Studies, een denktank in Washington DC, zegt dat Washington Joegoslavië wilde veranderen in een derdewereldland. Het land moest worden opgedeeld, om de weg vrij te maken voor westerse bedrijven en banken, en de industriële sector moest worden ontmanteld zodat het land niet langer zou kunnen concurreren met westerse bedrijven. De Joegoslavische burgers moesten goedkope arbeidskrachten worden, aldus Parenti.

Butler wijst op opvallende overeenkomsten tussen de propagandacampagne die de NAVO-lidstaten lanceerden voor de dodelijke aanvallen tegen Joegoslavië en de gebeurtenissen voorafgaand aan de invasie van Irak en Libië.

Maffiastaat

Is het plan van de NAVO geslaagd? Jazeker. Butler benadrukt dat Bosnië en Herzegovina nu op plaats 112 staat op de lijst van landen met het hoogste bbp, terwijl de situatie verslechtert; Kroatië staat op plaats 76, maar Bloomberg zet het land in de top 10 van slechtste op aarde; Macedonië staat op plaats 130; Montenegro op 149; Servië op 87; en Slovenië op plaats 81.

En Kosovo, dat uit Servië is gesneden, is later bestempeld als ‘maffiastaat’. “De werkloosheid bedraagt er 35 procent en het land wordt geplaagd door terrorisme, misdaad en politiek geweld,” schrijft de Amerikaan Jonathan Marshall in een artikel voor Consortiumnews.com.

Er is geen mogelijkheid dat voormalige delen van Joegoslavië nog kunnen concurreren met grote EU-lidstaten. Daarnaast slokt de NAVO de staten één voor één op. Zo begon Montenegro op 15 februari jongstleden toenaderingsgesprekken met de NAVO. Ook Servië is van plan te gaan samenwerken met de alliantie.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Het wordt de hoogste tijd voor een wereldleraar die de NAVO en de wereld adviseert.

Eli020
Eli020
8 jaren geleden

En niet te vergeten, Joegoslavië was een orthodox Christelijk land en had sterke banden met Rusland. Opbreken moest het dus, balkaniseren, letterlijk. En ook toen al de bekende Islamitische baarden die uit andere landen kwamen vechten in Bosnië. En meteen ook het dagelijks bestuur overnamen. En als je dan nu het resultaat ziet, om je kapot te schamen. Ik herinner mij nog wel de hele Kosovo lobby, oh wat hadden die mensen het slecht allemaal door Milosevic. En zie nu, de grootste Europese vluchtelingen zijn Kosovaren. Op het platteland zijn werkeloosheidscijfers 75% en alles wordt gerund door de maffia. Er is niks productiefs ontstaan en het enige waar de haatvolle bevolking mee bezig leek was het verkrachten en vermoorden van arme achtergebleven Serven.

Gerrit Cnossen
Gerrit Cnossen
8 jaren geleden

Allemaal dit boek lezen wat bovenstaande bevestigd !;

Het Joegoslavië tribunaal.
De vermoorde onschuld van Slobodan Milosevic

Van Robin de Ruiter

Milosevic werd miljarden beloofd ……………….. en die kwamen gewoon niet !

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x