Buitenland

‘Eén van de grootste forensische schandalen ooit’: FBI knoeide 20 jaar lang met bewijs

Help ons door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft 20 jaar lang op grote schaal valse forensische analyses geleverd. In honderden rechtszaken verspreid over de VS zijn mensen op basis van dat bewijsmateriaal onterecht veroordeeld. In 32 gevallen ging het om een zaak waarbij de beklaagde de doodstraf kreeg. Daarvan zijn er 14 geëxecuteerd of in de gevangenis overleden.

De krant The Washington Post schrijft dat het gaat om één van de grootste forensische schandalen ooit in de VS. Haaronderzoek werd als bewijsmateriaal gebruikt in strafzaken. Bij 95 procent van de 268 gevallen die de krant onderzocht, pakte een foutieve analyse goed uit voor de aanklager.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Op de plaats delict gevonden haren werden volgens twijfelachtige methoden in verband gebracht met een verdachte. Daarbij werden dubieuze statistische gegevens gebruikt, waardoor haren van verschillende personen werden toegeschreven aan één enkele persoon.

Peter Neufeld van de organisatie Innocence Project noemt het gebruik van de haaranalyse door de FBI ‘een totale ramp’. Het ministerie van Justitie en de FBI hebben toegezegd hun fouten ‘diepgaand te zullen onderzoeken’. Vier ten onrechte veroordeelde beklaagden zijn al vrijgelaten.

Experts zien in deze zaak het zoveelste bewijs dat het Amerikaanse gerecht decennialang heeft gefaald om vals bewijsmateriaal uit de rechtszaal te houden.

[VTM]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Mike
Mike
9 jaren geleden

Ach jah het NFI in Nederland staat ook niet best aangeschreven. Binnenkort ben ik er echt helemaal klaar mee met dit dictatoriale westen. Ik ben voor de doodstraf van al deze mensen!! Ik ben er echt goed klaar mee. Ik ga er alles aan doen om het Westen helemaal zwart te maken. En ik sta vooraan als de revolutie echt begint en de Nederlanders eindelijk de 2e kamer bestormen!! Revolutie NU!!!!

Wim
Wim
9 jaren geleden

20 jaar maar? 🙂

trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en andere nieuwsfeiten, verzameld door: Arie Goedhart
9 jaren geleden
EllenB
EllenB
9 jaren geleden

Raar dat de moord op de Kennedy’s hier niet genoemd wordt.
Ik mis ook de massamoorden in deze berichtgeving.
The Oklahoma bombing, 9/11, Sandy Hook, The Batman shooter, en de The Boston bombing bijv.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x