Homepagina » Universum » VIDEO: Groot mysterie in de Perseus-cluster
VIDEO: Groot mysterie in de Perseus-cluster

VIDEO: Groot mysterie in de Perseus-cluster

Astronomen zijn met het röntgenobservatorium Chandra op een mysterie gestuit. “Ik kon mijn ogen niet geloven,” zei Esra Bulbul van het Harvard Center for Astrophysics. “Wat we hebben ontdekt kan niet worden verklaard door de bekende natuurkunde.”

Samen met haar collega’s bestudeert Bulbul de Perseus-cluster, een groep sterrenstelsels op ongeveer 250 miljoen lichtjaar van de aarde. Deze cluster, één van de grootste objecten in het universum, bevindt zich in een enorme ‘atmosfeer’ van superheet plasma.

“De atmosfeer van de cluster zit vol ionen,” legt Bulbul uit. “Elk van deze ionen produceert een ‘lijn’ in het röntgenspectrum.” In 2012 verscheen er plotseling een lijn op een plek waar geen lijn zou moeten zijn. Voor Bulbul was dat een grote verrassing.

Op sommige golflengtes wordt meer röntgenstraling uitgezonden dan op andere. Uit de posities van zulke spectraallijnen kan de samenstelling van het gas worden afgeleid. De spectraallijn in de röntgenmetingen van de Perseus-cluster kan niet met een bekend element in verband gebracht worden.

Dezelfde spectrale ‘vingerafdruk’ is gevonden door de röntgenspectra van 73 andere clusters van sterrenstelsels samen te voegen. Een week na de ontdekking stuitte een team onder leiding van Alexei Bojarski van de Universiteit Leiden op dezelfde spectraallijn in het Andromedastelsel. Bojarski ontdekte de lijn ook aan de rand van de Perseus-cluster.

Bulbul vermoedt dat de extra röntgenstraling afkomstig zou kunnen zijn van het verval van zogeheten steriele neutrino’s, elementaire deeltjes die geen lading en vrijwel geen massa hebben en alleen gevoelig zijn voor de zwakke kernkracht en de zwaartekracht. De deeltjes zijn al eens voorgesteld als kandidaat voor de mysterieuze donkere materie in het heelal.

De lijn kan ook zijn veroorzaakt door ‘moduli donkere materie’, die het gevolg is van het opkrullen van extra dimensies in het heelal. Om het mysterie te kunnen oplossen is wellicht een geheel nieuw soort observatorium nodig. In 2015 wil het Japanse ruimteagentschap een geavanceerde röntgentelescoop lanceren, die de mysterieuze lijn met grote precisie moet kunnen meten.

[NASA]


Vond je deze info goed? Deel het dan met je vrienden op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Dit soort nieuws kan mij echt niet boeien. We hebben nog niet eens alle levensvormen op aarde gevonden of we moeten al sterrenstelsels die 250 miljoen lichtjaar van ons vandaan staan gaan onderzoeken, en dan verbaasd zijn dat we het niet snappen.. kom op zeg.

  15 likes
  • Het gaat hier om heel wat anders. De wetenschap heeft in de loop van de mensheid een bepaald beeld opgebouwd, en theorieën ontwikkeld wat we zien en ervaren. (We kunnen er gewoon niet er naar toe om ter plaatse het te onderzoeken) We hebben inmiddels zat theorieën verzameld, en nu zien we iets wat we niet kunnen verklaren met onze huidige kennis. De vraag is een fundamentele vraag, zit er een fout in onze theorieën, of zien we iets wat we nog nooit eerder hebben gezien.. Zo ja wat is dat dan? Het onderwerp kan je niet boeien. Dat hoeft ook niet. Dat laten we over aan de wetenschappers om er soep van te maken die jij en ik totaal niet kunnen begrijpen.

   20 likes
  • Goed, het boeit jou geen ene ruk. Waarvan akte.
   Mij boeit het totaal niet dat het jou niet boeit.
   Hebben we het hiermee zo afgerond?
   Fijn.

   12 likes
 2. Pablo de Pizzabakker

  A day at the office in het Harvard Center for Astrophysics::

  – Peter kom eens kijken!
  Wat nou weer Esra? Zucht.. (rolt met zijn ogen)
  – Nee serieus kijk eens! Kijk zelf! Het lijkt erop dat de plasma-spectraal lijnen van de Perseus cluster’ neutrinos omgekeerd ionisch gecalibreerd zijn! Ik sta te trillen op mijn benen. Dit is wereldnieuws dit moeten we naar buiten brengen!!! Ik ga het dubbelchecken op andere Rontgen Frequenties!
  – Hmm.. ik zie het ja… (peutert in zijn neus). Ik ga koffie halen. jij ook n bakkie?

  12 likes
 3. Stoor je niet aan bepaalde commentaren hader. Als we zulke dingen niet onderzoeken, kunnen we evengoed met alles stoppen.

  8 likes
 4. Shit, ik heb dit nooit eerder opgemerkt.
  Hier ga ik toch een paar nachten niet van slapen…

  1 likes
  • Vooral niet doen. (heb ik al niet gedaan vanwege het warme weer de laatste tijd, maar dat beside) Dit nieuws is niet zo schokkend om er een paar nachten slaap over te verliezen. En dat bedoel ik niet vooral sarcastisch! Het is gewoon een nieuw ding wat we moeten verklaren. Laat onze wetenschappers gewoon hun ding doen. Hun conclusies? De een zal het boeien, de ander niet. We leven in een stabiele wereld waar we over het algemeen weten hoe het eraan toegaat. Ik snap best dat je het totaal niet boeit, maar anderen wel. Geeft niet ieder zijn ding.

   4 likes
 5. leuk elke keer het artikel te moeten lezen om er later achter te komen dat in de video precies hetzelfde wordt vertelt als in de tekst staat beetje tyd verspilling op deze manier

  0 likes
 6. Misschien heeft het iets te maken met een oude Hindoestaanse
  overlevering, waarin wordt gesteld dat het Heelal om ons heen
  werkt als een soort hersenen?

  Kunnen ook navigatiebakens zijn voor Type III/IV beschaving?

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

studie

Studie: Melkweg huisvest meer dan 30 actieve buitenaardse beschavingen

Er kunnen meer dan 30 buitenaardse beschavingen ...

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...