Natuur en Milieu

VIDEO: Reusachtig gat in de grond verschenen bij ‘einde van de wereld’

Help door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vandaag start een expeditie naar een gigantische krater die in het gasrijke noorden van Siberië is verschenen. Op luchtfoto’s is een mysterieus gat te zien dat volgens experts 80 meter breed is.

Het gat is gevonden op het Jamal-schiereiland in Noordwest-Siberië. Jamal komt uit het Nenets en betekent zoiets als ‘einde van de wereld’. Het is het noordwestelijkste deel van Azië.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Een team wetenschappers is naar het gebied gestuurd en begint het gat op woensdag te onderzoeken, meldt de krant Siberian Times. Het is niet duidelijk hoe het gat is ontstaan. Op het internet gaan geruchten rond dat de krater bewijs is voor de komst van UFO’s.

Een Russische expert denkt dat de krater is ontstaan als gevolg van het vrijkomen van gassen onder het oppervlak. Volgens experts valt uit donkere randen van de krater op te maken dat er een explosie is geweest.

VIDEO: Reusachtig gat in de grond verschenen bij 'einde van de wereld'
Foto van de krater in Jamalië (Konstantin Nikolaev)

Het is ook mogelijk dat het gat is gevormd door een meteoriet die het autonome district Jamalië heeft getroffen. Vlak bij de krater ligt het grootste gasveld van het district, het Bovanenkovo-gasveld, dat sinds 2011 door Gazprom wordt geëxploiteerd.

Het gat is zo groot dat er met gemak enkele helikopters in kunnen vliegen, aldus de krant. De expeditie, die is georganiseerd door de lokale autoriteiten, bestaat uit verschillende experts die bodem-, lucht- en watermonsters zullen nemen. Ze worden vergezeld door een specialist van het Russische ministerie van Noodgevallen.

Een woordvoerder van het ministerie sloot uit dat het gat is veroorzaakt door een meteoriet, maar voegde toe dat het nog te vroeg is om te bepalen hoe de mysterieuze krater is ontstaan. “We kunnen met zekerheid zeggen dat het geen meteoriet is geweest,” zei hij.

Er gaan ook stemmen op dat de krater is gevormd door een explosie als gevolg van klimaatverandering. Gas in het ijs kan zich hebben vermengd met zand en zout onder het oppervlak. Zo’n 10.000 jaar geleden was dit gebied zee.

Jamal herbergt enorme aardgasvoorraden. Gasgigant Gazprom exploiteert de velden en voert het gas via grote pijpleidingen naar de Europese markten.

[Siberian Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Meestaliserweleenverklaring
Meestaliserweleenverklaring
9 jaren geleden

“Op het internet gaan geruchten rond dat de krater bewijs is voor de komst van UFO’s.”
En dan nog het feit dat er blijkbaar experts (jawel meerdere) nodig zijn om te bepalen dat het gat 80 meter ‘breed’ is.
Wat is dat toch, een op zich opmerkelijke ontdekking en het dan ‘vervuilen’ met dit soort desinformatie. Jammer want het voegt niets toe en geeft het idee van “het is blijkbaar niet interessant genoeg dus verzinnen we er nog maar wat bij.”

Johan
Johan
9 jaren geleden

Rond de rand van het gat ligt veel puin.

meeeens
meeeens
9 jaren geleden

Ja vind het ook maar crap. Zal al wel een grote holte onder hebben gezeten o.i.d Het lijkt wel alsof er iets groot of snel op is gevallen i.p.v ingestort. Was uiteraard een UFO aangezien niemand weet wat er op viel unidentified 🙂

garriet60
garriet60
9 jaren geleden

het gat is gewoon ontstaan doordat het gas weg gezogen is en daar al een zwakke grond achter gelaten heeft dat de rest grondt in de gas gestort is .daar hoef je echt geen mensen op af te sturen hoor om daar achter te komen !

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x