Homepagina » Natuur en Milieu » Vierkantswortel: Planten voeren complexe berekeningen uit
Vierkantswortel: Planten voeren complexe berekeningen uit

Vierkantswortel: Planten voeren complexe berekeningen uit

Planten voeren complexe berekeningen uit om de nacht goed door te komen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in het blad eLife.

Wetenschappers van het John Innes Centre in de Britse plaats Colney zeggen dat planten hun consumptie van zetmeel ’s nachts – wanneer ze geen energie van de zon krijgen – aanpassen om te voorkomen dat ze sterven.

Ze zijn zelfs in staat om te compenseren voor een onverwachts vroege avondval.

Interne klok

“Dit is het eerste concrete voorbeeld van een dergelijk ingewikkelde berekening tijdens een fundamenteel biologisch proces,” zei Martin Howard van het John Innes Centre (JIC).

Gedurende de nacht nemen mechanismen in de bladeren de zetmeelvoorraad op en schatten ze hoelang het duurt voordat het licht wordt. Informatie over tijd haalt de plant uit een interne klok, die lijkt op de biologische klok.

Oogst

“Het vermogen om berekeningen uit te kunnen voeren is van essentieel belang voor de groei en productiviteit van de plant,” legde Alison Smith van het JIC uit. “Door te begrijpen hoe planten in het donker blijven groeien kunnen we nieuwe manieren ontwikkelen om de oogst van bepaalde gewassen te vergroten.”

Onlangs toonde een studie in het tijdschrift BMC Ecology aan dat planten zelfs zonder licht, geur en aanraking met elkaar communiceren. Wetenschappers ontdekten dat planten met elkaar ‘praten’ door middel van microscopische geluidsgolven.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 Vond je deze info waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Ook op Mars is zo goed als zeker leven aangetroffen. In 1976 stonden de kranten er vol van. Maar zo snel de artikelen verschenen ging de deksel er weer op. Leven op Mars en op de maan neemt een morele vraag met zich mee. Hebben wij het recht om te interfereren in deze levensvormen? Ook zouden deze levensvormen intelligent kunnen zijn net als de planten beschreven in dit Niburu artikel.
  http://www.awe130.nl/index.php/mars-missions-old-news-articles/370

  0 likes
 2. Aan de hand van de luchtdruk berekent water bij welke temperatuur het zal gaan koken.

  0 likes
 3. Interessant artikel, maar planten doen natuurlijk geen berekeningen.
  Het is uiteraard wel een ingenieus mechanisme en zou mooi zijn als we kunnen uitvinden hoe het precies werkt.

  0 likes
 4. “Door te begrijpen hoe planten in het donker blijven groeien kunnen we nieuwe manieren ontwikkelen om de oogst van bepaalde gewassen te vergroten.”

  Of misschien zelfs wel hoe wij in het duister van deze tijd kunnen overleven. Het zou me niet onwelkom zijn.

  0 likes
 5. Ik denk dat ik maar een tijdje in de leer gaat bij mijn planten; nu ik zelf het rekenen heb verleerd.

  0 likes
 6. De natuur is prachtig en kan zichzelf redden als wij haar maar niet kapot maken ! Wij zijn de boosdoenders de natuur is onschuldig en gaat op een of andere manier altijd door gelukkig !

  0 likes
 7. Het klopt inderdaad niet wat er in het artikel staat. Planten kunnen geen berekeningen maken. Wat er wel gebeurd is dat planten onderdeel zijn van de aarde en de aarde zelf voert die berekeningen uit, als je het zo wilt noemen. Deze geeft de instructies aan de planten die dat doorvoeren.

  Yup, de aarde leeft.

  0 likes
 8. [quote name=”pietje”]De natuur is prachtig en kan zichzelf redden als wij haar maar niet kapot maken ! Wij zijn de boosdoenders de natuur is onschuldig en gaat op een of andere manier altijd door gelukkig ![/quote]

  ‘Wij’ maken onderdeel uit van ‘de natuur’.

  0 likes
 9. [quote name=”AwE130″]Ook op Mars is zo goed als zeker leven aangetroffen. In 1976 stonden de kranten er vol van. Maar zo snel de artikelen verschenen ging de deksel er weer op. Leven op Mars en op de maan neemt een morele vraag met zich mee. Hebben wij het recht om te interfereren in deze levensvormen? Ook zouden deze levensvormen intelligent kunnen zijn net als de planten beschreven in dit Niburu artikel.
  http://www.awe130.nl/index.php/mars-missions-old-news-articles/370%5B/quote%5D

  Waar haal jij ‘zo goed als zeker’ uit dat artikel? Volgens mij staat er zo goed als zeker het tegenovergestelde. Het zegt al helemaal niets over de situatie op de maan.

  0 likes
 10. [quote name=”biko steve”][quote name=”AwE130″]Ook op Mars is zo goed als zeker leven aangetroffen. In 1976 stonden de kranten er vol van. Maar zo snel de artikelen verschenen ging de deksel er weer op. Leven op Mars en op de maan neemt een morele vraag met zich mee. Hebben wij het recht om te interfereren in deze levensvormen? Ook zouden deze levensvormen intelligent kunnen zijn net als de planten beschreven in dit Niburu artikel.
  http://www.awe130.nl/index.php/mars-missions-old-news-articles/370%5B/quote%5D

  Waar haal jij ‘zo goed als zeker’ uit dat artikel? Volgens mij staat er zo goed als zeker het tegenovergestelde. Het zegt al helemaal niets over de situatie op de maan.[/quote]
  Prima dat u het artikel ander leest, ik zou u ook eens willen vragen om de volgende artikelen te lezen die over leven op Mars gaan.
  http://www.awe130.nl/index.php/mars-missions-old-news-articles.html

  Waarom u de maan erbij sleept in uw opmerking opmerking ontgaat mij even maar daar kunt u ook vast een toelichting op geven.

  0 likes
 11. [quote name=”AwE130″][quote name=”biko steve”][quote name=”AwE130″](..) Leven op Mars EN OP DE MAAN neemt een morele vraag met zich mee. (…)[/quote]

  Waar haal jij ‘zo goed als zeker’ uit dat artikel? Volgens mij staat er zo goed als zeker het tegenovergestelde. Het zegt al helemaal niets over de situatie op de maan.[/quote]
  (…)

  Waarom u de maan erbij sleept in uw opmerking opmerking ontgaat mij even maar daar kunt u ook vast een toelichting op geven.[/quote]

  Als antwoord op een zinsnede in jouw post? 🙂

  0 likes
 12. [quote name=”LPChip”]Het klopt inderdaad niet wat er in het artikel staat. Planten kunnen geen berekeningen maken. Wat er wel gebeurd is dat planten onderdeel zijn van de aarde en de aarde zelf voert die berekeningen uit, als je het zo wilt noemen. Deze geeft de instructies aan de planten die dat doorvoeren.

  Yup, de aarde leeft.[/quote]

  Daarmee inspireer je mij tot de volgende conclusie dat de intelligentie komende uit consciousness/Al-Wat-Is in het gehele Universum tot orde zal leiden uit zelfbehoud. Unity is Strenght.

  0 likes
 13. days of our lives

  [quote name=”AwE130″]Ook op Mars is zo goed als zeker leven aangetroffen. In 1976 stonden de kranten er vol van. Maar zo snel de artikelen verschenen ging de deksel er weer op. Leven op Mars en op de maan neemt een morele vraag met zich mee. Hebben wij het recht om te interfereren in deze levensvormen? Ook zouden deze levensvormen intelligent kunnen zijn net als de planten beschreven in dit Niburu artikel.
  http://www.awe130.nl/index.php/mars-missions-old-news-articles/370%5B/quote%5D

  Het dekseltje ging dicht want het doosje bleek leeg. Ook Clinton heeft die flater een keer begaan.

  Ontopic: Er zijn vaker voorspellingen gedaan. Meeste komen niet uit. Dus dit moet met een korrel zout worden genomen, al zou het fantastisch zijn als het uitkomt.

  0 likes
 14. Alles wat leeft straalt energie uit en dat kunnen ze nu eindelijk meten.
  Je kunt het ook gewoon leren voelen, alleen is dat bij planten toch nog vrij moeilijk.

  0 likes
 15. [quote name=”Aurelia”]Interessant artikel, maar planten doen natuurlijk geen berekeningen.
  Het is uiteraard wel een ingenieus mechanisme en zou mooi zijn als we kunnen uitvinden hoe het precies werkt.[/quote]

  Precies, je zegt toch ook niet dat een klok goniometrische berekening uitvoert of dat een sloot een differentiaalvergelijking oplost wanneer het waterpijl stijgt door regen?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

anti-veroudering

Het nieuwe wonder voor anti-veroudering?

Volgens wetenschappers van de University of Pittsburgh ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Deze opvallende bloem helpt in de strijd tegen moeilijk behandelbare tumoren

Deze opvallende bloem helpt in de strijd tegen moeilijk behandelbare tumoren

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van ...

Zo veel fouten en onbeantwoorde vragen. Ngo's komen met kritisch rapport over onderzoek naar MH17-ramp

Zo veel fouten en onbeantwoorde vragen. Ngo’s komen met kritisch rapport over onderzoek naar MH17-ramp

Twee ngo’s onder leiding van de Maleisische ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.