Natuur en Milieu

Vierkantswortel: Planten voeren complexe berekeningen uit

Help ons door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Planten voeren complexe berekeningen uit om de nacht goed door te komen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in het blad eLife.

Wetenschappers van het John Innes Centre in de Britse plaats Colney zeggen dat planten hun consumptie van zetmeel ’s nachts – wanneer ze geen energie van de zon krijgen – aanpassen om te voorkomen dat ze sterven.

Ze zijn zelfs in staat om te compenseren voor een onverwachts vroege avondval.

Interne klok

“Dit is het eerste concrete voorbeeld van een dergelijk ingewikkelde berekening tijdens een fundamenteel biologisch proces,” zei Martin Howard van het John Innes Centre (JIC).

Gedurende de nacht nemen mechanismen in de bladeren de zetmeelvoorraad op en schatten ze hoelang het duurt voordat het licht wordt. Informatie over tijd haalt de plant uit een interne klok, die lijkt op de biologische klok.

Oogst

“Het vermogen om berekeningen uit te kunnen voeren is van essentieel belang voor de groei en productiviteit van de plant,” legde Alison Smith van het JIC uit. “Door te begrijpen hoe planten in het donker blijven groeien kunnen we nieuwe manieren ontwikkelen om de oogst van bepaalde gewassen te vergroten.”

Onlangs toonde een studie in het tijdschrift BMC Ecology aan dat planten zelfs zonder licht, geur en aanraking met elkaar communiceren. Wetenschappers ontdekten dat planten met elkaar ‘praten’ door middel van microscopische geluidsgolven.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
AwE130
AwE130
9 jaren geleden

Ook op Mars is zo goed als zeker leven aangetroffen. In 1976 stonden de kranten er vol van. Maar zo snel de artikelen verschenen ging de deksel er weer op. Leven op Mars en op de maan neemt een morele vraag met zich mee. Hebben wij het recht om te interfereren in deze levensvormen? Ook zouden deze levensvormen intelligent kunnen zijn net als de planten beschreven in dit Niburu artikel.
http://www.awe130.nl/index.php/mars-missions-old-news-articles/370

Herman de Graaf
Herman de Graaf
9 jaren geleden

Aan de hand van de luchtdruk berekent water bij welke temperatuur het zal gaan koken.

Aurelia
Aurelia
9 jaren geleden

Interessant artikel, maar planten doen natuurlijk geen berekeningen.
Het is uiteraard wel een ingenieus mechanisme en zou mooi zijn als we kunnen uitvinden hoe het precies werkt.

Linda
Linda
9 jaren geleden

“Door te begrijpen hoe planten in het donker blijven groeien kunnen we nieuwe manieren ontwikkelen om de oogst van bepaalde gewassen te vergroten.”

Of misschien zelfs wel hoe wij in het duister van deze tijd kunnen overleven. Het zou me niet onwelkom zijn.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x