Mens en Dier

“Vieze spelletjes van bedrijven die niets geven om de gezondheid van bijen of die van u”

Help ons door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De bijensterfte was in de winter van 2012-2013 nergens in Europa zo hoog als in België. Het hoge sterftecijfer van de bijen blijkt uit een nieuwe studie. In België haalde 33,6 procent van de bijen de lente van 2013 niet.

Dat is één derde en dus alarmfase dieprood, zeker indien je weet dat 10 procent bijensterfte als aanvaardbaar wordt beschouwd, aldus schrijver Jeroen Olyslaegers. Qua voedselzaken en zoveel andere zaken bestaat er een intens verstandshuwelijk tussen bij en mens. “Ons noodlot is zo met elkaar vervlochten dat u op dit moment om de oren zou moeten worden geslagen met nieuws over voorzorgsmaatregelen en grootscheepse reddingsacties,” zegt Olyslaegers.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Door sommigen wordt de bijensterfte nog steeds afgedaan als een mysterie. Er bestaan wel onderzoeken naar het verband tussen het gebruik van pesticiden en bijensterfte, maar je kunt er vergif op innemen dat er dan weer iemand begint over de schade die de varroamijt veroorzaakt. Zij die daar op hameren, moeten volgens Olyslaegers eens op hun background worden nagekeken – geheid dat in hun cv namen van multinationals als Bayer, Syngenta of Monsanto opduiken.

Waarom hebben verschillende Europese lidstaten ervoor gezorgd dat de gevolgen van pesticidegebruik niet mochten worden onderzocht tijdens de studie naar de invloed van de varroamijt op de bijensterfte? Het valt op dat een bedrijf als Syngenta in Nederland een website heeft die ‘Burgers voor Bijen’ heet, waar u handige tips krijgt hoe u de bijtjes kunt helpen, maar waar met geen woord wordt gerept over de ecocideproducten die het bedrijf zelf verspreidt.

Is het ook niet vreemd dat Bayer juridische stappen overweegt tegen de Europese richtlijnen om het gebruik van neonicotinoïden af te raden? Dat zijn geen bewijzen die aantonen dat het niet alleen om die varroamijt gaat, maar het zijn wel degelijk aanwijzingen dat er vieze spelletjes worden gespeeld en dat die bedrijven niets geven om de gezondheid van bijen, laat staan om die van u, aldus Olyslaegers.

Steeds meer mensen plaatsen bijenkasten of bijenhotels. Verschillende soorten overleven juist omdat er in steden minder pesticiden worden gebruikt dan in de rest van dit nog slechts spreekwoordelijke schone land.

“In dit land waar de luchtkwaliteit beneden peil is en waar het woord ‘monocultuur’ niet enkel verwijst naar onze dominante landbouwmethode, maar ook wat er hier tussen de twee oren heerst, hebben we bewindslieden nodig die echt iets willen ondernemen tijdens deze eeuw,” besluit Olyslaegers.

[De Morgen]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Is dit te verwachten, past dit geheel in het o.a. Illuminati-/Bilderberggroep- beleid van een wereldreductie naar slechts nog maar 500 miljoen mensen op deze planeet.

Huisheks
Huisheks
10 jaren geleden

Steeds meer mensen worden zich gelukkig bewust van het feit dat er met ze gesold wordt en dat de waarheid steeds vaker boven tafel komt.
En nog gelukkiger, steeds meer mensen trekken zich het lot aan van de bijen en ook de hommels.
Zoals ik al eerder aangaf; kijk op Google naar de bijenplanten top 10 en gun die beestjes een gelukkiger bestaan door er wat van deze lijst aan te planten. Wij kunnen met zijn allen op kleine schaal toch veel betekenen.
Zij betalen u dat drie dubbel terug.

rosemose
rosemose
10 jaren geleden

Ze willen alleen maar aliens op deze aardbol en geen mensen.

dave
dave
10 jaren geleden

Bijen en wifi gaan niet zo goed samen. Ook mobile telefoon verkeer naar de telefoonmast is ook superschadelijk. over 10 jaar de eerste wifi kankers??

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x