Binnenland

Onderzoekers: het stikstofmodel moet ogenblikkelijk ‘uit de lucht’ worden gehaald

Help ons door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!

Het fundament onder het stikstofbeleid brokkelt steeds verder af. De ChristenUnie vindt dat de omstreden stikstofkaart van tafel moet. De partij vindt het terecht dat premier Rutte vorige week excuses aan de boeren heeft aangeboden over deze ‘beruchte’ kaart. Dat is voor de partij onvoldoende. De kaart moet expliciet worden ingetrokken, vindt de ChristenUnie.

Begin juni presenteerde stikstofminister Van der Wal een kaart waarop per gebied was aangegeven hoeveel stikstofreductie er gerealiseerd zou moeten worden. De kaart leidde tot grote ophef bij boerenorganisaties.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Twee vooraanstaande D66-wetenschappers, waaronder Han Lindeboom, zeggen daarnaast in De Telegraaf dat het prima mogelijk is om minder stikstofuitstoot te realiseren zonder de veestapel in te krimpen.

Moet ogenblikkelijk worden gecanceld

Onderzoekers Jaap Hanekamp, Geesje Rotgers en William Briggs gaan nog een stap verder. Het drietal vindt dat het stikstofmodel, Aerius geheten, ogenblikkelijk moet worden gecanceld.

In maart stelde het RIVM eindelijk de validatiestudies van het stikstofmodel beschikbaar. De onderzoekers namen deze onder de loep. Hun hoofdconclusie: Aerius moet onmiddellijk ‘uit de lucht’ worden gehaald.

Aerius is onbruikbaar voor de doeleinden die overheden toekennen aan dit model. De gedane validatiestudies melden zélf dat Aerius ondermaats presteert. Dat is opzienbarend gezien het feit dat Aerius ondanks deze vroegtijdige negatieve kwalificatie toch in gebruik is genomen en nog steeds in gebruik is, schrijft Rotgers op Twitter.

Betekenisloze resultaten

Ze voegt toe dat de toetsingscriteria om Aerius te verifiëren ondermaats zijn. “Dat wil zeggen te ‘makkelijk’, waarmee Aerius veel te snel als ‘acceptabel’ werd bestempeld.”

De onderzoekers deden zelf een testrun met Aerius. Die liet betekenisloze resultaten zien: een 50 procent reductie van vee van een bepaald bedrijf leidde tot een afname van stikstofdepositie met 0,1 procent, iets wat onmeetbaar is en modelmatig ruim wordt overstegen door rekenonzekerheden, schrijft Hanekamp op zijn website.

Het model is volgens hem ‘onbruikbaar in zijn huidige wetenschappelijke, bestuurlijke en maatschappelijke rol’.

4.9 132 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

108 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nou en!
nou en!
1 jaar geleden

het WEF moet gecanceld,anders stopt deze nare b film niet.

Mikkie
Mikkie
1 jaar geleden

Werkte vroeger in een lab. Wat niet aangetoond kon worden gaven we in een uitslag: < 0.1
Net als de stikstof dus.

Elise
Elise
1 jaar geleden

Goh, zijn dat niet alle rekenmodellen? Denk aan “corona”. Alles wat je in de pc stopt zegt nog niet dat het werkelijk zo is. Grootste ergernis/gevaar: zit het er eenmaal in, dan komt het er bijna nooit meer uit of helemaal niet.
We moeten echt af van de tech ideologie. Leuk voor bijzaak, maar niet voor alles.

Arnie
Arnie
1 jaar geleden

Nou Christen Uni trek onmiddellijk de stekker eruit, Rutte buigt toch niet.

Back to top button
108
0
We lezen graag je reactie!x