Archeologie

Vondst 400.000 jaar oud DNA roept vragen op over menselijke evolutie

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers hebben 400.000 jaar oud menselijk DNA gevonden waaruit blijkt dat toenmalige Europeanen sterker verwant zijn aan de later in Azië gevonden Denisova-mens dan aan moderne mensen of Neanderthalers.

Het DNA is al die tijd bewaard gebleven in een Spaanse grot in de Sima de los Huesos, wat ‘bottenkuil’ betekent.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Een team wetenschappers onder leiding van Svante Pääbo schrijft in vakblad Nature over de ontdekking. De onderzoekers wisten mitochondriaal DNA af te lezen uit het botweefsel. Het gaat om verreweg het oudste menselijke DNA dat in kaart is gebracht.

Denisova-mens

De mens uit de Sima de los Huesos komt het meest overeen met de mysterieuze Denisova-mens, een uitgestorven mensachtige waarvan overblijfselen zijn gevonden in Siberië. In 2008 werd een meisje opgegraven in de Denisova-grot (foto) in het Altai-gebergte in zuidelijk Siberië. Russische wetenschappers stelden vast dat het fossiel tot een nog onbekend type van hominiden behoort.

In 2011 werd opnieuw een overblijfsel van een Denisova-mens opgegraven, namelijk een bot van een teen. Volgens DNA-onderzoek behoort dit bot tot een ander individu, dat zo’n 40.000 jaar geleden in het gebied heeft geleefd. Pääbo heeft het volledige genoom van de Denisova-mens begin 2012 gereconstrueerd.

Mitochondriaal DNA zegt vrijwel niets over de eigenschappen van een mens, maar geeft wel aanwijzingen over de verwantschap met andere mensen. Op grond van toevallige veranderingen hebben de onderzoekers een stamboom gemaakt van mitochondriaal DNA.

Mysterieuze mensensoort

Afgelopen maand maakten Amerikaanse wetenschappers bekend dat ze genetische sporen van een mysterieuze mensensoort hebben ontdekt in het DNA van Denisova-mensen. Volgens hoofdonderzoeker David Reich van de Harvard Medical School in Boston stamt de Denisova-mens af van een mysterieuze mensensoort, die niet gerelateerd was aan Neanderthalers.

Zekerheid over de identiteit van de mysterieuze soort valt volgens onderzoeker Chris Stringer van het Natural History Museum in Londen voorlopig niet te verwachten. “We hebben eigenlijk geen flauw idee.”

Het team van Pääbo hoopt te achterhalen hoe het nu precies zit door DNA uit de celkern af te lezen. Ze spreken van een ‘gigantische uitdaging’.

Bron: Wetenschap24.nl, Rawstory.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pietje bell
pietje bell
10 jaren geleden

De tijd die nog rest voor onderzoek op ons niveau zal veel te kort zijn.zie tweede artikel dubbele Victorie in de lucht .zo boven zo beneden. En dit in de tijd dat Ison bij de zon was of er net vandaan ging.Daar naast de mensheid is tussen de 1000.000 en 900.000 jaar geleden op de planeet gecreëerd door meerdere buiten aardse rassen.Die een zeer sterk en in alle opzichten flexibel mensen ras voor ogen hadden. En dat is hun aardig gelukt.Dit geeft een indicatie dat de Event op de stoep staat en wij verenigd worden met onze broeders en zusters van de sterren.

svartvatten
svartvatten
10 jaren geleden

Dag Pietje bell,

1 – Tijd die nog rest zal te kort zijn. Praat je dan in weken , maanden of jaren?

2 – Wat bedoel je met “zie tweede artikel dubbele Victorie in de lucht”? Toch niet dat over die zonnehalo boven Florida.

3 – Ison was toch verdampt, weg, foetsie?

4 – Als je meer weet, hou ons op de hoogte svp.

Jeroen
Jeroen
10 jaren geleden

@ Pietje bell
Ik vind de mens nog een aardig mislukt resultaat, voor iets wat gecreëerd is door veel verder geavanceerdere wezens. Vooral als je leest over persoonlijke ervaringen met die wezens. Ze lijken ons altijd te waarschuwen voor onze daden. Ik denk dat we als menselijk ras gewoon een heftig fout gaande experiment zijn.

Flup
Flup
10 jaren geleden

[quote name=”pietje bell”]De tijd die nog rest voor onderzoek op ons niveau zal veel te kort zijn.zie tweede artikel dubbele Victorie in de lucht .zo boven zo beneden. En dit in de tijd dat Ison bij de zon was of er net vandaan ging.Daar naast de mensheid is tussen de 1000.000 en 900.000 jaar geleden op de planeet gecreëerd door meerdere buiten aardse rassen.Die een zeer sterk en in alle opzichten flexibel mensen ras voor ogen hadden. En dat is hun aardig gelukt.Dit geeft een indicatie dat de Event op de stoep staat en wij verenigd worden met onze broeders en zusters van de sterren.[/quote]

Shit man, wat voor drugs gebruikte gij? Ik moet dat ook hebben!

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x