Gezondheid

Miljardenverspilling: helft geneesmiddelen wordt verkeerd gebruikt

Help mee door deze informatie met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onverantwoord gebruik van geneesmiddelen leidt wereldwijd tot een verspilling van 500 miljard dollar per jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op verzoek van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, zo liet een woordvoerder weten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Deze week leidt Schippers in Amsterdam een internationale top voor ministers van Volksgezondheid over verantwoord gebruik van medicijnen en het tegengaan van verspilling in de gezondheidszorg.

Benadeeld

De grootschalige verspilling komt vooral doordat artsen medicijnen ten onrechte voorschrijven, apothekers ze verkeerd klaarmaken en patiënten niet altijd de juiste dosis tot zich nemen.

Het blijkt dat de helft van alle geneesmiddelen verkeerd wordt gebruikt, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat heeft niet alleen negatieve gevolgen voor patiënten, maar ook worden gezondheidssystemen zo benadeeld.

De onderzoekers denken dat de verspilling vooral kan worden tegengegaan door het opzetten van nationale inkoopsystemen, het opstellen van een lijst van essentiële medicijnen en betere richtlijnen voor behandelingen.

Weggegooid

Nederlandse patiënten in de thuiszorg hebben gemiddeld voor ongeveer 100 euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen in huis liggen.

Afgelopen maand werd duidelijk dat er iedere dag grote hoeveelheden dure medicijnen worden weggegooid, hoewel er niets mis mee is. Verpleegkundigen stelden dat in de praktijk vele miljarden kunnen worden bespaard.

Als belangrijkste oorzaak van de verspilling in de zorg noemen zij de bureaucratie. Ze vinden dat de salarissen en bonussen van bestuurders en het weggooien van medicatie bijdraagt aan onnodige kosten die in de zorg worden gemaakt.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
roberto
roberto
11 jaren geleden

Medicijnen die dokters voorschrijven is zoiezo al giftige troep in mijn ogen. alles wat de dokters hebben in deze tijd vertrouw ik niet. Voor elk probleem is er vast wel een natuurlijke oplossing. daar kunnen ze niet zoveel aan doen maar ze zijn grotendeels verkeerd opgeleid, om hun medemens eraan kapot te maken.als je zelf achter je probleem aan gaat kom je veel verder dan de dokters zelf bij de meeste gevallen(Dat heb ik zelf ookal met een aantal problemen gehad en heb ik nog steeds) en het gaat steeds beter. wat de dokter me aangaven helpten voor geen ene cent.
Het is alleen een kwestie van je zelf ontwikkelen en niet jezelf laten ontwikkelen via het systeem, leer jezelf dingen en wees niet afhankelijk van andere. “JIJ” hebt je hele leven zelf in je eigen handen. Jij moet kunnen bepalen, niet andere.
Zo zou de mensheid al een heel stuk vooruit kunnen komen.

King of Light
King of Light
11 jaren geleden

Toch uiterst merkwaardig dat demissionair minister Schippers homeopathie in het verdomhoekje stopt, om vervolgens een total control systeem te willen opzetten om zogenaamde verspilling tegen te gaan van reguliere medicijnen die al dubieus zijn te noemen. Misschien moeten eerst de graaiers en pharmaceuten maar eens worden uitgewuifd en bestraft wegens het vangen en uitdelen van commissies.
Wat moet ik dan nog van mw Schippers vinden?

Chris
Chris
11 jaren geleden

Ik betwijvel die cijfers ten zeerste.
Alsof de WHO zo’n lekkere organisatie is..

Ik vermoed dat het nog veel hoger ligt.

King of Light
King of Light
11 jaren geleden

[quote name=”Chris”]Ik betwijvel die cijfers ten zeerste.
Alsof de WHO zo’n lekkere organisatie is..

Ik vermoed dat het nog veel hoger ligt.[/quote]

Precies Chris, het was de WHO die voorop stond met de Mex-griep om de ernst in gradaties te verkondigen en op te blazen!
Daar weet Jane Burgermeister alles van.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x