Homepagina » Binnenland » “De Rabobank is medeplichtig aan moord en misdaden”
"De Rabobank is medeplichtig aan moord en misdaden"

“De Rabobank is medeplichtig aan moord en misdaden”

De Rabobank is medeplichtig aan moord en drugshandel door Mexicaanse drugskartels. Dat stelt mensenrechtenorganisatie SMX Collective.

De organisatie vindt dat de bank en de verantwoordelijke medewerkers daarom vervolgd moeten worden.

“Witwassen is een misdrijf met slachtoffers,” aldus strafrechtadvocaat Göran Sluiter, die aangifte heeft gedaan tegen de top van de Rabobank.

Ogen gesloten

In de Verenigde Staten loopt al enige tijd een onderzoek naar witwaspraktijken door een volledige dochteronderneming van de Rabobank.

Sluiter vindt dat de bank en de leidinggevenden vervolgd moeten worden voor medeplichtigheid aan moord en misdrijven tegen de menselijkheid.

“Ze moeten ervan geweten hebben, maar hebben bewust de ogen gesloten en dat maakt ze medeschuldig aan deelname aan een criminele organisatie,” zei hij.

Sleutelrol

Banken en de Rabobank in het bijzonder spelen een sleutelrol bij het succes van de drugskartels, klinkt het nog.

De Rabobank is sinds 2006 meerdere keren op de vingers getikt wegens gebrekkige inspanningen om witwassen te voorkomen.

Medewerkers zouden bewust documenten hebben achtergehouden voor de controleurs.

Libor-schandaal

Ten tijde van het Libor-schandaal kreeg de Rabobank een boete van 774 miljoen dollar wegens het manipuleren van rentetarieven.

Toen lukte het niet om ook in Nederland een strafrechtelijk onderzoek te beginnen omdat er al te veel onderzoek was gedaan.

Sluiter en zijn cliënten willen dus niet eerst wachten op het onderzoek in de VS.

Boven de wet

Antonio Maria Costa, die jarenlang aan het hoofd stond van het VN-bureau voor drugs en criminaliteit, merkte op dat regeringen banken niet durven aan te pakken.

“Bankiers staan boven de wet,” zei hij. “Er is nog nooit een bank gesloten wegens witwassen. Er is nog nooit een bankier achter de tralies beland. Ze zullen doorgaan zolang ze immuun zijn.”

[Volkskrant]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Drijfveer schreef:

  De burger moet zich eens realiseren dat we meer rechten dan plichten hebben. Je kunt gewoon stoppen met je hypotheek betalen omdat de bank geld uit gebakken lucht creeert, vervolgens gaan ze met je rentegeld speculeren op de markt zonder toestemming. Het heet fractioneel bankieren en is volgens de wet verboden. Je kunt een brief naar de bank sturen en aangeven dat je het niet eens bent met deze praktijken en dat de bank hierbij het contract verbreekt en dat je daarom bent gestopt met hypotheek betalen. Dit is overigens juridisch goedgekeurd door de EU. Zoek het maar op! Er zijn al diverse mensen in NL die geen hypotheek meer betalen met deze aanpak. De banken kunnen hiertegen niets doen, dan alleen dreigbrieven sturen. Je moet even de wetten en regels kennen, maar dan heb je ook wat.
  We worden ten onrechte als werkslaven behandeld en afhankelijk gehouden in deze maatschappij. Weet ook dat je geboortecertificaat jouw aandeel is in het BEDRIJF: “De Staat der Nederlanden”. Ja inderdaad! Het is gewoon een bedrijf! En ieder mens heeft recht op een aandeel in de staatskas van het bedrijf: “De Staat der Nederlanden”. Verdiep je in deze materie, want wij zijn wel met 99% en kunnen de regels weer rechtzetten zoals het hoort. Die ene procent zal het niet voor ons doen. Ze zijn gek! Ze zitten lekker zo en hun marmeren schoorsteen rookt lekker.

  21 likes
  • Strijdervoorvrijheid schreef:

   @ Drijfveer, heb jij dat al gedaan dan? Het lijkt mij dat ze dan gewoon je huis onder je kont vandaan vijlen
   en dat je dan gewoon op straat komt te staan. Ook ik weet dat ze zo geld scheppen uit het niets maar het
   verhaal lijkt mij te mooi om waar te zijn want dan heb je dus een huis voor niets. Maar ok roep jij iedereen
   maar bij elkaar dan gaan we dat zien.

   8 likes
  • Sebastiaan schreef:

   Nou… bijna goed, Drijfveer.

   Als je dan toch vindt dat geld wordt “gecreëerd” (wat niet helemaal onjuist is) kun je ook niet met droge ogen een hypotheek aanvragen, maar moet je gewoon een andere manier vinden die de verkoper van het huis als acceptabel betaalmiddel wil.

   Een hypotheek aangaan (met rechten en plichten) en daarna eenzijdig beslissen de verplichtingen niet meer na te komen is wel ongeveer het domste dat je kunt doen. Je huis wordt gewoon verkocht, zoals ook een verplichting in je hypotheek staat.

   Dan kun je nog zo hard roepen dat je niet mee werkt en wat ook, de rechtelijke macht zal je niet in het gelijk stellen, de bank evenmin. Als je de plichten niet wilt moet je ook de rechten niet aannemen (de hoop centjes en daardoor dus je huis), dan heb je een punt.

   0 likes
 • Jeff schreef:

  Ik denk dat er geen bank is die alleen maar “eerlijke zaken” doet …. als je dat dan weer doortrekt, ben ik dan medeverantwoordelijk voor het feit dat ik mijn geld bij zo’n malafide bedrijf parkeer? Op enkelingen na, vormen we als mens al lang geen vuist meer om het onrecht te keren en is een rechtszaak tegen datzelfde onrecht altijd weer een schijnvertoning.
  Dat creëert dan weer nieuwe machthebbers en lui die hun verlies nemen, maar de buit al lang binnen hebben.

  11 likes
 • Johnson schreef:

  Tijd om je zuur verdiende knikkers op te halen en elders te stallen.

  10 likes
 • frans schreef:

  Met medewerking van banken en regeringen is de handel in verdovende middelen pas goed op gang gekomen!
  Het is niet alleen ons voedsel, de medicijnen , het onderwijs, waar we ziek van worden.
  Het is totalitaire vergiftiging, van de mensheid. Oh ja, die miljoen mensen die continu in de lucht zijn met vervuilende vliegtuigen, ons autoverkeer dat continu op weg is giftige gassen in de directe leefomgeving te brengen. En dan het gentechvoedsel en de houdbaarheidsgiffen op in ons voedsel.
  De totale verdoving van de mensheid is booming. Welterusten allemaal.
  We worden geleid in onze diepe slaap tijdens ons werk en leven.
  You never walk alone!!!!!!

  3 likes
 • Richard schreef:

  Het blijven Friezen hè?

  2 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Ex-huisarts trekt aan alarmbel: We moeten opstaan tegen het systeem voor het te laat is

  Het is overduidelijk dat deze hele zogenaamde ...

  oud-huisarts

  Oud-huisarts legt in 11 minuten uit wat ze met je van plan zijn

  Het aantal mensen dat sterft aan het ...

  >