Homepagina » Gezondheid » Vrouw (82) met dementie die haar eigen zoon niet eens meer herkende krijgt geheugen terug door dit te eten

Vrouw (82) met dementie die haar eigen zoon niet eens meer herkende krijgt geheugen terug door dit te eten

Een 82-jarige vrouw die aan dementie lijdt is opmerkelijk goed hersteld nadat ze was overgestapt op een dieet dat rijk is aan blauwe bessen en walnoten.

Sylvia Hatzer uit de Engelse stad Prestwich herkende haar eigen zoon niet eens meer en moest voor haar eigen veiligheid in het ziekenhuis worden opgenomen.

Haar zoon Mark ging op onderzoek uit en kwam tot de ontdekking dat dementie in mediterrane landen minder vaak voorkomt.

Levende bewijs

Sylvia, die in december 2016 werd gediagnosticeerd met dementie, is nu het levende bewijs dat de ziekte volledig kan worden verslagen.

Mark vond dat de medicatie niet genoeg was en hielp zijn moeder over te schakelen op een mediterraan dieet.

Ze begon broccoli, kool, spinazie, zonnebloemzaden, groene thee, zoete aardappelen en pure chocolade tot zich te nemen.

De oude

Ruim een jaar na haar oorspronkelijke diagnose was Sylvia weer de oude. “Al na enkele maanden begon ze zich verjaardagen te herinneren,” zei Mark.

“Mensen denken dat je leven voorbij is als je de diagnose [dementie] krijgt,” vervolgde hij. “Het hoeft niet het einde te zijn.”

10 jaar jonger

“Voor een 82-jarige doet ze het heel goed en ze ziet er 10 jaar jonger uit,” aldus Mark. “Als je haar zo ziet, zou je niet zeggen dat ze dit allemaal heeft doorstaan.”

De benadering die Mark en Sylvia hebben gevolgd wordt gesteund door de Britse Alzheimer’s Society.

[Daily Mail]


Vind je deze informatie belangrijk? Deel het dan met je kennissen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. De politiek ziet het anders. Werken tot je 70e, daarna, vanaf 70 jaar ben je afgeschreven en kunnen eventueel de organen worden geoogst (liever eerder) en kan de verpakking worden weggegooid.

  Over het verbouwen/produceren van voedsel is nog veel te leren, niet dat het precies zo hoeft te gaan omdat het met efficiëntie van omvang en vraag heeft te maken, maar leren dat het anders en beter kan is misschien een start?

  Overvloed aan eetbare planten met deze methode zonder spitten of water geven.
  https://tinyurl.com/y88vv8b2

  23 likes
 2. Only you, je hebt een heel goed punt, je kunt zo ( gezond eten als je wilt) als je niet in balans bent, word je ziek….. Mensen zitten teveel in hun hoofd, zijn teveel met materialistische dingen bezig, te opgefokt, te agressief,eenzaamheid weinig empathies……verstoppen hun gevoelens en er is teveel negatieviteit………..daar raakt het lichaam van slag, vervolgens naar de dokter, want je hebt pijn…..krijgt pillen en gaat t van kwaad tot erger……….Dus ja er is teveel stress en mensen zijn niet meer geaard en staan niet meer in contact met zich zelf…….. een heel groot probleem in deze tijd……..,,

  20 likes
 3. Deze stressvolle maatschappij is mede verantwoordelijk voor zulke aandoeningen?

  15 likes
 4. Gelukkig voor die mevrouw, het probleem gaat worden denk ik dat er net zoveel diëten langs gaan komen als dat er bij kanker zijn……..diverse en dat is logisch want ieder mens is en reageert anders…… Ik zou het al geweldig vinden als bij iedereen de juiste voedings stoffen gecontroleerd worden……. In het middelandse zee klimaat, ( gebied) gaat inderdaad veel groenten, vis, vlees, maar ook veel olijfolie en wijn doorheen met veel zonneschijn……

  11 likes
 5. Mensen met dementie hebben soms heldere momenten. Ik vrees dat ze over een jaar of zo weer in de greep geraakt door de dementie en dat een bordje broccoli dan niet meer zou helpen.
  Misschien wel de snelheid van dementie afremmen, maar eenmaal in de greep van zo een ziekte zal je hersenen er een blijvende schade aan hebben. Hersencellen sterven bij deze ziekte af en groeien op deze leeftijd niet voldoende bij om tot de “normale” volume terug te keren. Nu ja. Andere hersendelen kunnen dan wel de taak overnemen van de afgestorven hersendelen, maar dat is ook beperkt, zeker bij oudere personen.

  De farmaceutische industrie zal wel een duur pilletje uitvinden met een hoge concentratie broccoli en spinazie. Dan zal de wereld gered worden van die ziekte en zal de patiënt zich wellicht blauw moeten betalen. Tenzij hij een goede tuinier is en elke dag een kilo broccoli-eigen-kweek eet.

  2 likes
 6. Geweldig! Geen fruit uit Spanje neem ik aan… meeste gif in….

  6 likes
 7. dus groene thee zonder fluor en cacaopoeder is nog beter dan pure (70 à 72 %) chocolade

  6 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Kun je genezen van alzheimer? Dit onderzoek suggereert van wel (+wat je ervoor moet doen)

Kun je genezen van alzheimer? Dit onderzoek suggereert van wel (+wat je ervoor moet doen)

Stofjes in groene thee, tomaten en wortelen ...

Veel voorgeschreven medicijnen verhogen kans op dementie met 50 procent. Voor deze middelen moet je oppassen

Veel voorgeschreven medicijnen verhogen kans op dementie met 50 procent. Voor deze middelen moet je oppassen

Veel voorgeschreven medicijnen verhogen de kans op ...